به گزارش خبرنگار شبستان، علی بوذری، تصویرگر امروز در نشست گزارش نمایشگاه تصویرگری براتیسلاوا که در سالن کنفرانس شماره 2 کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد، گفت: 52 سال پیش این نمایشگاه در شهر براتیسلاوا افتتاح شد. این نمایشگاه برعکس بسیاری از نمایشگاههای تصویرگری دیگر تنها برای کتابهای چاپ شده است. نمایشگاه براتیسلاوا نهاد انتخاب دارد. 10 سال پیش از هر کشور 20 تصویرگر میتوانست در این نمایشگاه شرکت کند، به دلیل استقبال زیاد تصمیم گرفتند از هر کشور 15 تصویرگر در این نمایشگاه شرکت کنند.
بوذری ادامه داد: نهاد انتخاب در ایران به شکل سنتی دفتر بینالمللی کتاب برای نسل جوان است که نمایندگی آن را شورای کتاب کودک به عهده دارد، امسال جزو اولین سالهایی بود که این انتخاب و داوریها با همکاری انجمن تصویرگران، شورای کتاب کودک و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان انجام شد. 15 تصویرگر از ایران در این نمایشگاه شرکت کردند، هر تصویرگر با 10 فریم تصویری میتواند در این نمایشگاه شرکت کند که این تصاویر میتواند متعلق به یک یا 2 کتاب باشد.
وی با بیان اینکه داوریها در نمایشگاه تصویرگری براتیسلاوا 4 روز و نیم طول میکشد، عنوان کرد: داوریها در این نمایشگاه بسیار پیچیده است زیرا آثار زیادی از کشورهای مختلف حضور دارند. آثار نمایشگاه براتیسلاوا جزو بهترین کارهایی است که در 2 سال گذشته در کشورهای مختلف چاپ شده است، در واقع چیزی که در این نمایشگاه ارزیابی میشود چیزی است که در اختیار کودکان قرار گرفته است. داوریها در این نمایشگاه سخت است زیرا تنوع زیادی در کارها وجود دارد و تمامی آثار از استانداردهای بالایی برخوردارند.
این تصویرگر با اشاره به ترکیب داوران در نمایشگاه براتیسلاوا بیان کرد: در نمایشگاه براتیسلاوا با تنوع فرهنگی مواجه هستیم، داورها از کشورهای مختلف هستند، امسال 9 داور از کشورهای اروپایی، شرق دور و خاورمیانه دعوت شدند. هر یک از آنها میتوانست در مورد منطقه ای صحبت کند که به آنجا تعلق دارد در عین حال که کارها متنوع است تکثر آرا بین داوران وجود دارد. در نمایشگاه براتیسلاوا در هفت مرحله آثار را به شکل حذفی کنار گذاشتیم تا به 100 اثر نهایی برسیم. وقتی آرا به هم نزدیک بود بحث شکل می گرفت.
بوذری که امسال به عنوان یکی از داوران در نمایشگاه بین المللی تصویرگری براتیسلاوا شرکت داشت، خاطرنشان کرد: ابتدا در مورد معیارها بحث شد، زیباشناسی یکی از معیارهای انتخاب بود. مخاطب و ارتباط اثر با مخاطب از دیگر معیارها بود. نهایتا ما به کشورها نگاه می کردیم، کشور غنا جایزه تشویقی ناشر را از آن خود کرد، غنا صنعت نشر پیرو ندارد اما یکی از کارهایش را برای نمایشگاه فرستاده بود و این ارزشمند بود، فکر کردیم که ناشر استحقاق تشویق دارد تا کار خود را ادامه دهد. در سال 1999 انتشارات نوروز هنر جایزه تشویقی نمایشگاه براتیسلاوا را از آن خود کرد که در آن سال آقای زرین کلک جزو داوران بود. اولین جایزه ای که ایران در این نمایشگاه شکل گرفت در سال 69 مربوط به دومین سال برگزاری این نمایشگاه بود. در سال 1971 آقای زرین کلک برای کتاب کلاغ ها جایزه سیب طلایی را از آن خود کرد.
وی اظهار داشت: در نمایشگاه براتیسلاوا یک درخت طلایی داریم که بزرگترین جایزه است، سپس پنج سیب طلایی و پنج پلاک طلایی. بهمن دادخواه در سال 1973 پلاک طلایی را از آن خود کرد. فرشاد مثقالی نیز موفق به دریافت جایزه سیب طلایی شد. کریم نصر در سال 1991 پلاک طلایی را دریافت کرد. در سال 2005 علیرضا گلریزیان جایزه درخت طلایی را از آن خود کرد. هدی حدادی در سال 2007 پلاک طلایی را گرفت. امسال نیز نرگس محمدی جایزه سیب طلایی را از آن خود کرد.
بوذری یادآور شد: لحظه ای بود که دو کتاب روی میز داوران بود، 4 دیوار به کتاب خانم نرگس محمدی رای دادند و پنج داور به یک کتاب هلندی رای دادند، خانم محمدی تنها یک امتیاز با درخت طلایی فاصله داشت. مسئله این است که وقتی تصاویر را روی دیوار می بینیم زیباست اما وقتی به کتاب می آییم تصاویر خوب نیست و قابل رقابت نیست.
نظر شما