زلزله طالقان زنگ مدیریت بحران را به صدا درآورد/ سهم توسعه و نوسازی بافت های فرسوده روستایی کجاست؟

خبرگزاری شبستان: طرح توسعه و نوسازی بافت های فرسوده روستایی در برنامه پنجم توسعه قرار داده شده است با این وصف شاهد کاستی ها در اجرای آن هستیم، آن چنان که زلزله یکشنبه ۲۳ اردیبهشت در طالقان زنگ مدیریت بحران را به صدا درآورد.

خبرگزاری شبستان - البرز

 

قحطی آب، نابودی زراعت را در پیش دارد و غم کشاورز روستانشین را، که چگونه از پس این بی مهری آسمان باید خلاصی پیدا کند. از دیگر سو، مسئله توسعه و نوسازی بافت های روستایی یک دغدغه جدی برای روستاییان است.

 

 طرح توسعه و نوسازی بافت های فرسوده روستایی در برنامه پنجم توسعه قرار داده شده است  با این وصف شاهد کاستی ها در اجرای آن هستیم، آن چنان که زلزله شنبه ۲۲ اردیبهشت در طالقان زنگ مدیریت بحران را به صدا درآورد.

 

عمق این زلزله سه و ۲ دهم ریشتری بسیاری از اهالی منطقه طالقان را دچار تشویش خاطر کرد و این در حالی است که وقوع زلزله شدیدتری می تواند تخریب بسیاری از منازل روستایی این منطقه را به دنبال داشته باشد.

 

روستاهای بکر طالقان، روستاهای مرکزی کرج، روستاهای نظرآباد و ساوجبلاغ و نهایت اشتهارد هر یک فرصت یک جریان مطلوب اقتصادی هستند که به ماحصل آن شاهد خروج از تحریم های اقتصادی خواهیم بود.

 

این که حرکتی از طرف دولت در این راستا صورت گرفته است نه در فصل گزارش های رنگین که در مشاهده عینی رسانه موضوعی است که جا دارد به آن پرداخته شود.

 

خاک حاصلخیز بیشتر روستاها استان البرز و کسب رتبه برتر از نظر تولیدات کشاورزی یکی از مهم ترین دلایل حائز اهمیت از منظر کارشناسی نسبت به حفظ این اهرم اقتصادی است.

 

در این مجال باید گفت که ویلاسازی در اراضی کشاورزی به خصوص در منطقه کوهسار یکی از تخلفات جدی بود، آن چنان که با ورود دادستانی مبنی بر تخریب این ویلاها اقداماتی صورت گرفت.

 

مسئله تقسیم طبقات جامعه به غنی و فقیر بیش از هر جای دیگر در بحث اراضی روستایی آشکار می شود، آن جا که مسئولی به فراخور توان اجرایی و مالی خود زمین کشاورزی را به شکل زمین مسکونی در می آورد و از اموال بیت المال برای تجهیز زمین تا حد آسفالت جاده منتهی به ملک متصرف شده استفاده می کند؛ آن وقت کشاورز روستانشین روزگار را در ملکی می گذراند که به حکم قانون باید مورد توسعه و نوسازی قرار گیرد.

 

اشتغال یکی از مهمترین نیازهای روستاییان است و سید مجید موسوی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز در این رابطه به خبرنگار خبرگزاری شبستان در البرز گفت: اشتغال زایی روستاییان یکی از مصوبات مورد تاکید در سناد تسهیل و روند تولید استانداری است که مرتبط با آن میزان تعهد اشتغال در حوزه کشاورزی استان به بیش از 900 نفر شغل رسیده است.

 

به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان از این 900 فرصت شغلی در حوزه کشاورزی 255 نفر شغل در حوزه خانگی است.

 

یکی دیگر از دستگاه های مرتبط در امر نوسازیی و بهسازی روستا، اداره کل بهزیستی است. داریوش بیات نژاد، مدیرکل بهزیستی استان البرز است.

 

بیات نژاد در این رابطه مطرح کرد: اداره کل بهزیستی البرز برای خانواده های تک معلول مبلغ 40 تا 80 میلیون ریال و برای خانوارها چند معلول اعتبار 150 تا 350 میلیون ریال در نظر گرفته است.

 

در این راستا معلولان روستانشین برای دریافت تسهیلات با مراجعه به بهزیستی استان می توانند از این مبلغ بهره مند شوند. هر چند مشکلات اداری و پیچ و خم های قانونی برای این گونه تسهیلات همواره وجود دارد.

 

بیات نژاد خاطرنشان کرد: به منظور تأمین مسکن مهر مددجویان روستایی نیز مبلغ 95 میلیارد در نظر گرفته شده است.

 

با این وصف این سوال پیش می آید که این مبالغ برای نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده یک منزل روستایی کفاف هزینه ها را می دهد.

 

اداره کل راه و شهرسازی از دیگر ارگان هایی است که در بحث خدمات رسانی به روستائیان سهم اساسی دارد. چنان چه تحقیق آماری از روستانشینان به جهت مهاجرت به شهرها داشته باشیم به این نقطه نظر می رسیم که یکی از علل مهاجرت آنان بحث راه های روستایی و عدم دسترسی آنان به امکانات است.

 

 

رضا کاظمی، مدیرساخت و توسعه راه های استان البرز در این زمینه گفت: کارهای خوبی تا کنون در بحث راه های روستایی استان با هدف بهسازی و نوسازی صورت گرفته است.

 

به گفته وی، یازده کیلومتری روستای جوسان به سمت شهر طالقان از جمله راه های روستایی مورد توجه و رسیدگی این اداره کل بوده است.

 

وی به اجرای طرح های ضربتی و آسفالت روستاهای مسیرجاده چالوس اشاره کرد و گفت: سیل و طغیان رودخانه همواره آسیب های جدی به راه روستاهای اطراف وارد می کند و از این منظر ساخت و توسعه راه های استان اقدام های ضربتی را برای بهسازی انجام داده است.

 

مدیر ساخت و توسعه راه های استان البرز توضیح داد: بازسازی راه شش کیلومتری روستای آیپک به قره تریاق واقع در شهرستان اشتهارد نیز از جمله کارهای صورت گرفته طی سال جاری بوده است.

 

متناسب با این مهم که ایران کشوری سانحه خیز است، یکی از وظائف بنیاد مسکن بهسازی و نوسازی سکونت گاه های آسیب پذیر است، اما به نظر می آید این مهم در روند کاری مسئولان یک دغدغه نیست، بلکه عملکردی در حد پر ساختن گزارش عملکردهای رنگین است.

 

مصداق این امر وضعیت روستاهای استان است که برای این ره آورد تنها کافی است گذری یک ساعته به روستاهای استان داشته باشیم.

 

طرح نوسازی و بهسازی مسکن روستاییان به عنوان طرحی مصوب سال 74 با همت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با عنوان بهبود وضعیت کیفی منازل و بافت روستایی با هدف ارتقاء سطح ایمنی آنان اجرا شد.

 

این مهم در برنامه پنجم توسعه با نقطه هدف بازسازی و مقاوم سازی 2 میلیون واحد مسکونی روستایی در نظر گرفته شد.

 

برپایه این گزارش، منشور اهداف طرح ویژه بهسازی مسکن روستائیان نیز در 16 ماده دیده شد که در قالب طرح نظام فنی بهسازی مسکن روستائیان مورد تاکید قرار گرفت.

 

در میان انبوه گزارش های رنگین متولیان امر در بحث نوسازی و بهسازی روستائیان سهم یکی از ارگان هایی که در قالب این متولیان نیست با این وصف بسیار خوب و اثر گذار عمل کرده است، جهادگران بسیجی است که برای رضای خدا و در جهت خدمت رسانی نه تنها در استان بلکه در دورترین مناطق کشور نیز برای امر بهسازی و نوسازی تلاش های شبانه روزی داشته اند.

 

نمونه این جهادگران گروه جهادی امیرالمومنین(ع) است که جمعی از جوانان بسیجی با همت شبانه روزی در بحث عمرانی روستاهای استان تلاش کرده اند.

 

ساخت مدرسه امیرالمومنین(ع) در روستای بزمان واقع در سیستان و بلوچستان در سال جاری یک نمونه از همت این طلایه داران مکتب انسانیت است.

 

از این ره گذر مسئله بهسازی و نوسازی مسکن روستائیان یکی از مسائل مهم و جدی است که مسئولان استانی باید نسبت به این امر مهم بیش از پیش تلاش کنند و رسانه نیز با اطلاع رسانی به مردم زمینه امیدواری روستائیان و عدم مهاجرت آنان به شهرها را احیاء نماید.

 

*گزارش از مهدیه دانایی

 

کد خبر 705042

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha