حجت الاسلام سید حامد ملکوتی تبار، کارشناس مسائل بین الملل در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان که به مناسبت هشتم شهریور، «روز مبارزه با تروریسم» انجام شد، با اشاره به ظرفیت اجتماع عظیم حج در نشان دادن چهره حقیقی اسلام و منافات اساسی دین پیامبر خاتم(ص) با خشونت و تروریسم، اظهار کرد: روز مبارزه با تروریسم بهانه ای است که درباره مباحث عمده جهان اسلام و مشکلات و چالش هایی که در این روزها با آن مواجه است را گفت وگو کنیم، همچنین همزمانی این روز با ایام حج، یادآور حج ابراهیمی است که اسوه و شاخص وحدت امت اسلامی است و همدلی و همکاری همه ظرفیت های جهان اسلام برای رسیدن به مدینه فاضله و ساختن اتحاد واقعی که نیاز کنونی جهان اسلام است را نشان می دهد.
وی ادامه داد: برخلاف تصویری که دشمنان اسلام به جهانیان مخابره می کنند بر این مبنا که اسلام دین تفرقه و اختلاف، خشونت است اما آموزه های دینی در اسلام نافی هر گونه خشونت است و در واقع اسلام الگویی برای رافت و محبت و اتحاد برای امت اسلامی و حتی برای جامعه بشری است. ما با سلام کردن پیام صلح و آرامش و دوستی را به مردم منتقل می کنیم، وقتی که می گوییم «سلام علیکم» در واقع یعنی صلح و دوستی، یعنی دست دوستی به سوی همه انسان ها دراز می کنیم و این آغاز آشنایی ما با هر انسانی است بدون اینکه بدانیم آن انسان چه دینی دارد و از چه ملیت و با چه افکار و اندیشه هایی است.
این کارشناس حوزه مسایل بین الملل تصریح کرد: اولین پیام ما به مخاطب مان پیام صلح و آرامش است و همین طور باقی مبانی و مناسک دینی ما که حج هم از جمله آنهاست، حج مظهر اتحاد امت اسلام است، ما در آیات قرآن داریم که خداوند دستور می دهد که به حج برویم چنانچه در آیه 28 سوره مبارکه حج می فرماید: «لِيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ؛ تا منافع خود را [از برکت این سفر معنوی] مشاهده کنند». بنابراین، دست اتحاد و دوستی مسلمین در فضای حج وجود دارد و امت اسلامی در آن فضا با یکدیگر رفیق می شوند.
ملکوتی تبار با بیان اینکه در سراسر قرآن پیام «أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ» وجود دارد، گفت: مومنان واقعی جهان اسلام با دشمنان خود سرسخت هستند و هرگز با دشمنان کنار نمی آیند. در مراسم حج نیز برائت از مشکران و کفار و دشمنان را داریم، در کنار آن در درون امت اسلام با هم رفیق، دل رحم و مهربان هستند و دست اتحاد و دوستی در فضای حج بین مسلمانان برقرار می شود. مسلمین با حضور در ایام حج با هم گفت وگو می کنند تا بتوانند امت اسلامی را به اوج افتخار و عزت برسانند و نقشه های دشمن را بشناسند و آن را خنثی کنند.
این پژوهشگر ادامه داد: اکنون دشمن با پرچم داعش و وهابیت که هیچ کدام بویی از اسلام نبرده اند مشغول لشکرکشی است و متاسفانه پرچم اسلام را دست این گروه ها داده اند که میان امت تفرقه بیندازند. از این اختلافات، دشمن سود می برد، اگر مسلمانان با هم باشند و منافع را مشترکا استفاده کنند این مهم سبب ارتقا سطح رفاه و امنیت و آرامش امت می شود ولی اگر دشمن بین امت تفرقه بیندازد قطعا این منابع را هم به بهای ناچیز با خود می برد و فقر و مشکلات عدیده ای نصیب امت مسلمان می شود.
وی در بخش دیگری از مباحث خود با تاکید بر صلح آمیز بودن دین مبین اسلام تصریح کرد: خداوند در قرآن کریم می فرماید: «مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا؛ هر كس كسى را جز به قصاص قتل يا [به كيفر] فسادى در زمين بكشد چنان است كه گويى همه مردم را كشته باشد و هر كس كسى را زنده بدارد چنان است كه گويى تمام مردم را زنده داشته است». ارزش انسان و حیات او تا این اندازه در اسلام از اهمیت برخوردار است.
ملکوتی تبار تصریح کرد: امروز انواع و اقسام ترورهای فرهنگی و عقیدتی را شاهد هستیم که هیچ کدام مبنای دینی ندارد و مورد تایید اسلام نیست بلکه نگاه اسلام دقیقا عکس آن است، نگاه اسلام آن است که انسان ها را به حیات طیبه برسانیم، به رشد و تعالی که خداوند می گوید سوق دهیم و آنها را از فلاکت و استضعاف فکری و روحی نجات دهیم، دست شان را بگیریم و احیای شان کنیم. همان طور که در آیه فوق مطرح شده بود که هر کس، کسی را زنده بدارد گویی تمام مردم را زنده داشته است.
وی در بخش پایانی از مباحث خود در مورد مساله قصاص که از سوی بسیاری از معاندان به عنوان وجهه خشونت آمیز اسلام معرفی می شود، یادآور شد: قصاص هرگز چنین تصویری ندارد، یک وقت هست که یک نفر به واسطه ارتکاب اعمال و جرایمی که دارد مستوجب قصاص است اما حتی همین قصاص باعث حیات می شود، ممکن است حیات یک فرد به واسطه قصاص از او گرفته شود ولی این حیات برای جامعه است. در ظاهر قصاص است که یک نفر را به واسطه ارتکاب جرمی که داشته حلق آویز می کنند ولی خود صحنه قصاص باعث عبرت گیری برای دیگران و بقای حیات جامعه می شود و جامعه را برای دیگران سالم سازی می کند. به گونه ای که تفکر، اندیشه ارتکاب جرم و هر گونه مظاهر خلاف و ارتکاب گناه در جامعه برچیده شود یا دست کم کاهش یابد.
نظر شما