خلاء در حوزه تاریخ تمدن/ گیلان چشم انتظار احداث موزه های تخصصی

خبرگزاری شبستان: استان گیلان با توجه به قدمت تاریخی و پیشینه فرهنگی خود دارای آثار تاریخی بسیار است و این ضرورت راه اندازی موزه های تخصصی را برای این استان دوچندان می کند.

خبرگزاری شبستان- رشت: موزه ها، گذری به تاریخ پر فراز و نشیب و آمیخته با غرور و افتخار ملی و مکان مناسبی برای حفظ رابطه میان نسل‌ هاست.

 

 امروزه وجود موزه، بویژه موزه های باستان شناسی و هنری در هر شهر، نماد رشد و کمال فرهنگی مردم شهر محسوب شده و به عنوان مراکز آموزشی، نقش مهمی در معرفی تجارب فکری، فرهنگی و هنری و انتقال احساس، بینش، اندیشه ایرانی و هویت ملی دارد.

 

در جامعه کنونی که میراث فرهنگی به عنوان یکی از محورهای مهم در توسعه انسانی است، فردی می ‌تواند به حفظ میراث گذشتگانش و ادامه راه آنها همت گمارد که با گذشته‌ اش پیوندی عمیق داشته باشد.

 

موزه ها یکی از اماکن مهم در برقراری این پیوند تاریخی است جایی برای احساس تعلق و نگاهی دوباره به هویتی که زیر بار زندگی در دنیای مدرن قرار دارد.

استان گیلان با توجه به قدمت تاریخی و پیشینه فرهنگی خود دارای آثار تاریخی بسیار است و این ضرورت راه اندازی موزه های تخصصی را برای این استان دوچندان می کند.

 

درحال حاضر با توجه به حوزه های اقلیمی، مردم شناسی و تمدن در گیلان،۲۰ موزه در استان فعالیت می کنند که پنج موزه تحت نظارت و مدیریت اداره کل میراث فرهنگی، ۹ موزه مشارکتی با دستگاه های اجرایی و ۶ موزه نیز به همت مجموعه داران بخش خصوصی ایجاد شده است.

 

موزه رشت، موزه میراث روستایی گیلان در سراوان، موزه تاریخ چای ایران در لاهیجان، موزه رودبار و موزه مردم‌شناسی فومن زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مشغول فعالیت هستند. بقیه موزه‌ها با مشارکت دیگر سازمان‌ها نظیر بنیاد شهید، وزارت کشاورزی، سازمان شیلات و همچنین بخش خصوصی اداره می‌گردند.

 

رضا علیزاده، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان با بیان اینکه در حوزه تاریخ تمدنی استان خلا وجود دارد افزود: موزه جریان هویت ساز و تدوام مباحث فرهنگی یک کشور است که در گیلان به واسطه کمبود اعتبار با کمبود موزه مواجه هستیم.

 

وی با تاکید بر ضرورت راه اندازی موزه های در خور شأن استان اظهار کرد: به جد پیگیر راه اندازی موزه های تخصصی در استان هستیم تا بتوانیم فرهنگ این استان را در همه ابعاد به مردم ارائه دهیم.

 

علیزاده با بیان اینکه باید از ظرفیت اماکن تاریخی موجود که قابلیت تغییر کاربری به موزه­ های تخصصی را دارند، جهت احداث موزه بهره گیریم افزود: تغییر کاربری ساختمان پست در میدان شهرداری رشت به موزه پست، تغییر کاربری عمارت بلدیه به موزه­ هنرهای معاصر، ساختمان بانک ملی انزلی به موزه­ سکه، موزه مردم شناسی و باستان شناسی در ماسال با مشارکت بخش خصوصی و دیگر دستگاه ها در دستور کار است تا بتوانیم داشته های خود را به رخ بکشیم.

 

وی با بیان اینکه شهر رشت کریدور توزیع مسافر در استان است اذعان کرد: تبدیل این شهر به مقصد گردشگری نیازمند ایجاد جاذبه های جدید برای مسافر است که موزه ها یکی از این جاذبه ها هستند.

مدیرکل میراث فرهنگی گیلان ادامه داد: وجود بناهای تاریخی چون ساختمان شهرداری، هتل ایران و ساختمان پست در پیاده را فرهنگی رشت ظرفیتی عظیمی است تا با قابلیت بخشی به این بناها بتوانیم بافت فرهنگی و تاریخی رشت را ارائه دهیم.

 

وی افزود: در این راستا طی برنامه ایی بلندمدت هتل ایران و شهرداری رشت به موزه ها محلی، ساختمان شورا به موزه مشروطیت و خانه فرهنگ به موزه فرهنگ تبدیل خواهد شد.

 

علیزاده با بیان اینکه گیلان اشیای موزه ای زیادی دارد اذعان کرد: با توجه به تعداد قابل توجه اشیایی که از یافته های باستان شناسی کشف شده، می توان موزه های استان را تغذیه کرد.

 

وی خاظرنشان کرد: موزه رشت گنجایش نمایش همه آثار تاریخی استان را ندارد و این آثار به صورت دوره ایی نمایش داده می شود، این در حالی است که بسیاری از این یافته های باستان شناسی در موزه ملی ایران نگهداری می شود.

 

وی خواستار تعامل و همکاری نهادها و دستگاه های اجرایی استان در راه اندازی موزه های تخصصی شد و بیان کرد: ۲هزار و ۵۰۰ اثر تاریخی در گیلان شناسایی شده که از این تعداد، یک هزار و ۶۰ بنای تاریخی در فهرست بناهای میراثی کشور ثبت شده است.

 

وجود موزه های تاریخی علاوه بر جذابیت می تواند عامل مهمی در معرفی فرهنگ و تمدن جامعه باشد. موزه ها منجر به هویت بخشی جوانان می شوند. امروز تنها راه پیشگیری از بحران هویت شناخت ریشه، فرهنگ و اصالتمان است زیرا آنچه امروز ساخته می‌شود تداوم سازندگیهای بشر در دوران حیات است.

 

 

کد خبر 706920

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha