به گزارش خبرگزاری شبستان،به نقل از انتشارات نیستان، احمد دهقان یکی از پدیدههای ادبیات داستانی ایران و ادبیات دفاع مقدس به شمار میرود. نویسندهای که در داستانپردازی، مرزهای کلیشه و احساسات را در نگارش آثار برای این گونه ادبی کنار گذاشته و با ایجاد گونه داستانی منحصر به فرد خود از پایهگذاران یک سبک ادبی و داستاننویسی خاص در ایران دهه هفتاد به بعد بوده است. سبکی که در آن داستانهایی بر پایه مستندات نویسنده نگارش مییابد؛ بدون اینکه بتوان ردی از او به عنوان نویسنده در داستان پیدا کرد. به عبارت دیگر دهقان در داستاننویسی سعی کرده است تا داستانی پر از جزئیات و پر کشش و تعلیق خلق کند که مخاطبش در کلمه به کلمه آن، مانند اثری سینمایی که با تکنیک دوربین روی دوش فیلمبرداری شده است، با قهرمانش در کوچکترین اتفاقات و حسهای او شریک میشود.
با این همه احمد دهقان بخش قابل توجهی از فعالیت خود را در سالهای گذشته از عمرش به فعالیت داستانی برای مخاطبان نوجوان اختصاص داده است و به خلق داستانهایی برای این گروه سنی همت گذاشته و در راه تولید آن توسط سایر نویسندگان نیز کمک کرده است.
«گردان چهارنفره» یکی از نخستین تلاشهای دهقان و جریان ادبیات دفاع مقدس برای خلق اثر داستانی با محوریت نوجوانان است. او در این رمان چهار نوجوان حاضر در صحنه نبرد را محور داستان خود قرار میدهد و آنها را برای یک ماموریت خطیر شناسایی پیش از عملیات اصلی، به مواضع نظامی عراق میکشاند.
داستان از لحظه حمله عراقیها به قرارگاه ایران و رفتن چهار شخصیت داستان برای شناسایی قرارگاه عراقیها قبل از شب حمله آغاز میشود. در شب شناسایی مسائل و مشکلات فراوانی پیش پای آنها قرار میگیرد و لحظات نفسگیری را تجربه میکنند، اما حاضر به بازگشت نمیشوند و تا قلب دشمن پیش میروند و سرانجام در این عملیات موفق و پیروزمندانه از همرزمان استقبال میکنند.
از مهم ترین ویژگیهای این اثر که میتوان در سایر آثار دهقان نیز آنها را ردیابی کرد، تلاش نویسنده برای روایت رئال، پر از حاشیههای جذاب و گاه نفسگیر، توصیفهای بدیع از صحنههای نبرد که گاه مخاطب را مانند یک اثر سینمایی در جای خود میخکوب میکند و در نهایت توصیفی زیبا از ایثار و شجاعت رزمندگان ایرانی در صحنههای نبرد است؛ به گونهای که مخاطب احساس نکند با اثری کلیشهای روبرو است.
«گردان چهارنفره» اثر«احمد دهقان» را انتشارات نیستان چاپ و روانه بازار نشرکرده است .
نظر شما