معنای «امام منصور» در زیارت عاشورا/چه کسی می تواند انتقام امام حسین(ع) را بگیرد؟

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام اسماعیلی گفت: تعبیر «امام منصور» که در زیارت عاشورا آمده قیدی دارد که مشخص می کند هر کسی نمی تواند در چنین مقامی قرار بگیرد؛ این لفظ کنایه از آن دارد که منتقم سیدالشهداء(ع) باید از اهل بیت پیامبر(ص) باشد.

حجت‌الاسلام مهدی اسماعیلی، کارشناس علوم حدیث در گفت وگو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان در رابطه با تبیین واژه «امام منصور» در زیارت عاشورا اظهار کرد: ما در زیارت عاشورا حضرت سیدالشهدا (ع) را مخاطب قرار داده و به محضر ایشان عرض می کنیم: «فَأَسْأَلُ اللَّهَ الَّذِي أَكْرَمَ مَقَامَكَ وَ أَكْرَمَنِي (بِكَ) أَنْ يَرْزُقَنِي طَلَبَ ثَارِكَ مَعَ إِمَامٍ مَنْصُورٍ مِنْ أَهْلِ بَيْتِ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ؛ از خدا كه مقامت را گرامى داشت، و مرا به وسيله تو كرامت بخشيد، درخواست میكنم، كه خون خواهى تو را همراه پيشواى يارى شده از اهل بيت محمّد (درود خدا بر او و خاندانش) روزى من كند، به عبارت دیگر ما از خدا تقاضا می کنیم که خونخواهی حضرت سیدالشهدا علیه السلام را در حضور امام منصور روزی ما گرداند.  

 

وی تصریح کرد: واژه «امام منصور» که در این زیارت آمده قیدی دارد که مشخص می کند هر کسی نمی تواند امام منصور باشد. در اینجا «امام منصور» کنایه است کنایه از اینکه این فرد از اهل بیت رسول خدا (ص) است و همین قید در اینجا به نوعی مانع از این می شود که افراد دیگری را بتوان در این جرگه قرار داد.

 

حجت الاسلام اسماعیلی تاکید کرد: این مسئله گویای این واقعیت است که کسی که خونخواه حضرت سیدالشهدا (ع) یا انتقام گیرنده خون ایشان و یاران ایشان در کربلا است باید از اهل بیت پیامبر (ص) باشد.

 

این پژوهشگر دینی تصریح کرد: «منصور» به معنای «یاری شده» است. در میان القابی که برای حضرت حجت (ع) وجود دارد بعضی از القاب کنایه از آن حضرت(عج) هستند یعنی به کنایه از ایشان نام برده شده و «امام منصور» یکی از همین القابی است که کنایه از امام زمان (عج) دارد.

 

حجت الاسلام اسماعیلی ادامه داد: در مذهب ما 4 مطلب برای هر انسانی مهم و حساس برشمرده شده که این 4 امر عبارتند از 1. «جان انسان ها»؛ 2. «مال انسان ها»؛ 3. «آبرو، عزت و جایگاه اجتماعی انسان ها» و 4. «ناموس انسان ها» البته این مسئله اختصاص به اسلام و مذهب تشیع ندارد بلکه در تمام جوامع بشری اینگونه است اما با شدت و ضعف های متفاوت. ولی همه انسان ها به صورت غریزی در برابر این 4 مسئله حساس هستند و آموزه های دینی نیز آن را تقویت می کند.

 

حجت الاسلام اسماعیلی ادامه داد: ظلم در اسلام و در قرآن و نیز در همه جوامع ناپسند است. چنان که آیه 33 سوره اسراء مبارکه می فرماید: «وَمَنْ قُتِلَ مَظْلُومًا فَقَدْ جَعَلْنَا لِوَلِيِّهِ سُلْطَانًا؛ و کسی که خونش به مظلومی و ناحق ریخته شود ما به ولیّ او حکومت و تسلط (بر قاتل) دادیم»، خداوند می فرماید هر کس مظلومانه کشته شود من برای او ولی و سرپرستی قرار می دهم که انتقام او را بگیرد. این مسئله قابل تاملی است که خداوند تاکید دارد که حتما برای کسی که مظلومانه کشته شود، منتقمی قرار خواهد داد.

 

این کارشناس علوم حدیث گفت: این آیه به استناد منابع روایی در شأن امام حسین (ع) نازل شده است و از امام باقر، امام صادق و حضرت امام رضا علیهم السلام نقل است که در تفسیر این آیه فرموده اند که مقصود آیه حضرت سیدالشهدا (ع) است.

 

حجت الاسلام اسماعیلی با اشاره به فرازی از زیارت عاشورا در همین رابطه ادامه داد: زیارت شریف عاشورا می فرماید: «أَنْ يَرْزُقَنِي طَلَبَ ثَارِكَ مَعَ إِمَامٍ مَنْصُورٍ» اما این امام یاری شده کیست؟ کسی که قرار است خونخواه امام حسین (ع) باشد باید از نسل و خاندان پیامبر اسلام (ص) باشد.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: ضمن این که امام زمان (ع) یک نفر است در مقابل این همه دشمن که همه آنها نیز به سلاح های روز مجهز هستند. اما حضرت(ع) در مقابل آنها «یاری شده» است. چرا که منصور یعنی «یاری شده از جانب خداوند». اگر کمک و عنایت خداوند نباشد تمام عالم هم جمع شوند هیچکس نمی تواند کاری انجام دهد.

  

کد خبر 664729

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha