خبرگزاری شبستان - رشت، بیماری هپاتیت نوعی بیماری ویروسی و بدون علائم بیماری است که به دلایل مختلفی میتواند ایجاد شود، بعضی از آنها قابل سرایت بوده و برخی ها مسری نیست.
هپاتیت به معنی التهاب کبد است، مصرف الکل، برخی داروها، آلودگی به باکتری و همچنین ویروس از عوامل ابتلاء به این بیماری هستند. هپاتیت های ویروسی منجر به عفونت کبد شده و فرد بیمار را در شرایط حاد به کام مرگ خواهد برد.
اکثر هپاتیت ها قابل پیشگیری هستند و واکسیناسیون نیز از بروز این بیماری جلوگیری خواهد کرد.
بر اساس آخرین آمار دریافتی سازمان بهداشت جهانی، 400 میلیون نفر در جهان حامل ویروس هپاتیت B هستند این بیماری بعد از سیل و مالاریا شایعترین بیماری عفونی و مسری است.
15 تا 21 اردیبهشت هفته سلامت گوارش و هپاتیت نام گذاری شده است با این موضوع گفتگویی با شاهرخ یوسف زاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان و فریبرز منصور قناعی، رئیس مرکزتحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام شده است،
رعایت بهداشت از راهکارهای پیشگیری از بروز هپاتیت
شاهرخ یوسف زاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان در این زمینه اظهار کرد: هپاتیت به معنای التهاب در کبد است و به نوعی ویروس ها کبد بیمار را درگیر خواهند کرد.
وی با بیان اینکه انواع هپاتیت وجود دارد گفت: هپاتیت A .B .C .E از جمله مهمترین هپاتیت های است که فرد بیمار بدان مبتلا می شود.
یوسف زاده اذعان کرد: هپاتیت ها نوعی ویروس واگیردار بوده و از طریق حوله آلوده و مسواک، خون آلوده و .... به فرد دیگر انتقال می یابد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان تصریح کرد: افزایش آگاهی عمومی و آموزش و رعایت بهداشت عمومی مهمترین راهکار کاهش و پیشگیری انواع هپاتیت ها در جامعه است.
وی با اشاره به اینکه در گذشته مهمترین عامل مرگ و میرها، بیماری های واگیر بود افزود: امروزه 75 درصد مرگ و میرها را بیماری های غیر واگیر از جمله دیابت، فشار خون بالا، قلب و عروق و انواع سرطان ها تشکیل داده اند.
یوسف زاده خاطر نشان کرد: با راه اندازی سایت و سامانه بیماری های واگیر در دانشگاه علوم پزشکی گیلان، به محض مشاهده بیماری واگیر در استان سریعاً اقدامات لازم برای جلوگیری از ترویج آن انجام خواهد شد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان اضافه کرد: سازمان جهانی بهداشت (WHO) از دوسال گذشته هدف ریشه کنی این ویروسهای خطرناک را تا سال ۲۰۳۰ میلادی ( سال ۱۴۱۰ ) بنا نهاد و شعار 'بدون هپاتیت' (NOhep) را برای این حرکت مهم در نظر گرفت.
یک میلیون و 500 هزار بیمار هپاتیت B در کشور
فریبرز منصور قناعی، رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی گیلان اظهار کرد: در برخی از موارد هپاتیت های ویروسی بدون درمان و خود به خود بهبود می یابند.
وی با بیان اینکه هپاتیت نوعی التهاب در کبد است گفت: درمان هپاتیت در صورتی که بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، بسیار آسان است.
قناعی اذعان کرد: جهت ریشه کنی هپاتیت های ویروسی تا افق سال 1410 برنامه ریزی شده که بر این اساس پیش بینی می شود، تا 1410، هپاتیتc ریشه کن و هپاتیت B کنترل شود.
وی با بیان اینکه یکی از شایعترین علل هپاتیت در ایران هپاتیت ویروسی بخصوص نوع B.C است، تصریح کرد: در حال حاضر یک میلیون و 500 هزار ناقل هپاتیت B و 185 هزار بیمار هپاتیت c در کشور شناسایی شده است.
قناعی خاطر نشان کرد: در صورتی که هپاتیت مزمن درمان نشود می تواند باعث پیشرفت بیماری به سمت سیروز کبدی و در برخی افراد باعث سرطان شود.
وی با اشاره به اینکه در بیماران هپاتیت B با مصرف روزانه یک قرص از پیشرفت بیماری و عوارض آن جلوگیری می شود اضافه کرد: امروزه درمان هپاتیت Cبسیار ساده بوده و این بیماران با دریافت روازنه یک قرص به مدت سه ماه کاملا بهبود یافته و ویروس از بدن بیمار خارج می شود.
بیماری هپاتیت بدون علامت است
رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی گیلان خاطر نشان کرد: هپاتیت B وC از طریق خون آلوده و یا مشتقات خون آلوده به ویروس، قابل انتقال هستند.
وی ادامه داد: در گذشته هپاتیت B از مادرانی که بیماری را داشتند به فرزندان انتقال می یافت، اما با توجه به اینکه کلیه مادران باردار در ماه های اول حاملگی از نطر هپاتیت بررسی می شوند و کلیه نوزادان علیه هپاتیتB واکسینه می شوند انتقال از مادر به فرزند به ندرت صورت می گیرد.
قناعی اذعان کرد: در حال حاضر اغلب موارد هپاتیت های ویروسی به خصوص هپاتیت C به علت استفاده مشترک از وسایل تزریقی آلوده به ویژه در معتادان تزریقی، خالکوبی و حجامت غیر بهداشتی منتقل می شود.
وی با اشاره به اینکه اکثر موارد هپاتیت قابل پیشگیری است گفت: هپاتیتB از طریق واکسیناسیون کاملا قابل پیشگیری است و در حال حاضر در ایران به همه نوزادان در بدو تولد واکسن هپاتیت B تزریق می شود.
رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی گیلان ادامه داد: لازم است تمام افراد خانواده فرد مبتلا به هپاتیت B ابتدا تست شوند و در صورت نیاز واکسن هپاتیت B را دریافت کنند.
قناعی اذعان کرد: بهترین روش تشخیص هپاتیت تست های آزمایشگاهی بسیار ساده است، اغلب اندازه گیری آنزیم کبدی در خون و چند تست ساده دیگر موجب تشخیص هپاتیت های ویروسی و التهاب در کبد می شود.
وی به هپاتیت های مزمن اشاره و اظهار کرد: هپاتیت مزمن صرف نظر از علت آن در صورت عدم درمان مناسب به تدریج باعث کوچک شدن کبد و جایگیزین شدن کبدی با بافت غیر طبیعی می شود، در این مرحله که سیروز کبدی نامیده می شود، کبد کارکرد خود را از دست داده و در صورت پیشرفت سیروز باعث آب آوردن شکم، خونریزی گوارشی، گیجی و اختلال هوشیاری می شود.
قناعی با اشاره به اینکه بیماری هپاتیت می تواند بدون علامت باشد تصریح کرد: معمولا پس از ورود ویروس به درون بدن و پس از یک دوره نهفتگی، علایمی شبیه سرما خوردگی، ضعف، خستگی، احساس کسالت، بی اشتهایی، تب، درد عضلانی، التهاب مفاصل و بثوارت پوستی بروز خواهد کرد.
با افزایش آگاهی عمومی و آموزش های مکرر می توان از پیشرفت بیماری ها از جمله بیماری ویروسی هپاتیت ها در جامعه جلوگیری کرد، رعایت بهداشت عمومی در دندانپزشکی و دیگر اماکن بهداشتی و ... می توان سلامت جامعه را ارتقاء و از بروز بیماریهای عفونی و هزینه های گزاف درمان جلوگیری کرد.
گزارش از سمیه بشارتی
نظر شما