خبرگزاری شبستان – مازندران: شرح و بسط مفاهیم مرجع و گروه مرجع به دفعات متعدد در حوزه جامعه شناسی از سوی مرتن، مطرح شد.
مرتن در کتابی با عنوان «نظریه اجتماعی و ساختار اجتماعی» اهتمام فراوان داشت تا نظریه ای کامل و جامع را درباره کارکردها و عوامل انتخاب گروه های مرجع، ارائه دهد که برای تحقق این مهم از نتایج و خروجی های جامعه شناسانی نظیر کولی، مید و استوفر، بهره گرفت و نظریه گروه مرجع را با عنوان یک نظریه جامعه شناختی، ارائه داد.
برخی از نظریه پردازان، نقش اصلی گروه های مرجع را برای کارکرد ارزیابی خود، موثر بیان نمودند.
رابرت مرتن یکی دیگر از جامعه شناسان است که گروه های مرجع را به دسته های مثبت و منفی، تقسیم نمود و هنجارهای گروه هایی که پذیرفته می شود به عنوان گروه های مرجع مثبت و هنجارهایی که مورد قبول، نیست و در حقیقت، طرد و رد می شود، گروه های مرجع منفی هستند.
یک پذیرفتگی و باور برای مرجع شدن، مطرح می شود تا به عنوان یک شاخص و هنجار پذیرفته شده، مطرح شود و در این بین برای اشخاص، ادارات، رسانه ها و ...، به عنوان گروه مرجع قرار گرفتن، حائز اهمیت است.
برای مرجع شدن باید خصوصیاتی را مدنظر قرار داد و همچنین عده ای به مرجع بودن آن، اعتقاد و باور راسخ و ریشه ای داشته باشند که در این بین خبرگزاری شبستان، مستثنی از این قاعده نیست.
به عنوان مثال در محیط خانوادگی یک خانواده به عنوان گروه مرجع و مورد الگو برای دیگران، قرار می گیرد که اعضای خانواده برای رسیدن به این مهم، اتحاد داشته باشند و برای تخریب و نابودی دیگری، هیچ کاری انجام دهند بلکه برای بارور شدن و اعتلای آن، کوشا باشند.
اطرافیان دور و نزدیک نیز در آشکار به رفع نقص و ارائه راهکار، بپردازند و تحلیل محتوای درستی را ارائه دهند نه آن چیزی که فقط خوشایند دیگران باشد و نقد منصفانه را وجهه کار خویش، سازند.
کارمندان، خبرنگاران و اطرافیان و سرمایه اجتماعی و انسانی نیز با فکر باز و با هدف پیشبرد به ارائه فعالیت و خدمات خویش، بپردازند و نه با بی میلی و از روی اجبار، برنامه ای تکراری را مد نظر قرار دهند و مسئولین مربوطه نیز به فکر زیردستان خود باشند و عینک از بالا دیدن را از چشمان خود بردارند.
عیسی الهیان، مدرس علوم ارتباطات اجتماعی، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ساری گفت: کسانی که مرجع و کار خوب انجام می دهند، در حیطه فعالیت خویش، حرف اول را می زنند.
وی اظهار کرد: مرجع قرار گرفتن یک خبرگزاری به عواملی نظیر دست اول بودن اطلاعات خبر، اطلاع رسانی به موقع، پوشش قرار دادن کامل اخبار، گزارش و ... که در آن حیطه به فعالیت می پردازد، سرعت انتقال خبر، واقعی بودن خبر، به روز بودن نظیر پیش خبر از برگزاری همایش و سمینارهای در روز آینده در حیطه کاری خویش و عدم تکرار موجب می شود تا افراد، دیگران را برای مشاهده اخبار آن خبرگزاری و ورود به آن، رهنمون سازند.
الهیان بیان کرد: هر ارگان و شخصی برای فعالیت خویش، گروه مرجعی دارد نظیر مقام معظم رهبری(مدظله العالی) که به روز و به هنگام، شیوا، اشراف به تمام موضوعات و ... به سخنرانی می پردازند که برای تمام مردم و همچنین شخصی همانند من برای سخنرانی، مرجع و الگوی بسیار خوبی هستند.
وی ابراز کرد: مرجع نشدن یک خبرگزاری موجب می شود تا مخاطبین کم و عده ای محدود به آن، ورود کنند اما در صورت مرجع شدن باید در تمام عرصه ها، فعالیت بسیار و شگرفی را، صورت دهد.
سجاد وهابی، فعال رسانه ای، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ساری گفت: سرعت عمل در انتقال خبر و جذابیت با انتخاب تیتر حرفه ای که به تیم حرفه ای، نیازمند است از مهم ترین فاکتورهای یک خبرگزاری است تا مرجع شود.
وی تصریح کرد: کسب اولیه خبر به عنوان مُخبِر اول و تیم حرفه ای که خروجی خبر را به طور جذاب، ارائه دهد باید مورد توجه خبرگزاری موفق، قرار گیرد.
وهابی اظهار کرد: خبرگزاری با تیم کارشناسی، باید به نقد بپردازد و همچنین مقالات و گزارش های تخصصی را بر خروجی، نشان دهد.
وی با اشاره به اینکه خبرگزاری شبستان به صورت تخصصی به علم، فرهنگ و اندیشه می پردازد، تاکید کرد: این خبرگزاری باید در این حیطه ها، بسیار قوی عمل کند تا مخاطبین بسیاری را به سوی خود، جذب کند.
گزارش: معصومه علیزاده
نظر شما