خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ در تقویم ایران 11 شهریورماه روز ملی صنعت چاپ نامگذاری شده است. این روز بیانکننده صنعتی، پویا، فعال و پرتلاش است که در صورت توقف آن، کار سایر صنایع نیز متوقف خواهد شد و برای هیچ کسی زندگی بدون صنعت چاپ قابل تصور نیست چرا که از کتاب و روزنامه گرفته تا تابلوهای راهنمایی و رانندگی در جادهها، نوشتههای روی داروها و محصولات و مواد غذایی، طرحها و رنگهای زیبا و متنوع بر روی لباسها و هزاران خدمات دیگر تنها با کمک صنعت چاپ و بستهبندی در اختیار ما قرار میگیرند.
چاپ صنعتی بسیار مهم است که با دو سده قدمت باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد اما امروز صنعت چاپ در جایگاه شایسته خود قرار ندارد و مورد غفلت مسئولان قرارگرفته است و با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کند که ضرورت دارد در بسته های حمایتی و تشویقی دولت، سهم حوزه صنعت چاپ و نشر دیده شود.
کارکردهای متنوع صنعت چاپ و ارتباط تنگاتنگ آن با اقتصاد اهمیت آن را دوچندان میکند اما متاسفانه باور جدی به نقش و اهميت صنعت چاپ در توسعه اقتصادی، سياسی، اجتماعی و فرهنگی كشور و بازار و فرصت های اشتغال زایی در این صنعت وجود ندارد.
با اینکه بارها تمامی مشکلات صنعت چاپ بارها مطرح شده اما گوش شنوایی وجود نداشته که با رسیدگی به این دردها، فکری برای این صنعت کند و این مشکلات همچنان به قوت خود باقی است و هرسال در به بهانه روز ملی چاپ تکرار می شود.
چاپ و نشرو گلرو در بیرجند که در سال 1380 این چاپخانه را به عنوان اولین چاپخانه مدرن(افست) خراسان جنوبی راهاندازی کرده در حال حاضر برای 43 نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده است و اکنون علاوه بر رفع نیاز خراسان جنوبی از استان های مشهد، کرمان، سیستان و بلوچستان و البرز سفارش چاپ جذب می کند و این را جزو موفقیت های خود می داند.
مرتضی گلرو، مدیرعامل چاپ و نشرو گلرو در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با اشاره به اینکه مشکلات صنعت چاپ استان عمومی است و همه با آن درگیر هستند، گفت: از مراکز تهیه مواد اولیه و سرویس و نگهداری و مراکز خدمات مرتبط دور هستیم بنابراین مجبوریم مواد اولیه را به شکل انبوه تهیه کنیم که اگر سفارش کارهای مختلف به ما ارجاع داده شد برای انجام به موقع آن به مشکل برنخوریم و بخش زیادی از سرمایه در این بحث بلوکه می شود.
وی ادامه داد: همچنین مجبوریم برای سرویس و نگهداری بخشی از آموزش ها را برای پرسنل بدهیم تا در موارد بغرنج بتوانند کار را انجام دهند.
مدیرعامل چاپ و نشرو گلرو با بیان اینکه حمایت دولتی خاصی از چاپخانه ها صورت نمیگیرد، افزود: برای کار چاپ تسهیلات خاصی وجود ندارد مگر آنکه بتوان از تسهیلات صنعت استفاده کرد.
گلرو در خصوص حمایت دولت برای بهبود شرایط و مشکلات چاپخانه ها، بیان کرد: باید به صنعت چاپ و صنایعی که در مناطق کم برخودار فعالیت می کنند تسهیلات با نرخ سود پایین، سوبسید مالیاتی و تامین اجتماعی در اختیار بگذارند تا رغبت بیشتری برای سرمایه گذاری در این مناطق وجود داشته باشد اما اکنون هیچ گونه حمایتی وجود ندارد و تفاوتی بین سرمایه گذاری در مناطق کم برخوردار و سرمایه گذاری در کلان شهرها قائل نیستند؛ مگر اینکه کسی بومی و دلسوز باشد که در استان سرمایه گذاری کند.
وی با تاکید بر اینکه ظرفیت چاپ خراسان جنوبی با چاپخانه های موجود بسیار فراتر از نیاز استان است، گفت: در این استان صنعت و کشاورزی فعالی ندارد و کلیه سفارشات چاپی استان به اوراق اداری و نشریات برمی گردد.
مدیرعامل چاپ و نشرو گلرو با اشاره به اینکه چاپخانه ها صنایع مکمل تولید هستند، بیان داشت: باید صنعت و انتشارات فعالی در استان باشد که برای بخش بسته بندی و نشر نیاز به کار چاپی داشته باشد اما متاسفانه خراسان جنوبی این ظرفیتها را ندارد و چاپخانه ها مجبور به جذب سفارشات از سایر استان ها می شوند که این خود مشکلات و سختی هایی خاص دارد.
گلرو با ابراز رضایتی از کیفیت بالای صنعت چاپ خراسان جنوبی، افزود: بیشتر تبلیغات و سفارشات چاپی استان فرا استانی است.
احمد حیدری از متخصصین چاپ در خراسان جنوبی است که در دومین جشنواره صنعت چاپ استان تجلیل شد در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: صنعت چاپ در این استان قدمتی 60 ساله (1337) دارد اما در بحث آموزش نیروهای متخصص در این زمینه کمتر اقدام شده است.
وی با بیان اینکه در بحث تربیت نیرو متخصص چاپ در خراسان جنوبی اقدامات اساسی انجام نشده درخواست کرد اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان متولی این موضوع دوره های آموزشی خاص صنعت چاپ را برگزار کند و دانشگاه های علمی و کابردی در استان با توجه به اینکه صنعت چاپ مادر و نیاز روز جامعه است راه اندازی شود تا شاهد توسعه و رونق بیشتر چاپ در خراسان جنوبی باشیم.
حیدری با اشاره به اینکه شاید بسیاری از مدیران باور نداشته باشند که صنعت چاپ استان قوی است اما آمارها نشان دهنده این است که صنعت چاپ خراسان جنوبی بسیار قوی و با کیفیت است و بسیاری از چاپخانهها از استان های دیگر سفارشات چاپی دارند.
این متخصص صنعت چاپ خراسان جنوبی به مشکلات مالیاتی چاپخانه ها اشاره و تاکید کرد: در وضعیت اقتصادی فعلی صنعت چاپ پاسخگو تحمیل هزینه هایی به قیمت تمام شده محصول(ارزش افزوده) نیست ضمن اینکه بیشتر کارهای چاپی استان نشریات و کتاب است و این محصولات طبق قانون از پرداخت مالیات معاف هستند اما متاسفانه آنگونه که باید و شاید این قانون در خراسان جنوبی اجرا نمی شود.
وی ادامه داد: سرپرست جدید سازمان امور مالیاتی استان نگاه مثبتی به این جریان دارد و درصد رفع این مشکلات است اما واقعیت امر قانون مالیات دست چاپخانه داران را بسته است.
حیدری با بیان اینکه تسهیلات برای تجهیز چاپخانه ها وجود دارد اما بانک ها با درصد سود بسیار بالایی تسهیلات را پرداخت می کنند، گفت: هفت سال گذشته در بحث تسهیلات چراغ های سبز نشان داده شد اما این موضوع اتفاق نیافتاد و پرداخت تسهیلات با نرخ سود بالا بانکی برای چاپخانه ها کمر شکن و مشکل بوده است.
علیرضا مرتضوی، تولید کننده نمونه محصولات چاپی خراسان جنوبی (چاپخانه مهرنگ) که فعالیت خود را از سال 86 در استان آغاز کرده در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به اینکه مشکلات صنعت چاپ فراوان است، گفت: با توجه به اینکه در حوزه چاپ با تنوع ماشین آلات روبه رو هستیم و باید همواره بروز رسانی انجام شود که این امر هزینه های بسیار سنگینی دارد.
وی ادامه داد: باید مسئولان از صنعت چاپ استان حمایت کنند و سفارشات چاپی سازمان های دولتی به خارج استان نرود تا بخشی از هزینه های چاپخانه ها خراسان جنوبی تامین شود اما متاسفانه این مشکلات بارها تکرار شده اما همچنان به قوت خود باقی است.
این تولید کننده نمونه محصولات چاپی استان با بیان اینکه دولت حمایتی از چاپخانه ها نداشته، افزود: بارها مراجعه و درخواست تسهیلات داده ایم تا چاپخانه را توسعه دهیم اما متاسفانه سنگ اندازی می شود تا عملاً دریافت این تسهیلات امکان پذیر نباشد.
مرتضوی با اشاره به اینکه مقوله بیمه تامین اجتماعی و مالیات در کارگاه های چاپ بغرنج است و به دلیل نظام نامشخص مالیاتی بسیاری از همکاران درگیر مسائل مالیاتی هستند، بیان کرد: بسیاری از کارخانجات تولیدی انبار پخش شده اما صنعت چاپ استان بسیاری از فارغ التحصیلان دانشگاهی را بکارگیری کرده است.
وی عنوان کرد: برخی از کارخانه ها میلیاردها تومان تسهیلات از دولت دریافت کرده اما این تسهیلات به بانک ها برگشت نکرده اما در حوزه چاپ با حمایت دولت و سرمایه هایی که بخش خصوصی گذاشته می توان برای افراد بسیاری اشتغال ایجاد کرد.
مسئول چاپخانه مهرنگ با بیان اینکه بسیاری از فعالان صنعت چاپ استان بخشی عمده ای از چاپ استان های مجاور را انجام می دهند، گفت: این صنعت جای برای حمایت و سرمایه گذاری دارد.
مرتضوی با بیان اینکه در چندسال اخیر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تربیت نیروی متخصص در این حوزه دوره های آموزشی برگزار کرده، اظهار کرد: اما بیشتر حوزه چاپ تجربه است و صنعت چاپ هرسال نیازمند تجهیز و بروز رسانی هستند تا بتوانیم حرفی برای رقابت در این صنعت داشته باشیم در غیر این صورت به راحتی از چرخه رقابت خارج می شویم.
وی عنوان کرد: در صنعت چاپ اینقدر تنوع وجود دارد که اگر سرمایه گذاری در این زمینه به گونه ای باشد که دستگاه های چاپ پیشرفته ای را وارد استان کنیم، می توانیم در حوزه صادارت این بخش فعالیت کنیم.
تولید کننده نمونه محصولات چاپی خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه مسئولان باید قدمی برای حمایت و حل مشکلات صنعت چاپ بردارند، افزود: این صنعت در کمترین زمان بازدهی دارد و مانند صنایع بزرگ نیست که چندین سال منتظربازدهی آن باشیم.
احمد محبی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فعالیت 52 باب چاپخانه در استان، گفت: 830 نفر در حوزه صنعت چاپ استان شاغل هستند که از این تعداد 166 نفر به طور مستقیم و 664 نفر به طور غیرمستقیم در این حوزه فعالیت دارند.
محبی در مورد نحوه پراکندگی چاپخانههای استان افزود: در حال حاضر 24 باب چاپخانه در بیرجند، یک باب در بشرویه، یک باب در سربیشه، 2 باب در سرایان، 9 باب در فردوس، 4 باب در قاین، 9 باب در طبس 9 و 2 باب چاپخانه در نهبندان فعالیت دارند.
به گفته وی ظرفیت صنایع چاپ خراسان جنوبی فراتر از نیاز استان است و این نشان میدهد ظرفیت صنایع وابسته به چاپ در استان میتواند فرامرزی و فرا استانی عمل کند.
نظر شما