نظام فکری دین قابلیت تولید تمدن نوین اسلامی را دارد

خبرگزاری شبستان: اگربه مثابه فرضیه به متن دین توجه کنیم، سطوح مختلفی می یابیم که به بحث های تمدنی برمی گردد و می تواند الگوی زیست ارائه کند؛ لذا این نظام فکری قابلیت آن را دارد که دوباره در متن قرار گیرد و تمدن نوین اسلامی را تولید کند.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: آیین افتتاحیه سومین هفته علمی تمدن نوین اسلامی، چهارشنبه 2 اسفند در سالن ساختمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد.

 

در این برنامه که با حضور دکتر علی اکبر ولایتی، مشاور امور بین الملل رهبر معظم انقلاب، برگزار شد تنی چند از استادان حوزه و دانشگاه به ارایه مباحث خود در باب مساله تمدن نوین اسلامی پرداختند.

 

حجت الاسلام محسن الویری، استاد حوزه و دانشگاه طی سخنانی اظهار کرد: از پرسش های جدی در مورد تمدن نوین اسلامی، امکان وقوع تمدن است. آیا آنچه که سودای آن را در سر می پرورانیم امکان تحقق دارد؟ این پرسش دو وجه دارد؛ یکی بُعد آن پرسش از اثبات است که آیا واقعا با توجه به شرایطی که امت اسلامی تجربه می کند، می توان امید بست که خروجی اش تمدن اسلامی باشد؟

 

وی ادامه داد: در عالم اثبات نیز مباحث متعددی وجود دارد از جمله بحث های درون امت، وضع کشور، قابلیت ها و خط مشی مشخص برای تحقق تمدن، که تمامی این موارد این سوال را ایجاد می کند که آیا شرایط پیرامونی اجازه تحقق این امر را می دهد؟ وقتی می دانیم که همسایه شرور داریم که دور از چشم ما به باغچه، نفت تزریق می کند.

 

عضو گروه علمی فلسفه علوم انسانی مجمع عالی حکمت اسلامی تصریح کرد: اسلام یکبار آمد و این نظام فکری تمدنی را به بشریت عرضه کرد. اما آن تمدن با آن شوکت دیگر نیست، حال آیا می توان امکان زایش تمدن از همان نظام فکری را ممکن دانست؟ این پرسشی است که در عالم ثبوت مطرح است.

 

الویری اظهار کرد: باید در عالم عینیت بیرونی بررسی کنیم که شرایط برای تحق این امر مهیا است یا خیر. اگر بتواند قابلیت برای ارائه الگوی بیرونی و زیست را داشته باشد این یک دستگاه فکری تمدن ساز خواهد بود که از ساحت عمل برخودار است. اگر نظام فکری اینگونه باشد و عمومیت یابد و به جامعه تزریق شود، آن وقت می تواند پیشرفت آفرین باشد.

 

وی با تاکید بر اینکه اندیشه اسلامی از این خصلت ها برخوردار است، تاکید کرد: وقتی این موارد که عنوان شد بروز و ظهور یافته و عمومیت یابد، در قسمت و قامت اندیشه و فکر اسلامی در دسترس خواهد بود و امکان بازخوانی اش فراهم می شود.

 

الوی در پایان خاطرنشان کرد: مساله دیگر و بُعد سومی که باید مد نظر قرار دهیم، این است که در بازخوانی این اندیشه همواره به نکاتی می رسیم که خود مسلمانان از آن به وجد می آیند و البته اندیشه غریبی نیست. اگر به مثابه فرضیه به متن دین توجه کنیم سطوح مختلفی دارد که به بحث های تمدنی برمی گردد و می تواند الگوی زیست ارائه کند. لذا این نظام فکری قابلیت این را دارد که دوباره در متن قرار گیرد و تمدن نوین اسلامی در قامت عمل بروز یابد.

کد خبر 691309

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha