به گزارش خبرنگار شبستان، چهارمین نشست از سلسله گفتوگوهایی در حوزه رویکردهای داستانی دفاع مقدس با بررسی کتاب پرسه در خاک غریبه اثر احمد دهقان عصر امروز در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با حضور محمدجواد جزینی و احسان عباسلو برگزار شد.
حجت الاسلام محمد جهان در این نشست گفت: جنگ در مباحث اجتماعی و فلسفی قابل تأمل است. در غرب جنگ مورد نقادی و بحث قرار گرفته است که آیا جنگ فی نفسه انجام میشود؟ جنگ خوب است یا نه؟ آیا جنگ ارزش معنوی دارد؟ جنگ خاصیت اجتماعی دارد یا خیر؟
حجتالاسلام جهان با بیان اینکه جنگ شکل های مختلف گرفته است، عنوان کرد: ما جنگهای فرهنگی، رسانهای و پنهان داریم. این نشان می دهد جنگ به پیچیدگی هایی رسیده است. هنوز کتابی نداریم که نظر اندیشمندان و فیلسوفان را در مورد جنگ بیان کرده باشد. در غرب چند مکتب در مورد امنیت داریم اما متاسفانه ما در این زمینه دچار خلا هستیم، ما خالی از نظریه جنگ نبودیم. افرادی همچون امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری نسبت به مسئله جنگ توجه فکری کرده بودند.
این منتقد با اشاره به اینکه در دهه 70 با پدیده جدیدی نسبت به جنگ مواجه شدیم، بیان کرد: پدیده ای که جنگ را به مقدس و نامقدس تقسیم بندی کرد. در مورد آقایان دهقان، قیصری و بایرامی با یک پدیده جدید روبرو هستیم. در کتاب پرسه در خاک غریبه لفظ جنگ تحمیلی و یا دفاع مقدس استفاده نشده است بلکه یک نکبت از جنگ معرفی شده است. در کتاب لم یزرع آقای بایرامی می بینیم که ایرانی و عراقی از جنگ پشیمان هستند. چیزی به نام جنگ کثیف در دهه 70 در ادبیات شکل گرفت. این مسئله داستان جنگ را به اضمحلال میکشد.
حجت الاسلام جهان خاطرنشان کرد: کسانی در دهه 70 جنگ را به سوال کشیدند. در کتاب پرسه در خاک غریبه قصه ای از نکبت جنگ و قدرگرایی می بینیم. افرادی که در سال 75 جنگ را به سوال کشیدند امروز به بحرانهای اعتقادی دچار شدند، این افراد غلط فکر کردند و اشتباه تصمیم گرفتند. آقای دهقان فضای معنوی جنگ را دیدند و اینگونه در مورد جنگ نوشتند و من نگران طرز فکر ایشان هستم.
نظر شما