به گزارش خبرگزاری شبستان، معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: کارگروه تخصصی دستمزد از آبان ماه امسال با حضور نمایندگان کارگری، کارفرمایی و دولت تشکیل می شود.
ابراهیم نظری جلالی در نشست خبری افزود: شرکت های خدماتی در قراردادهای حجمی(طبخ و توزیع غذا،تعمیرات ساختمانی،نگهداری فضای سبز وغیره ) باید حقوق کارگر را به طور کامل رعایت کنند و درغیر این صورت با آنها برخورد می شود.
معاون روابط کار وزارت تعاون وی با اشاره به اصلاح ماده 41 قانون کار درباره دستمزد گفت: دراین ماده قانونی شرایط اقتصادی در خصوص دستمزد کارگران لحاظ شده که این موضوع در زمان دفاع مقدس هم از سوی کارگران رعایت شد.
وی ادامه داد: در زمان دفاع مقدس ، کارگران بنا به شرایط خاص آن زمان شش سال افزایش دستمزد نداشتند.
نظری جلالی تاکید کرد: براساس اصلاح ماده 41 قانون کار، لزوما عیدی و پاداش کارگران با کارمند یکی نمی شود و ممکن است در بسیاری از سال ها عیدی و پاداش کارگران بسیار بیشتر از کارمندان هم باشد.
در ضمن براساس اصلاح ماده 41 قانون کار، شورای عالی کار موظف است همه ساله موارد میزان حداقل دستمزد کارگران را بر اساس درصد تورم اعلامی از سوی مرجع ذیصلاح رسمی و شرایط اقتصادی کشور تنظیم کند.
وی در پاسخ به پرسشی در مورد سن کارآموزی که در اصلاح قانون کار محدودیت آن از 15تا 18 سال حذف شده است ، گفت: با برداشتن محدودیت سنی کارفرمایان به بکارگیری کارآموزان بیشتر ترغیب می شوند که درضمن این کارآموزی فرد می تواند مهارت لازم را هم کسب کند.
وی در خصوص تدابیر اندیشیده شده درباره قراردادهای سفید امضاء بیان داشت: باید در جامعه به گونه ای فرهنگ سازی شود که کارگران قرار دادهای سفید با کارفرمایان امضا نکنند و در صورتی که تعداد محدودی مبادرت به این کار کردند باید موضوع با ادارات کار در میان گذاشته شودتا با این گونه کارفرمایان برخورد قانونی صورت بگیرد.
نظری جلالی همچنین در مورد بازنشستگی پیش از موعد یادآور شد: اعتقاد براین است که کل قانون مشاغل سخت و زیان آور اصلاح شود.
وی با اشاره به اینکه خبرنگاران هم در زمره مشاغل سخت و زیان آور هستند، یادآور شد: در این گونه مشاغل هر یکسال کار سخت 1.5 سال سابقه کار محسوب می شود.
جلالی در مورد مشاغل سخت و زیان آور در صنعت نساجی گفت: بسیاری از واحدهای نساجی هم اکنون مشکلات زیادی در خصوص بازنشستگی کارگران این صنف دارند.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: مصوبه جدیدی در دولت از سوی وزارتخانه در حال پیگیری و عملیاتی شدن است که براساس آن ایام بیکاری افرادی که مشمول بیمه بیکاری هستند، جزو سابقه کار محسوب شود و آنها براساس مشاغل سخت و زیان آور از مزایای بازنشستگی بهره مند شوند.
یاد آور شد: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به سازمان تامین اجتماعی تاکید کرده است که هماهنگی های لازم را برای بازنشستگی این افراد انجام دهد.
این مقام مسئول، همچنین توضیح داد: میزان غیبت غیرموجه کارگران نساجی از 10 روز به 45 روز افزایش یافت تا بر اساس آن در صورتی که کارگری 10 روز کسر کار بازنشستگی کم داشت ، بتواند مشمول شود.
نظری جلالی افزود: مشکل کارگران نساجی با مصوبه غیبت غیر موجه از 10 روز به 45 روز حل خواهد شد.
تعداد حوادث کار 9.5 درصد کاهش یافته است
معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: میزان حوادث کار در سال 89 نسبت به سال 88 با 9.5 درصد کاهش، از 9هزار و 182 مورد به هشت هزار و 314 مورد رسیده است.
نظری جلالی، افزود: تعداد مقرری بگیران در سال 88 برابر با 158هزار و 680 مورد بود که در سال 89 به 162هزار و 703 نفر افزایش یافت.
به گفته وی، بیمه بیکاری قانون حمایتی است که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در صدد است ضریب نفوذ آن را در جامعه افزایش دهد.
وی اظهار کرد: همچنین در پنج ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال 89 تعداد مقرری بگیران از 165 هزار نفر به 172 هزار نفر رسیده است. همچنین در پنج ماهه نخست امسال پنج هزار و 927 نفر از مقرری بگیران بیمه بیکاری مشغول به کار شدند.
وی همچنین در مورد طرح جدید وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص بیمه بیکاری متقاضیان کار گفت: برنامه ای در دست داریم تا براساس آن بتوان افرادی که متقاضی کار هستند و دارای کارت مهارت هستند از بیمه بیکاری بهره مند شوند.
نظری جلالی تاکید کرد: این کار در جهت افزایش مهارت در میان کارجویان است و جامعه را به سوی ارتقا مهارت سوق می دهد.
بنا بر گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی همچنین دراین نشست با اشاره به موضوع پیش نویس اصلاح قانون کار گفت: اصلاح قانون کار با هدف پایداری تولید، افزایش بهره وری، صیانت از نیروی کار و تشویق سرمایه گذاری انجام می شود.
وی بیان داشت: در اصلاح قانون کار از دیدگاه های همه تشکل های کارگری، کارفرمایی و کارشناسان حقوق کار استفاده شده است و پیش نویس اصلاحی تجمیعی از دیدگاه های افراد و گروه های مختلف است.
پایان پیام/
نظر شما