معرفت افزایی و اخلاق، محور فعالیت مسجد دانشگاه تهران

خبرگزاری شبستان: مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران، گفت: معرفت افزایی باید از کانون مسجد دانشگاه تهران به نسل جوان منتقل شود،

به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، کلنگ  احداث مسجد دانشگاه در تاریخ یکم خرداد ۱۳۳۴ شمسی مصادف با عید سعید فطر به زمین زده شد. این مکان که از معماری زیبای اسلامی برخوردار است، برای برگزاری نماز و انجام مراسم مذهبی بناشده و در سال ۱۳۴۵ به بهره‌برداری رسید، در حال حاضر اداره امور مسجد و تأمین هزینه‌های آن از طریق دانشگاه و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری صورت می‌پذیرد و برنامه های مذهبی، فرهنگی و ادبی برای دانشجویان دراین مسجد برگزار می شود، دررابطه با برنامه های این مسجد برای فراهم کردن حضور هرچه بیشتر جوانان با حجت الاسلام مهدی کرمی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران به گفت وگو نشستیم که در ادامه می خوانید.

 

 -مسجد دانشگاه تهران به عنوان یکی از بزرگترین و مهم ترین مساجد دانشگاهی کشور باید دارای چه ویژگی ها وقابلیت هایی برای حضور هرچه بیشتر جوانان در این مرکز عبادی باشد؟ نهاد نمایندگی رهبری در این دانشگاه برای رونق مسجد چه برنامه ریزی داشته ودارد؟

  آنچه که در مرحله نخست در مساجد باید مورد اهتمام قرار گیرد، اقامه نماز جماعت است. یعنی اصل در مسجد فراهم کردن این موضوع  باید باشد. تمام تلاش ما در مسجد دانشگاه تهران هم در وهله اول اقامه نماز به صورت جماعت و فردا و انجام تعقیبات بر اساس اسلوب، به جهت ثواب آن است. زیرا، اگر نماز جماعت برپا شود، آثاری را به دنبال خواهد  داشت، از جمله اینکه فرد با خانه خدا مانوس می شود.

 

 برنامه ها و سخنرانی ها در مسجد دانشگاه تهران بعد از اقامه نماز جماعت است، سعی کرده ایم که اگر کسی برای اقامه نماز جماعت حضور یافت و عجله داشت،بعد از نماز به برنامه وکلاسش برسد و از او زمان اضافی گرفته نشود. به همین جهت برنامه سخنرانی و تعقیبات در بین دو نماز را تعدیل کردیم.

 

  برای حضور بیشتر جوانان در نماز های جماعت باید امکانات و فضای مسجدرا افزایش دهیم و حتی چند نوبت نماز جماعت در مسجد برپا کنیم و فضای حیاط  مسجد رابرای نمازجماعت درتمام فصول مهیا کنیم. البته در حال حاضر در مسجد دانشگاه تهران یکی از باشکوهترین نمازهای جماعت برپا می شود و سال به سال نیز روبه رشد است، به گونه ای بسیاری  از بزرگان هم به این موضوع اذعان دارند.

 

 معتقدم که مسجد کانون و پایگاه انقلاب اسلامی است و لازم است، بحث معرفت اسلامی از این کانون اثرگذار دینی به نسل جوان منتقل شود، به همین جهت  باید در مسجد جاذبه ایجاد کنیم تا افرادی بیشتری در مسجد حضور یابند و بعد از آن با برگزاری برنامه های معرفتی، اخلاقی، آموزه های اسلامی را بین جوانان ترویج و گسترش دهیم.

 

  بعد از اقامه نماز جماعت باید سعی در ارتقای جاذبه های مسجد باشیم، به عنوان نمونه دسترسی به معارف اسلامی در مسجد مورد توجه قرار گیرد، تا جاذبه مند برای جوانان شود. راهکار دیگر من برای جاذبه مندی مسجد و فراهم شدن حضور جوانان در آن، ارایه محتواهای قوی با حضور بهترین سخنرانان است.

 

 تمام تلاش ما در مسجد دانشگاه تهران در این راستا است که بهترین سخنرانان را برای حضور و سخنرانی دعوت کنیم. علاوه برآن  سعی کرده ایم  در کنار مسجد، کانون های  قرآنی که با مسجد هم سنخیت دارد و همچنین کانون های  ادبی و ادبیاتی تشکیل دهیم.

 

 ما تنها به بحث آموزش قرآن در رشته های تجوید، صوت و قرائت قرآن اکتفا نکرده ایم،بلکه بحث تفسیر و تدبر قرآن کریم را هم در مسجد دنبال می کنیم. هیئت دانشجویی دانشگاه تهران هم در مسجد با برگزاری برنامه های مذهبی در مناسبت ها سعی در رونق مسجد دانشگاه است.

 علاوه بر آن منظم و تمیز بودن مسجد مورد توجه ما بوده است، زیرا در جاذبه مندی آن موثر  است.

 

  -برای فراهم کردن حضور جوانان، توجه به نیازهای روز آنها را هم در مسجد مورد توجه قرار می دهید؟

معتقدم برنامه های مسجد باید نیاز محور باشد، یعنی فرد احساس کند، وقتی در مسجد حضور می یابد، از برنامه های آن بیشترین بهره برداری را می تواند داشته باشد وتمام نیازهای معرفتی او برآورده می شود. ما در مسجد دانشگاه تهران سعی داریم برنامه ریزی هایمان بر اساس نیازهای مخاطبان با حضور کارشناسان متخصص در این زمینه باشد.

 

 رسانه ها در بحث  سنجش نیازمخاطبان هم نقش مهمی دارند و می توانند بهترین مبلغین برای تبلیغ برنامه ها باشند، تا رغبت در مخاطبان برای حضور در برنامه ها ایجاد شود. از طرفی رسانه ها با پوشش برنامه ها می توانند محتواها و مطالب ارایه شده را در اختیار مخاطبان قرار دهند.

 

ممکن است، دانشجویی سال ها در دانشگاه مشغول به تحصیل باشد و مراکز فرهنگی دانشگاه را نشناسد، تا به نیازهایی که درزمینه فرهنگی و مذهبی دارد، پاسخ دهد، ولی وظیفه اصلی ما ترویج این مباحث است. بسیاری از دانشجویان به این موضوعات احتیاج دارند وگم شده  آنها در مسجد است،بنابراین رسانه ها باید در زمینه فرهنگ سازی و سوق دادن آنها به مساجد دانشگاهی تلاش کنند.

-بحث برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاهها یکی از مطالبات مقام معظم رهبری در دانشگاهها بوده است، برنامه نهاد رهبری در دانشگاهها برای ترویج گسترش این کرسی ها در دانشگاه و مسجد دانشگاه چیست؟

 همان طور که اشاره کردید، برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاهها یکی  از مطالبات مقام معظم رهبری است،  ما در حال حاضر کرسی های آزاد اندیشی را در فضای مسجد  دانشگاه وارد نکرده ایم، اما موضوعی را که مورد توجه قرار داده ایم و پیگیر هستیم، در ارتباط با برگزاری کلاس های معارف اسلامی در مسجد دانشگاه همراه با پرسش و پاسخ است.

 

برنامه ای که در این راستا در برخی از  دانشگاهها برگزار می شود، اختصاص یک جلسه درس معارف اسلامی به بحث کرسی  آزاد اندیشی است به این شکل که موضوع آن توسط استاد ارایه می شود و  بحث آزاد در رابطه با آن موضوع مطرح می شود و دانشجو با مطالعه در مورد آن به بحث و گفتگو با دانشجویان و استاد می پردازد، به طوری که آنها نظراتشان را اعلام و داوری نیز برای  قضاوت حضور می یابد.

 

 اما ما در نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه تهران پیگیر برگزاری کرسی های آزاد اندیشی برای اساتید هستیم،ولی معتقدم  این کرسی ها باید درمحافل دانشجویی و در  دانشگاهها رونق یابد.

 

 لازم است، جایگاه کرسی های آزاد اندیشی به خوبی تبیین و مسائل سیاسی هم بیان شود و مخالفان و موافقان نظراتشان را مطرح کنند، متاسفانه یکی از آسیب هایی که با آن مواجه هستیم، این است، که کرسی های آزاد اندیشی متصدی واحدی ندارد که باید در این زمینه برنامه ریزی های لازم صورت گیرد.

 

-ثبت نام مراسم معنوی اعتکاف از 25 بهمن ماه در مسجد دانشگاه تهران آغاز شده است،برنامه ها و تمهیداتتان برای برای پر شور برگزار شدن این مراسم معنوی چیست؟

برخی از سنت های اسلامی در صورتی که ترویج یابند، آثار ماندنی و مثبتی خواهند داشت که سنت اعتکاف از جمله این سنتهاست که باید در جامعه ترویج یابد. مقام معظم رهبری هم همواره بر برگزاری باشکوه و ترویج  مراسم اعتکاف تاکید داشته اند.

 

 امروز مراسم اعتکاف نه تنها در مساجد دانشگاهی بلکه در دیگر مساجد جامع کشور با توجه ویژه هم برگزار می شود و رو به توسعه هم است. اینجانب با تجربه ای که از برگزاری مراسم اعتکاف در دانشگاه قم داشته ام، معتقدم درصورتی که از شخصیت ها و سخنرانان زبده و برجسته دعوت و با برنامه های مشخص، می توان حضور گسترده مردم بویژه جوانان را در این مراسم فراهم کرد.

 

اما امسال مراسم اعتکاف مقارن با تعطیلات نوروز است که کار دست اندر کاران این مراسم معنوی را برای پشتیبانی از این مراسم معنوی تا حدودی سخت کرده است، از طرفی با توجه به اینکه در ایام نوروز سنت دید وبازدید صورت می گیرد   ومراسم اعتکاف درپایان تعطیلات نوروزی 11، 12 و 13 فروردین است، به همین جهت بسیاری از افرادی که علاقه مند به شرکت در این مراسم بودند،شاید امسال نتوانند در این مراسم شرکت کنند.

 

 ثبت نام برای حضور در مراسم اعتکاف امسال از همان روزهای اول با استقبال گسترده روبرو بوده است به طوری که، در روزهای اول  600 نفر برای ثبت نام در این مراسم ثبت نام کرده اند و بیش از ظرفیت هم در این مسجد ثبت نام صورت گرفته و تا پایان مهلت ثبت نام که دهم اسفند ماه است، تعداد شرکت کنندگان افزایش  می یابد.

 

یکی از محورهایی که در برگزاری مراسم اعتکاف همواره مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است، توجه به بحث «خلوت»  است، زیرا که در این مراسم لازم است، انسان  فرصتی را به دست  آورد، تا با خدای خودش خلوت کند. در مراسم اعتکاف بسیاری مشغول، عبادت و برنامه دست جمعی هستند و در اثر برنامه های جمعی بسیاری از اصل «خلوت» دراین مراسم غفلت می کنند، امسال در این زمینه برنامه ریزی های صورت گرفته است و از بسیاری  از دست اندرکاران خواسته ایم که زمینه را برای خلوت کردن و نیایش فردی فراهم کنند، تا برخی از کسانی که می خواهند، برای عبادت با خدا مشغول باشند، دلیلی برای پرت شدن حواس آنها نباشد.

 

-با توجه به استقبال گسترده بسیاری از جوانان از مراسم معنوی اعتکاف مسجد دانشگاه تهران، برای افزایش ظرفیت چه برنامه  ای د ارید؟

 تلاش ما در این راستا است که برای سال های آینده ظرفیت رابالا ببریم و کیفیت برنامه را ارتقا دهیم، یعنی اصولی را در نظرم بگیریم و آن را به درستی پیاده کنیم.

 

تغییر دیگری که از سال آتی مورد توجه قرار گیرد،بنابر نظرسنجی های صورت گرفته، مراسم اعتکاف خواهران و برادران را به صورت تفکیکی برگزار کنیم،یعنی به احتمال قوی، مسجد کوی دانشگاه تهران، یکسال مجری برگزاری مراسم اعتکاف برای خواهران و یکسال برای برادران باشد و در اجرای برنامه ها هیچ تفاوتی وجود نداشته باشد.  زیرا  با توجه به اینکه همه ساله مراسم اعتکاف مسجد دانشگاه تهران با شکوه خاصی برگزار می شود، مقداری نگرانی از سوی برخی  احساس می شود، اما ما این قول را به جوانان می دهیم که برنامه های این دو مسجد هیچ تفاوتی نداشته باشد و برنامه ریزی برنامه ها در این دو مسجد همانند هم باشد.

 

 گفت و گو از: فاطمه اقبالی

 

 

کد خبر 690554

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha