خبرگزاری شبستان// بیرجند
دوران نوجوانی به عنوان یکی از مهم ترین ایام عمر آدمی به نوعی به شخصیت فردی و اجتماعی انسان شکل می دهد به گونه ای که در آینده هر نوع هنجار یا ناهنجاری که در رفتار افراد به وجود می آید به نحوه تربیت آن فرد در دوران نوجوانی برمی گردد، شکل گیری شخصیت افراد به نوع تربیت و آموزش آنها در دوران کودکی و نوجوانی مرتبط است.
در ایام پس از جنگ تحمیلی بسیج دانش آموزی به عنوان میعادگاه تداوم دفاع همه جانبه نوجوانان دانش آموز از دستاوردهای انقلاب اسلامی در عرصه های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و علمی عرصه دیگری از حیات خویش را به نمایش گذاشت.
جوانان و نوجوانان دانش آموز در پیروزی انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس نقش برجسته و تعیین کننده ای داشته و با طلایه داری در جبهه ها و تقدیم بیش از 36 هزار شهید، هزاران جانباز و آزاده در طول دوران جنگ تحمیلی دین خود را به اسلام و انقلاب اسلامی به خوبی ادا کردند.
*حضور پرشور در جبهه های جنگ:
برابر آمار، پرشورترین حضور در جبهه های جنگ از آن دانش آموزان بوده است.طی سال های 59 تا 66، بیش از 366 هزار نفر از این عزیزان در جبهه های جنگ حضور یافته از این میان بیش از 17 هزار تن به شهادت رسیدند.
تقدیم دو هزار و 328نفر جانباز، یک هزار و 110 نفر آزاده و دو هزار و 63 نفر مفقودالاثر به آستان انقلاب اسلامی بخش دیگری از این حضور حماسی دانش آموزان در حماسه 8 سال دفاع مقدس بود.
خاطرات حضور نوجوانان 13 ساله در جبهه های جنگ، هنوز از ذهن ها زدوده نشده است، صحنه هایی که دیدنش موجی از نشاط و شوق حضور در جبهه های جنگ را در سایرین به وجود می آورد و افتخار و تجلیل عمومی را نثار ایشان می کرد.
خاطرات مربوط به کسانی که با دستکاری در شناسنامه های خود و جعل امضای والدین، خود را به خطوط مقدم نیرو می رساندند هنوز شهره در جهان است و جهان به این روحیه عظیم جوانان و نوجوانان ایران باید غبطه ابدی بخورد.
* حضور فعال در پایگاههاى مقاومت:
حضور در جبهه تنها وظیفه دانشآموزان نبود بلکه آنان این مسئولیت سنگین را نیز به دوش خود احساس مىکردند که عقبه نیروهاى خودى را که عبارت از پایگاههاى مقاومت بود، نیز تقویت کنند از این رو تقویت این پایگاهها در دستور کار شرعى، ملى دانش آموزان قرار داشت و هنوز خاطرات گشتهاى شبانه و برقرارى ایستگاههاى بازرسى که با هدف تعمیق امنیت شهروندان صورت مىگرفت در ذهنها باقى مانده است گشتهایى که در آن حضور نوجوانان در کنار پدران میانسال افتخارآمیز بود و دیدن آن صحنهها، موجى از شعف و شور را بر دلها جارى مىساخت.
* حضور جدى و موفق در سنگر تحصیل:
دانشآموزان شریف ایران در کنار آن که جنگ را به فرموده امام عزیزشان در راس همه امور مىدانستند اما از رسالت و تکلیف آموزش و علم اندوزى نیز غفلت نکردند.
آنان به تحصیل و حضور در جبهه به عنوان دو تکلیف مقدس مىنگریستند که باید در کنار هم بدان عمل مىشد. در شرایط انتخاب، سنگر جبهه را به سنگر مدرسه ترجیح مىدادند اما هیچگاه از وظیفه اول و اصلى خود که آموزش و تحصیل بود غفلت نمىکردند و چه بسیار دانشآموزانى که در خطوط جبهه نیز به ادامه تحصیل مىپرداختند.
این تلاش و حضور جامع، از دانشآموزان قدرتى مرجع و مدبر ساخت تا همگان به دوراندیشى و جامعنگرى ایشان ایمان آورده و بر خویش ببالند که فرزندانى دارند که به همه امور، با نگاه عمیق مىنگرند.
حضور فعال در عرصه تدارکات جمعآورى کمکهاى مردمی، اختصاص کمک مالى و مادى به رزمندگان اسلام و حتى ایجاد ارتباط روحى و مکتوب با رزمندگان، بخش دیگرى از اقداماتى بود که دانشآموزان شریف در طول 8 سال دفاع مقدس به آن دست مىزدند.
بسیج دانش آموزی زیر ساخت ارکان اصلی بسیج است
جذب، آموزش عمومی، سازماندهی، تجهیز، حفظ انسجام و به کارگیری دانش آموزان بسیجی در قالب گروه های مقاومت، عمق بخشی داخلی به انقلاب اسلامی و تحقق بخشی از ارتش 20 میلیونی و حضور فعال و موثر و سازمان یافته در عرصه های فرهنگی، علمی، پژوهشی، امنیتی، اجتماعی، سازندگی، امدادی، دفاعی و نشر و گسترش فرهنگ و تفکر بسیجی و مقابله با تهاجم فرهنگی در مدارس، از جمله ماموریت های بسیج دانش آموزی محسوب می شود.
خلوص نیت نوجوانان
بچه های دانش آموز خلوص نیت بیشتری دارند و از پاکی و زلالیت خاصی برخوردارند و مسائل مختلف جامعه را براساس سود و زیان مادی نمی بینند و خالصانه تر عمل می کنند، به همین دلیل بهتر می توان آنها را با اصول و ارکان مهم انقلاب آشنا کرد و بسیار عمیق تر و بهتر جذب می شوند و تربیت آنها برابر معیارهای انقلابی ریشه دارتر خواهد بود.
نقش دانش آموزان در جنگ نرم
خداوند در آیهی 217 سورهی مبارکهی بقره میفرماید: "و لایزالون یُقاتلونکم حتی یُرَّدوکُم عَنْ دینِکُم إن استطاعُوا". معنای آیه این است که دشمنان شما همواره با شما در جنگ هستند. واژه لایزالون، دلالت بر استمرار دارد و گویای این است که دشمنان همیشه با شما در جنگند منتهی بسته به شرایط مکانی و زمانی نوع این جنگ ممکن است متفاوت باشد،
گاهی جنگ، جنگ نظامی است، گاهی اقتصادی است و گاهی نیز فرهنگی.
آیهی 194 سورهی بقره میفرماید: "فمَن اعْتَدی عَلیکم فاعْتَدوا علیه بِمثل ما اعتَدی عَلیْکم"؛ یعنی وقتی دشمنان با شما وارد جنگ شدند، شما هم با آنها مقابله به مثل کنید.
اگر جنگ، جنگ نظامی است باید از طریق نظامی وارد شد؛ "و أعِدّوا لهم ما اسْتَطعتم مِن قُوّة". اگر جنگ، جنگ اقتصادی است، به همان شیوه و اگر جنگ، جنگ فرهنگی و فکری است باید مقابل به مثل ما هم به همان صورت شکل بگیرد، بنابراین در کنار موارد پیشگفته و شاید بهعنوان یک محور اساسی، باید مقابله به مثل هم با همان شیوههای فکری- فرهنگی و تقویت افکار سالم در ضمیر جامعه کار کرد.
تلاش برای تقویت روزبهروز باورهای سالم، هجمههای فرهنگی و نرم را نیز خنثی خواهد کرد، بنابراین باید این نکته را در نظر داشته باشیم که چون قشر دانش آموز بیشتر با مقولهی فکر و فرهنگ ارتباط دارد، در جنگ نرم دشمن نیز این قشر در اولویتهای بالای آنها قرار میگیرد.
اگر در قشر تجّار، بازرگانان و... وارد شویم، مباحث اقتصادی و جنگ اقتصادی همچون تحریم و... بیشتر مدّنظر است و مباحث ایدئولوژیکی و فکری چندان موضوعیت پیدا نمیکند، بنابراین دانش آموزان که بیشتر با دانش، کتاب، ایدئولوژی و فرهنگ و... سر و کار دارند، گروه مخاطب و هدف اصلی دشمن در جنگ نرم هستند.
در زمان جنگ سخت و فیزیکی دانش آموزان با حضور پررنگ در جبهه ها و سنگرها به دفاع از مملکت خود پرداخته و ایفای نقش داشته اند و امروز که جنگ نرم دشمن مطرح است دانش اموزان می توانند با ارتقای بصیرت و آگاهی، حفظ ارزش های اسلامی و دینی، حضور در مساجد و فعالیت های مذهبی و فرهنگی و تکیه بر مکتب اسلام به ایفای نقش بپردازند و همانند دانش اموزان اوایل انقلاب موجبات یاس و ناامیدی دشمنان را فراهم کنند.
منابع:
1-بلاگفای بسیجی 4
2-وبلاگ از خاک تا افلاک
3- سایت تبیان
4- پایگاه حوزه
5- وبلاگ گروه مشاوران جوان آموزش و پرورش گرگان
پایان پیام/
نگارنده: زهرا رجائی مقدم
نظر شما