ایران رکورددارترین کشور در تعداد زلزله در جهان/ باید خود را برای همزیستی با زلزله آماده کنیم

خبرگزاری شبستان: مشاور مرکز پیش بینی زلزله پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و عضو هیئت مدیره انجمن مخاطره شناسی ایران گفت: از دید جهانی کشور ما رکورد دار تعداد زلزله های ثبت شده در گينس است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، سید رضا مهرنيا ظهر امروز (4 دی) در کارگاه  آموزشی مدیریت بحران به مناسبت روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی که در سالن اجتماعات استانداری قزوین برگزار شد، بیان کرد: از دید جهانی کشور ما رکورد دار تعداد زلزله های ثبت شده در گينس است البته این به معنای وقوع بزرگترین زلزله ها در ایران نیست بلکه به لحاظ تعداد زیاد زلزله است.

 

وی ادامه داد: با توجه به این شرايط، نظام مقدس جمهوری اسلامی سال ها است در ارکان امور اجرایی کشور بحث زلزله خیزی و خطرات آن را مدنظر قرار داده است و طی سال های گذشته به خصوص بعد از زلزله بم رو به توسعه هستیم و روند رو به رشدی را داشته ایم.

 

مشاور مرکز پیش بینی زلزله پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی افزود: کشور ما ایران تحت تاثیر یک نیروی بزرگ از جانب مناطق جنوبی و جنوب غربی قرار گرفته است و نتیجه اين حرکت ها لرزه خیزی ایران است؛ کشور ما تحت فشارهای طبیعی از طرف پوسته های اقیانوسی است و این امر میلیون ها سال است که اتفاق افتاده و ادامه دارد و نتیجه این حرکت ها باعث ایجاد گسل فراوان و زلزله های فراوان در ایران شده است.

 

وی عنوان کرد: اکثر استان های ما در مناطق کم آب و نیازمند آب زندگی را ادامه می دهند و یکی از تمهیدات برای بی آبی این بوده که ایرانی ها در کنار چشمه ها خانه ساخته و توسعه شهری در حاشیه دره ها بوده است بنابراین ناخودآگاه در کنار گسل ها خانه ساخته و شهرها را توسعه داده ایم.

 

مهرنیا اعلام کرد: اگر بگوییم 90 درصد تمدن سازی فلات ایران در کنار و روی گسل ها انجام شده حرف بيراهي نیست و در خصوص اینکه آیا می شود از کنار گسل ها مهاجرت کرد باید گفت ممکن نیست و باید در موضوعات عمرانی،  قوانینی را ایجاد کرد.

 

وی تأکید کرد: فرهنگ زندگی با زلزله را باید به مردم یاد دهیم زیرا تمام نقاط ایران تحت تاثیر فشارها و تنش های زمین ساختی است و اغلب گسل ها توان لرزه خیزی بالایی دارند.

 

عضو هیئت مدیره انجمن مخاطره شناسی ایران تصریح کرد: ایران از هزاران سال پیش زلزله خیز بوده و اکنون هم هست و با استفاده از تکنولوژی، اطلاع رسانی سریع و امکانات باید خود را برای همزیستی با زلزله آماده کنیم.

 

وی با اشاره به زلزله 7.3 ریشتری کرمانشاه گفت: با توجه به وقوع زلزله در کرمانشاه و تجارب به دست ۀمده، نقشه های موجود از گسل ها نیاز به بازنگری دارد که این امر می تواند به بحث ساخت و سازها و عمران کمک کند.

 

مهرنیا توضیح داد: قزوین، تهران، کرج و بخش هایی از تبریز و همدان روی رسوبات رودخانه ای بنا شده اند که حُسن این امر ساخت و ساز راحت و دسترسی آسان به آب است ولی اشکال این است که اگر چشمه های لرزه ای بزرگی را در زیر رسوبات داشته باشیم شاهد زمین لغزش های بزرگ خواهیم بود بنابراین تجربه زلزله کرمانشاه این است که باید مدیریت بحران زمین لغزش ها و رصد اینها را داشته باشیم.

 

وی خاطر نشان کرد: در اطراف ما گسل هایی هستند که از دیرباز فعال بوده و از آثار آنها فعالیت زمين لغزش ها است و همه اینها نیازمند شناسایی، رصد و مدیریت است.

 

عضو هیئت مدیره انجمن مخاطره شناسی ایران اضافه کرد: در منطقه ای مانند کرمانشاه و سرپل ذهاب، زلزله ای به آن بزرگی، به طور حتم تخریب هایی را به دنبال داشت البته ساخت و سازها باید به لحاظ فنی بازنگری شوند ولی باید ببینیم چگونه سازه های موجود را با شیوه های نوین مهندسی مقاوم کنيم.

 

وی عنوان کرد: موضوع دیگری که حوزه مدیریت بحران باید ورود جدی به آن یابد، مطالعات ژئوتکنيک است و بايد در این خصوص هم بازنگری شود و قبل از اینکه مهندسان در ساخت و سازها وارد عمل شوند و با بررسی این موضوع، تمهیداتی برای ایمن سازی و یا بر حذر داشتن از ساخت و ساز در آن منطقه به عمل آيد.

 

مهرنیا با اشاره به شایعات فراوان در هنگام زلزله یادآور شد: مدیریت بحران فقط ايمنی سازه ها، تأسیس کارگاه ها و اسکان موقت نیست بلکه باید بحران شایعات را در فضای مجازی کنترل کنیم و جای خالی مجموعه و فضای مجازی ملی در  این گونه موارد احساس می شود.

 

کد خبر 678490

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha