به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از شیراز، آیت الله علی شیخ موحد، مدیر حوزه علمیه خواهران استان فارس امروز (6 اردیبهشت) در اولین نشست مدیران و معاونان فرهنگی مدارس علمیه خواهران استان در سال 97 ضمن تبریک میلاد امام حسین (ع)، حضرت ابوالفضل (ع) و امام سجاد (ع) و همچنین آرزوی توفیق برای ادای وظیفه و تشکر از مدعوین برای حضور در این اجلاس به بیان روایتی از پیامبر اکرم (ص) پرداخت و گفت: «كسى كه وضوى خود را شاداب و كامل به جای آورد و نماز خويش را نيكو بخواند، زكات مالش را بپردازد و خشم خود را فرونشاند و زبانش را از گناهان مربوط به زبان ببندد و براى گناه خود با توبه طلب آمرزش كند و نسبت به اهل بیت پيامبر (ع) خويش خيرخواه باشد، البته تمام حقايق ايمان در او كامل شده و درهاى بهشت به روى او باز است.»
وی با اشاره به اینکه 2 فقره از این حدیث دارای اهمیت بسیار است، اظهارداشت: یکی بذل معروف به این معنی که انسان بدهد و توقع بازدهی نداشته باشد، چنانچه امام علی (ع) میفرماید «كسى كه كارهاى نیكو و شایسته بذل كند، قلب ها به سوی او توجه پیدا می کند.»
آیت الله شیخ موحد، فقره دیگر بسیار مهم از این حدیث را بعد از مسئله عبادات، زندان کردن زبان دانست و افزود: زندان کردن زبان به معنای سخن نگفتن نیست بلکه انسان باید زبان را از سخن بی فایده نگه دارد، این کار در تربیت کار مشکلی است و شاید شروع یکی از راه های تربیت همین سجن زبان است.
وی با تاکید بر مسئله بسیار با اهمیت فهم معروف در دنیای کنونی تاکید کرد: در روایات بر شناخت معروف تاکید بسیاری شده است، برای مثال امام علی (ع) در ساعت های آخر عمرشان آیه «تعاونوا علی البر و التقوی و لا تعاونوا علی الاثم و العدوان» را بسیار تکرار می کردند که نکته قابل توجه این روایت شناخت بر و شناخت اثم است، در روایت دیگری میفرماید «کسی که مغرمی را از مردم بردارد و مغنمی برای مردم بیاورد، در سایه خدا قرار می گیرد» اینجا هم مهم، شناخت مغرم و مغنم است.
مدیر حوزه علمیه خواهران استان فارس ادامه داد: قرآن هم میگوید «تواصو بالحق و تواصو بالصبر» یعنی اول حق را بفهمد و بعد صبر را، آنچه در این دنیا مهم است این است که شناخت حق مقدم بر عمل به حق است.
وی به تشریح فلسفی شناخت حق پرداخت و تاکید کرد: در فلسفه داریم که قوه عامله تحت شوقیه است و شوقیه تحت مدرکه، یعنی وقتی شوق ایجاد شد، عمل انجام میشود و ابتدا انسان چیزی را درک میکند بعد به آن شوق ایجاد و بعد کار انجام می شود، لذا این مسئله مهم است که انسان بفهمد حق چیست و وقتی این را فهمید به دنبال رفع موانع رود.
آیت الله شیخ موحد در تبیین فلسفه عبادات گفت: در روایت ذکر شده ابتدا از عبادات شروع میکند و اینها ترتیب حقیقی است و مقدمه فهم صحیح است، فهم صحیح بعد از همه این هاست و اینها باعث می شوند که انسان صحیح بفهمد و غلط نفهمد، چیزی که در عمرهای طولانی مورد توجه است اینست که انسان کجا درست فهمیده و کجا غلط، که قران هم نقل میکند «یَا لَیْتَنِی لَمْ أَتَّخِذْ فُلَانًا خَلِیلًا» ای کاش فلانی را دوست خود قرار نداده بودیم این همان اشتباه فهمیدن است.
وی افزود: بنابراین سعی اول اینکه انسان خوب بفهمد، بعد اگر بخواهد برای فهمش عمل کند، این عبادات را انجام دهد، عبادات راه را برای عمل کردن باز میکنند و نمیگذارند مغز قلدر شود و در برابر فهم بایستد، امام حسین(ع) پیش از ظهر عاشورا در کربلا صحبت های زیادی کرد ولی هیچ کدام اثر نمی کرد، در آخر حضرت فرمودند: «فَقَدْ مُلِئَتْ بُطُونُکُمْ مِنَ الْحَرَامِ»؛ چون شکم های شما از حرام پرشده است، حرف های من در شما اثر نمیگذارد» و نمیتوانند گوش بگیرند.
مدیر حوزه علمیه خواهران استان فارس گفت: هر وقت انسان خلاف کرد، نمی تواند بفهمد و اگر فهمید نمی تواند عمل کند بنابراین آنچه در زندگی خیلی مهم این خوب فهمیدن است و آنچه بعد از این مهم است عمل کردن به این فهم است و راهش هم همین است.
وی با اشاره به اهمیت فهم حرف حق اضافه کرد: یکی از کارهای موردتوجه این است که انسان در این آشوب سخن، حرف حق را بفهمد، اگر به صداهایی که وجود دارد گوش دهید آشوب سخن را می بینید که مصداق کامل ظلم را عدل و مصداق کامل عدل را ظلم می دانند، این آشوب سخن بسیار عجیب و مهم این است بتوان این را فهمید که چه کسی حق را می گوید.
آیت الله شیخ موحد به بیان قسمتی از خطبه 31 نهج البلاغه پرداخت و گفت: افرادی از جمله طلحه و زبیر که اطراف امیرالمؤمنین (ع) بوده و او را قبول کرده بودند، ایشان را رها کردند، لذا حضرت نامه ای نوشت و ابن عباس را نزد زبير فرستاد.
وی ادامه داد: ابن عباس پس از ورود دید زبیر روی حصیری نشسته و یک بادبزن به دست دارد، میگوید نامه را به او دادم و سر کشیدم و دیدم که نامه دو سه کلمه بیشتر نیست و نامه هم همین جمله بود، «عَرَفْتَنِي بِالْحِجَازِ وَ أَنْكَرْتَنِي بِالْعِرَاقِ فَمَا عَدَا مِمَّا بَدَا» که فصیح ترین کلمه نهج البلاغه همین «فَمَا عَدَا مِمَّا بَدَا» است، تا این را خواند سرش را روی چوب بادبزن گذاشت و آنقدر فشار داد که آن چون به زمین رفت و گفت به علی بگو حکومت عراق و بصره را به ما بده تا برگردیم.
مدیر حوزه علمیه خواهران استان فارس با اشاره به گذرا بودن دنیای کوتاه خاطرنشان کرد: آنچه الآن خیلی مهم است این است که انسان در چند روز عمر گذرایش این را بفهمد که دنیا به تعبیر امام علی (ع) گول و ضرر می زند و تمام میشود. «الدنیا تغر و تضر و تمر»
وی خطاب به مدیران مدارس علمیه خواهران استان فارس تاکید کرد: کاری که شما میکنید نه دلیلی بر قبحش در السنه و نه در روایات و تفکرات است و همه این را حسن میدانند؛ تعلیم و تعلم را احدی بد نمی داند، اما سه شرط دارد.
آیت الله شیخ موحد با تاکید بر اینکه ابتدا انسان درست بفهمد و بعد درست یاد دهد، گفت: آیتالله مکارم گفت کفایه آخوند خراسانی را که خواندم دفتری به نام اشکالات بر کفایه را نوشتم، بعد که درس خارج را خواندم دیدم که آن اشکالات را من درست متوجه نشده بودم. لذا اسم کتاب را عوض کردم و گذاشتم نفهمی های کفایه، بنابراین شرط اول درست فهمیدن است و چیزی را که میخواهد برای مردم بگوید هوا و هوس در آن نباشد، حقیقت را بفهمد و بعد به مردم بگوید.
وی ادامه داد: شرط دوم نگهداری است؛ انسان وقتی تعلیمی می دهد بتواند آن را نگه دارد، در جامعه اسلامی زحمت بزرگی که بزرگان ما کشیدند، نگهداری حقیقت است که حفظ آن ساده نبود ولی آنها توانستند این حقیقت را نگه دارند، با وجود اینکه انگیزه های از بین بردنش، مثل داستان کربلا یا بعضی هجرت ها مانند هجرت مرحوم شیخ عبدالکریم از عراق به اراک و از اراک به قم، بسیار زیاد بود.
مدیر حوزه علمیه خواهران استان فارس گفت: شرط سوم این است که اگر درست فهمید و درست هم نگه داشت و قصدش هم قربت بود، این می ماند و محال است از بین برود، اگر بخواهید زحماتتان ثمر دهد باید حضور داشته باشید که بتوانید کار منسجم و کار بادوام انجام دهید.
وی خواستار شد: همراه با فرهنگ جامعه حرکت کنید جامعه خود را در محلی که هستید بشناسید و آنجا نقاط ضعف فرهنگی را شناسایی کنید و به دنبال رفع آن باشید چرا که قدرت آن را دارید، این نقاط گاهی جمع کمک های مالی است و گاهی جذب استاد یا داوطلب که با کمک امام جمعه یا آموزش و پرورش یا شرکت در جلسات و تشکیل جلسات مختلف در مدرسه قابل حل است.
آیت الله شیخ موحد با تاکید بر اینکه کشور ما مثل کشورهای همجوار که دیگران برنامه برایشان بنویسند و یا اجرا کنند، نیست، تاکید کرد: ما هم خودمان برنامه می نویسیم و هم خودمان اجرا می کنیم و کسی هم به ما کمک نمی کند و 40 سال است که با وجود هجمه حملات مختلف در همه باب علیه کشور، با یک زیربنای قوی و باجهت توانستهایم بمانیم.
وی با اشاره به اینکه تربیت شدن و تربیت نشدن طلاب تحت قیمومت مدیران است، تاکید کرد: طلاب سعی کنند با قصد قربت، بر پایه اصول عقلی بایستند و تقوا را طوری معنا کنند که قابل پیاده شدن باشد، به تعبیر معصوم (ع)، مردم را طوری نصیحت کنید که نسبت به اهل بیت پيامبر (ع) خويش خيرخواه باشد، ما طلبه ای را طلبه می دانیم که تربیت کننده شوهر باشد، در طول همراهی اش دروغ نگوید؛ درخواست اشتباه نداشته باشد؛ چشم و هم چشمی بد نداشته باشد، وقتی خروجی مدرسه چنین شد، سال ها برایتان طلب مغفرت می کنند.
نظر شما