حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید علی بطحائی معاون پژوهش موسسه علمی-تحقیقاتی دارالعرفان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به مقوله حجاب و مسائل پیرامون آن در جامعه گفت: مسائل و بحران های اجتماعی و فرهنگی، بر خلاف سایر مسائل نیازمند یک تحلیل همه جانبه می باشد، چرا که انسان موجودی پیچیده و چند بُعدی است و برای حل مسائل مربوط به انسان می بایست تمام مؤلفه های مرتبط با زندگی انسان را مد نظر قرار دهیم تا به نتیجه مطلوب و راهکارهای دقیق، پایدار و نهایی برسیم.
وی افزود: متأسفانه امروزه در باب مسائل اجتماعی اظهارنظرهای غیرکارشناسانه فراگیر شده و در برخی موارد این نظریات غیرصحیح، منتج به راهکارهای ناصحیحی می شوند.لازم به ذکر است که تحلیل مسائل اجتماعی از حل مسائل ریاضی و کوانتومی سخت تر است و بدون توجه به تمامی مؤلفه ها و شرایط محیطی درونی و بیرونی، مشکلات اجتماعی حل نشده وکماکان معضلات در جامعه باقی می مانند و در نهایت تبدیل به غده و عقده های بدخیم اجتماعی می شوند.
استاد جامعه المصطفی العالمیه ادامه داد: در آموزه ها و معارف دینی بر عفت، بیشتر از حجاب تأکید شده است و این بدان معناست که برای ترویج و شیوع حجاب می بایست عفت را دقیق بشناسیم و با تقویت نشانه های عفت درجوانان و بانوان، حجاب به صورت غیر مستقیم معقولیت و مقبولیت بیشتری پیدا می کند.
البته ذکر این نکته سزاوار است که عفت و پاکدامنی بانوان و نسل جدید ایرانی در مقایسه با سایرجوامع اسلامی و غیر اسلامی قابل مقایسه نیست و بانوان مسلمان ایرانی درقله عفت و پاکدامنی هستند. در جامعه اسلامی ما نیز اگر چه به لحاظ حجاب ممکن است افراط و تفریط هایی مشاهده شود، ولی خوشبختانه به لحاظ داشتن عفت، زبانزد و کم نظیر می باشد.
فطری بودن عفت، عامل معقولیت حجاب است
حجت الاسلام والمسلمین بطحائی تصریح کرد: کانون، هسته مرکزی و رسالت اصلی ترویج حجاب بر دوش «عفت» است و هر چه برای انسان، رعایت عفت اهمیت بیشتری داشته باشد؛ بالتبع حجاب نیز نقش مهمتری پیدا می کند .
وی اظهار داشت: ممکن است در جامعه امروز، برخی افراد نسبت به مقوله «رعایت حجاب» حساسیت زیادی نداشته باشند و نسبت به آن بی اعتنا باشند؛ ولی کمتر کسی را می توان یافت که نسبت به مقوله «رعایت عفت» بی توجه باشد و آن را نادیده بگیرد؛ چرا که خداوند عفت را امری فطری و در نهاد تمام انسانها قرار داده که التزام به آن در همه زمانها و مکانها و افراد وجود دارد و قرارگرفتن عفت درفطرت انسان، عامل برتری انسان بر حیوانات است و با پافشاری بر عفت، معقولیت و مقبولیت حجاب دوچندان می شود.
معاون پژوهشی موسسه علمی تحقیقاتی دارالعرفان یاد آورشد: تعبیه عفت در خلقت همه انسانها، بیانگر این است که در تمام جوامع بشری(غربی، شرقی،لائیک واسلامی) خطوط قرمزی برای لحاظ عفت در جامعه دارند و مجازات هایی برای عدم توجه به این خطوط قرمز تعبیه می شود.
توجه به سنت ومدنیته؛ پیش نیاز حل دایمی مسئله حجاب
حجت الاسلام والمسلمین بطحائی خاطر نشان ساخت: نکته بسیار مهمی که تاکنون بدان توجه ویژه نشده و در حل مسئله حجاب مغفول مانده این است که حل مسئله حجاب، در گرو توجه و حل مسئله مهم ترو کلی تر «سنت ومدرنیته» است و تا زمانی که به صورت ریشه ای تکلیف خود را با سنت و مدنیته حل نکنیم، به پایداری و جامعه پذیری حجاب در جامعه تن نداده ایم و هرپدیده مدرنی درآینده ممکن است تهدیدی برای حجاب محسوب شود.
وی عنوان کرد: توجه به حل مسئله حجاب در شرایط خاص دوران مدرنیته بسیار مهم است؛ به دلیل آنکه جامعه ما، پس از انقلاب اسلامی مردم ایران در حال گذار از سنت به مدرنیته بوده و با توجه به ساختارهای اجتماعی جدید و تحولات سریع اجتماعی، پیدایش محیط های آموزشی دانشگاهی و توجه به علوم جدید در محیط های شهری و روستایی، جامعه را به گونه ای در برزخ سنت و مدرنیته قرار گرفته است.
استاد جامعه المصطفی العالمیه افزود: در این برزخ مشاهده می شود پیشرفتهای تکنولوژی جامعه بیشتر شده و نسل جدید، چندین پله از نظر تجربیات تکنولوژی از نسل گذشته جلوتر و این تفاوت بین مدرنیته و سنت یکی از مسائلی است که زمینه ساز بحرانهای جدید و گسست از سنت های اصیل جامعه می شود.
حجت الاسلام والمسلمین بطحائی اذعان داشت: مهمترین مؤلفه های سنت، اسلام بوده و جامعه ما نیز یک جامعه سنتی با مؤلفه قدرتمند اسلام است و در تحلیل مسئله حجاب نقطه ثقل است.
وی افزود: بر خلاف «استعمار کهن» که سرزمین و منابع کشورها مورد طمع استعمارگران قرار می گرفت؛ در «استعمارمدرن و فرا مدرن» انسانها و ذهن آنها مقصد استعمارگران قرار می گیرند، امروزه استعمار با ابزار قدرتمند رسانه، ذهن وباورهای مخاطبین را هدف قرار داده و آنها را تغییر می دهد و بمباران تبلیغاتی رسانه ای ذهن جوانان و زنان را به مصرف گرایی افراطی و تنوع در لذت های مادی سوق می دهد و با اولویت بخشی افراطی به ظاهر و زیبایی های تصنعی، آنها را عملا سرباز استعمار در سرزمین و زادگاه خود می کند.
معاون پژوهشی موسسه دارالعرفان گفت: در مقوله حجاب نیز مسئله اینگونه است که اهمیت افراطی به زیبایی ظاهری و توجه فزاینده به آن، در واقع هدف بمباران تبلیغات رسانه ای مدرنیته است، از آثار فکر غربی و انسانِ شیفته ی مدرنیته این است که برای انسان مدرن لذتهای زود گذر و تنوع زیبایی اهمیت بسیاری دارد و همین امر عامل مهمی برای تغییر ذهنی او و در نتیجه حجاب را مانعی برای نمایاندن زیبایی های خود می دادند و نسبت به آن بی تفاوت می شود.
ادامه دارد....
نظر شما