به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر سید حسن اسلامی اردکانی امروز در اختتامیه چهاردمین جشنواره نقد کتاب گفت: استاد سمیعی گیلانی نوشته را به معماری تشبیه می کند. اگر کسی یک ساختمان کج بنیاد دید حق دارد کاستی های آن را برملا کند. کار منتقد این است. منتقد از کنار هیچ پدیده ای در حوزه کاری خود نمی گذرد. دکتر اسلامی اردکانی با بیان اینکه در طول تاریخ به منتقدان بی مهری میشده است عنوان کرد: اولین کسی که متوجه شد ناقد بودن چه دشواری هایی دارد سقراط بود. سقراط گفته است: من خرمگسی هستم که خدا مرا فرستاده تا شهر به خواب رفته آتن را بیدار کند. بخشی از کار منتقد رنجاننده است. کسی که هرگز نقدی نکند و بی تفاوت از کنار آثار دیگران رد شود، آدم بی موضعی است. هیچ انسان سلیم الفکری بی موضع نیست. در سال گذشته در هشت گروه هیچ مقاله برتر انتقادی نداشتیم. در گروه هایی مانند علوم سیاسی، متون قدیم، زبان، ادبیات عرب، عرفان و علوم انسانی هیچ اثر انتقادی نداریم.
وی با اشاره به اینکه منتقدان می توانند ذائقه فرهنگی مردم را بالا ببرند تصریح کرد: نویسندگان باید بخشی از کار خود را به نقد اختصاص دهند. اگر کسی این کار را نکند به خود و جامعه علمی جفا کرده است. سارتون، شیمی دانی است که سردبیر دو مجله معتبر بوده و مقاله ای نوشته است که آقای کامران فانی آن را ترجمه کرده است. در آن مقاله، نقد کتاب های علمی و تحقیقی که تجربه های شخصی سارتون است بیان شده است. او معتقد است هر محقق شایسته است در عمرش چند نقد بنویسد. البته هیچ محققی نباید نقد بسیار بنویسد. اما باید چند نقد شایسته و ناب بنویسد. فضیلت انتقاد زمانی مشخص می شود که انسان بخشی از کار خود را و نه همه آن را صرف نقد کند.
دبیر چهاردهمین جشنواره نقد کتاب با بیان اینکه هزار مقاله را بررسی کردیم، گفت: از این مقالات، دویست مقالات به مرحله داوری رسید و بیست و یک مقاله انتخاب شد که برخی تقدیری و برخی برتر شد. در برخی از حوزه ها، هیچ مقاله ای نداشتیم. سال قبل در پنج حوزه مقاله برتر نداشتیم و امسال در هشت حوزه. این معنای خوبی ندارد. این جشنواره مرهون زحمات آشکار و پنهان همکارانم است و تشکر ویژه دارم از خانم ها رحیمی فرد و نوروزیان و از حمایت دکتر غلامی جلیسه و دکتر جوادی سپاسگزارم.
نظر شما