جمال شورجه، کارگردان سینما در گفتگو با خبرنگار شبستان درباره تاریخچه حضور خود در سینمای دفاع مقدس گفت: سال 59 و پس از انقلاب فرهنگی که منجر به بسته شدن دانشگاهها شد، صد نفر از نمایندگان انجمن اسلامی دانشگاههای مختلف که من نیز در میان آنها بودم در مرکز فیلم آموزش فیلمسازی را آغاز کردیم که در آن زمان آقای امامی کاشانی مدیریت این مرکز را بر عهده داشت.
وی افزود: در آن زمان نیروهای مذهبی در رادیو و تلویزیون حضور نداشتند و مهمترین برنامه تلفیلم تزریق نیروهای مذهبی متخصص به این حوزه ها بود. آموزش های ما همزمان با آغاز جنگ تحمیلی شد و ما احساس تکلیف می کردیم که باید حتماً برای شرکت در جنگ به جبهه برویم اما مدیریت تلفیلم با برنامه ریزی خود ما را به ده گروه کاری تقسیم کرد تا بتوانیم کارهای تصویری مرتبط با جنگ را برای سینما و تلویزیون انجام دهیم.
شورجه در ادامه با اشاره به تشکیل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در زمان جنگ گفت: در آن زمان آقایان مسعودشاهی و حیدریان این مرکز را برای ساخت فیلمهای مستند و کوتاه تاسیس کردند و گروهی در آن مستقر بود که با فرماندهان جبهه ارتباط مستقیم داشت و زمانی که عملیات های مختلف در منطقه انجام می شد، مستقیما به گروه مستقر در مرکز گسترش خبر می رسید تا بچه ها برای تهیه گزارش و فیلمهای خبری به جبهه بروند. همزمان گروههای تولید فیلم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت می کرد من نیز در میان این گروهها گاهی کار کارگردانی و گاهی کار تدوین انجام می دادم چون گرایش آموزشی من تدوین فیلم بود.
شورجه در ادامه با اشاره به تاسیس بخش سمعی و بصری حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی گفت: سال 63 بخش عمده ای از این جمعیت 100 نفره وارد حوزه هنری شد و بخش سمعی و بصری آن را راه اندازی کردیم. در آنجا کارهای کوتاه انجام می دادیم و گروههای فیلمسازی را به جبهه می فرستادیم و از اینجا بود که این تکلیف را بر گردن خود احساس کردم که ساخت فیلم دفاع مقدس را آغاز کنم، تکلیفی که هنوز از گردن من ساقط نشده. قبل از اینکه اولین فیلم خود «روزنه»را بسازم مدتی دستیار مرحوم رسول ملاقلی پور در فیلم«پرواز در شب» و تدوینگر چند فیلم کوتاه ایشان بودم و مسیر سینمای دفاع مقدس را تا امروز پیموده ام.
شورجه در ادامه درباره وضعیت فعلی سینمای دفاع مقدس پس از سی سال از آغاز حیات آن گفت: در طول این مدت افرادی از این سینما خارج شده اند. البته نیروهای جدید نیز به شکل موردی به سینمای دفاع مقدس پیوسته اند و جوانانی که به ساخت اینگونه آثار علاقه دارند، در سالهای اخیر فعالیت های خوبی داشته اند اما ماندن این جوانان در حوزه سینمای دفاع مقدس به نحوه مدیریت، میزان حمایت و شکل ساماندهی این سینما بستگی دارد که باعث راغب کردن این جوانان به تولیدات بیشتر شود.
وی افزود: ما دچار کمبود فیلم دفاع مقدس و کم توجهی مسئولان، سیاستگزاران و فیلمسازان به این حوزه بسیار مهم هستیم متاسفانه دولت، حوزه هنری و ارگانهایی مانند سپاه و بسیج که فعالیت های فرهنگی در زمینه دفاع مقدس دارند، بیشتر به روی مسائلی مانند ادبیات و شعر در زمینه دفاع مقدس توجه دارند که این خوب است اما کافی نیست ،چون همه می دانیم برد و ماندگاری یک فیلم در سطح جهان چقدر می تواند زیاد باشد. البته از جهتی توجه به ادبیات دفاع مقدس خوب است چون مواد خام جدیدی در اختیار فیلمسازان قرار می دهد تا فیلمهای نوینی در ژانر دفاع مقدس بسازند.
شورجه تصریح کرد: به نظرم این دو بازو یعنی ادبیات و سینمای دفاع مقدس می توانند با کمک به هم فرهنگ دفاع مقدس را همواره زنده نگاه دارند اما این مساله به دغدغه سیاستگذاران و مسئولان فرهنگی بازمی گردد.
وی تصریح کرد: ارزشهای دفاع مقدس ما در تاریخ معاصر ایران و جهان بسیار بی نظیر بوده و این مفاهیم باید به نسل آینده انتقال پیدا کند. در اینجا کمیسیون فرهنگی مجلس و سایر سیاستگذاران فرهنگی باید در فکر باشند تا با تشکیل چتر واحدی برای تولید مواد هنری در زمینه دفاع مقدس خاطره آن روزها را برای ما زنده نگه دارد.
شورجه تصریح کرد: این چتر می تواند نمایندگانی از تمام نهادهای متولی مساله دفاع مقدس مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس، سپاه، بسیج و ... داشته باشد و به صورت مستقیم بودجه ای به آن اختصاص داده شود تا بتواند هر سال تعدادی فیلم فاخر یا سایر اثار هنری مرتبط با دفاع مقدس با کیفیت بالا را تولید کند. با وجود چنین نهادی مجلس می تواند مستقیماً بر وضعیت آن نیز نظارت داشته باشد، در صورتی که در حال حاضر سازمانها و نهادهای موازی پراکنده بسیاری در امر ساخت فیلم برای دفاع مقدس مشغولند و هیچ کدام از آنها نیز پاسخگو نیست.
این کارگردان در پایان افزود: امیدوارم چنین نهادی تشکیل شود تا علاوه بر ساخت آثاری در زمینه دفاع مقدس وقایع انقلاب و تاریخ معاصر را نیز بتوان بر پرده سینما دید.
پایان پیام/
نظر شما