حجت الاسلام محمد غفوری، عضو هئیت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به عوامل تاخیر در ازدواج وتجرد گرایی جوانان گفت: این پدیده ها همیشه چند عاملی هستند و نمی توان گفت یک عامل در تجرد گرایی و تآخیر در ازدواج مؤثر است بلکه عوامل مختلفی از جمله اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در این امر دخیل می باشند .
وی افزود:عمده چیزی که در حال حاضر به طور طبیعی مطرح است مسئله اقتصادی است که منجر شده جوانان جرات نکنند به سمت ازدواج و تشکیل خانواده بروند.
حجت الاسلام غفوری ادامه داد: یک مرد برای تشکیل خانواده نیاز به شغل و درآمد دارد و زمانی که این فرصت برای او فراهم نباشد نمی تواند برای ازدواج ریسک کند و با نداشتن منبع درآمد کسی را به همسری انتخاب کند که در تامین هزینه های او دچار مشکل شود .
عضو هئیت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: زمانی که فردی شغل نداشته باشد اقدام به ازدواج نمی کند ویا اینکه شغل دارد و کم درآمد است صبر می کند تا در شغلش ارتقا پیدا کند و درآمدش بیشتر شود تا بتواند یک خانواده و زندگی را تامین کند.
وی اظهار داشت: بودن بار سنگین خرید جهزیه بر دوش خانواده در اکثر مواقع باعث می شود مجردین در ازدواج و تشکیل خانواده تاخیر داشته باشند.
حجت الاسلام غفوری عنوان کرد: اگر کسی تمام انگیزه اش مسائل مالی و شغل بهتر باشد از ازدواج صرف نظر ویا به زمان دیگری موکول می کند .
مشکلات اقتصادی عامل مهمی در تجرد گرایی و بالارفتن سن ازدواج جوانان است
عضو هئیت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی خاطر نشان ساخت: هر چند مسئله اقتصادی در طبقات پایین با توانایی مالی کم بیشتر نمود دارد اما در شرایط فعلی مسائل فرهنگی و اجتماعی نیز در کنار مسئله اقتصادی عامل مهمی برای تجرد گرایی و بالا رفتن سن ازدواج جوانان است .
وی یاد آور شد: کسی که تحول در زندگیش رخ می دهد، متاسفانه به جهت سیاستهای غلط مسئولین با تجمل گرایی، تغییر ذائقه فرهنگی خانواده ایرانی، توقع اش از زندگی بالا می رود که همین امر باعث می شود با توجه به داشتن حداقل شرایط باز هم به سمت ازدواج نرود.
حجت الاسلام غفوری ابراز داشت: اگر کسی می خواهد زندگی تشکیل دهد باید ابتدای حداقل ها را رعایت و با داشتن قناعت کم کم پیشرفت کند چرا که این جزو عدالت خداست که فرموده است ازدواج کنید من به زندگی شما برکت می دهم و جوانان باید بداند که با توکل بر خدا زندگی بهتری خواهند داشت.
عضو هئیت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی افزود: از زمانی که ذائقه ها تغییر و فرهنگ دچار تحول شده، وسیله نقلیه، شغل خوب، جهزیه سنگین و وسائل تجملاتی سنگین ملاک مهمی برای خانواده ها در ازدواج فرزندانشان شده است .
وی ادامه داد: وجود چنین ملاک هایی در برخی موارد باعث می شود طرفین به جهت اینکه از سوی خانواده داماد و یا عروس دچار مشکل نشود خود را درگیر گرفتاری های زیادی کند که متاسفانه این توقعات و ملاک های در برخی موارد باعث جدایی و شکست در ازدواج می شود .
تاثیر پذیری از فرهنگ غرب باعث تجرد گرایی جوانان شده است
حجت الاسلام غفوری گفت: در جامعه امروز هستند خانواده هایی که مشکل مالی ندارد و شرایط برای ازدواج آنها فراهم است اما به لحاظ تأثیر پذیری از فرهنگ بیگانه که تجرد گرایی باب شده است، ازدواج جایگاه ارزشمند خود را از دست می دهد.
عضو هئیت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اذعان کرد: بروز برخی مدها و عوامل در تجرد گرایی جوانان از طریق ماهواره، سریالهای تلویزیونی، الگو گیری از هنرمندان وشرایط جامعه ایجاد شده است که نشان می دهد سبک زندگی خاص در آنجا تاثیر خود را روی جامعه ما گذاشته است .
وی ابراز داشت: متاسفانه عدهای از جوانان هم هستند که به دنبال لذایذ دوران تجرد هستند و ازدواج را یک ارزش نمی دانند و تن به ازدواج و زندگی مشترک نمی دهند و باعث می شود در ازدواج تاخیر افتاده و سن ازدواج بالا برود .
عزم جدی در امر ازدواج نیازمند فرهنگ سازی دولت مردان فرهنگی است
حجت الاسلام غفوری عنوان کرد: وجود این مشکل برمی گردد به سیاستهای نظام و دولت و تا زمانی که دولت مردان فرهنگی ما متوجه این معضلات نباشند و اقدام نکنند روز به روز مشکلات بیشتر خواهد شد .
عضو هئیت علمی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی یاد آور شد: تغییر این فرآیند نیازمند فرهنگ سازی ازدواج به موقع توسط رسانه های عمومی از جمله صدا و سیما و توجه مسئولین فرهنگی است.
وی گفت: ما باید فرهنگ درست را بشناسیم و تا زمانی که سیاست را نشناسیم و درست باور نکنیم نمی توان با یک شعار، کتاب، شبکه های اجتماعی مسئله ازدواج و تجرد گرایی را حل کنیم بلکه باید یک عزم جدی در این مسیر صورت گیرد .
حجت الاسلام غفوری اذعان داشت: دولت، مجلس و رسانه عمومی ما باید در بخش های مختلف با باور عمیق فرهنگ درست را در جامعه تبیین کنند و نشان دهند فرهنگ تجرد گرایی انحراف از مسیر دین بوده است .
با تغییر فرهنگ غالب جامعه امروزجرات ازدواج کردن را در جوانان ایجاد کنیم
را عضو هئیت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی افزود: باید حقیقت هایی که در زندگی پدران و مادران ما وجود داشته و به عنوان یک ارزش به آن معتقد بوده اند شناسایی و با برنامه ریزی هدفهمند دردبیرستانها و دانشگاهها با درایت درست صداو سیما، شبکه های اجتماعی تبلیغ و ترویج کنیم تا در جامعه نهادینه شود.
وی ادامه داد: ما تا زمانی که نتوانیم یک قالب درست را در جامعه به یک فرهنگ درست تبدیل کنیم نمی شود کاری در حوزه ازدواج جوانان انجام داد چرا که فرهنگ غالب است که مردم را تحت تاثیر قرار می دهد .
حجت الاسلام غفوری تصریح کرد: تا زمانی که فرزندان تحت تاثیر فرهنگ غالب جامعه امروز باشند نمی شود کاری انجام داد مگر با فرهنگ سازی و تغییر جامعه و اینکه فرهنگ را بشناسیم و بدرستی القا کنیم تا جرات ازدواج و تشکیل خانواده در بین جوانان ایجاد شود .
نظر شما