رسم مهرورزی در دل های جوانان مسجدی/ غبارروبی مساجد در استقبال از ماه مبارک رمضان

خبرگزاری شبستان: در آستانه ماه مبارک رمضان ریش سفیدان جوانان فعال مساجد در اقدامی خودجوش با حضور در مساجد به همراه عطر و گلاب، غبار از درودیوار مساجد زدوده و خود را برای میهمانی خدا آماده می کنند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، غبارروبی از مساجد سنتی دیرینه بوده که در آن ریش سفیدان به همراه جوانان با غبارروبی مساجد فضای مسجد را برای میهمانی خداوند آماده می کنند.

 

در این رسم معنوی که کودکان و نوجوانان هم به همراه پدران خود حضور دارند، نه تنها فرش ها را جارو می کشند بلکه از دل های خود هم غبار و تیرگی را می زدایند.

 

این مراسم معنوی همواره با حضور اقشار مختلف و به صورت داوطلبانه اجرا می شود و جوانان هم عاشقانه عطر و گلاب به دست می گیرند و فضای مساجد را غبارروبی می کنند.

در دهه تکریم مساجد که از 20 تا 29 شعبان هرسال اجرا می شود جوانان رسم مهرورزی را می آموزند و می کوشند تا سیمای مساجد و دل های خود را از هرگونه غباری پاک کنند.

 

در خصوص  فلسفه و فضیلت غبارروبی از مساجد، خداوند در آیه 125 سوره مبارکه «بقره» می فرماید «ما از ابراهیم و اسماعیل پیمان گرفتیم که خانه خدا را برای حضور مردم و کسانی که می خواهند در مساجد به اعتکاف و عبادت بپردازند، پاک سازی کنند» و چه سنت نیکویی است غبارروبی از خانه خدا در آستانه ماه میهمانی او.

 

همانطور که قرآن می فرماید، غبارروبی از مساجد تنها غبارزدایی و عطرافشانی مساجد نیست، بلکه در این سنت سعی می شود دل های مسلمانان از کینه و کدورت ها پاک شده و برای میهمانی در نزد خداوند آماده شوند.

تکریم و غبارروبی از مساجد موجب می شود تا کودکان هم از پدران خود بیاموزند که این سنت می تواند به همدلی و انسجام مسلمانان کمک کند.

 

کودکان می آموزند که باید در مقابل پروردگار سرخضوع و فروتنی پایین آورده و می کوشند تا با دستگیری از دیگر نیازمندان مسجد را محلی برای حل مشکلات دیگر مسلمانان قرار دهند.

 

در خصوص پاکیزگی مساجد هم احادیث بسیاری نقل شده است و از دیدگاه این بزرگان مساجد خانه خداوند است و انسان در ماه مبارک رمضان به میهمانی معبود خود دعوت شده است و خداوند وعده داده تا از انسان روزه دار در این ماه به بهترین شکل پذیرایی کند.

 

مساجد از دیر باز محل تجمع مسلمانان و حل مشکلات نیازمندان بوده است در این مکان معنوی انسان سر تعظیم فرو می آورد از اینرو لازم است تا پاکیزگی این محل در اولویت قرار گیرد.

غبارروبی و پاکیزه کردن مساجد در آستانه ورود به ماه مبارک رمضان، بهانه خوبی برای رهایی از گناهان و آلودگی های باطن است؛ چرا که سزاوار است پاک و طاهر به میهمانی خالق هستی برویم و به دور از هرگونه آلودگی و گناه، به غبارروبی دیوارها و چهل چراغ های مسجد، شستن فرش ها و حیاط مسجد و گردگیری محراب و منبر بپردازیم.

 

نقل شده است در زمان پیامبر اسلام (ص) بانویی حبشی و سیاه پوست به نام امّ مَحْجَنْ، همواره غبار و خار و خاشاک را از مسجد جمع کرده و خارج می ساخت.

 

بعدها، هنگامی که حضرت رسول اکرم از مرگ این خدمت گزار مسجد آگاه شدند، با لحنی اعتراض آمیز فرمودند: «چرا به من اطلاع نداده اید؟» سپس آن حضرت با یاران خویش کنار قبر آن زن حضور یافتند و برای او نماز خواندند و دعا کردند.

 پیامبر با این کار به مسلمانان آموختند که خدمت گزاران مسجد را بزرگ شمرده و احترام کنند.

 

در روایتی دیگر از حضرت رسول (ص) آمده است: «کسی که مسجدی را جاروب کند، خداوند برای او پاداش آزاد ساختن بنده ای را منظور می کند» که خود بیانگر ارزش و اهمیت غبارروبی مساجد، و اجر و پاداش بی کران کسی است که به این کارِ خداپسندانه همت می گمارد.

 

در استان زنجان هم غبارروبی مساجد با آغاز هفته تکریم مساجد آغاز شده است و جوانان پرشور زنجانی در کنار هیئت امنا و روحانیون مسجد این سنت حسنه را در 1237 مسجد اجرا می کنند.

 

نرگس سعادتی-زنجان

کد خبر 705057

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha