«لیلی آذر» از جنس غزل های سعدی و مولاناست/غزل شعر خلوت است

میرجعفری گفت: اشعار اعظم سعادتمند زیرمجموعه غزلی قرار می گیرد که نماینده تام و تمامش مولوی و سعدی است.

به گزارش خبرنگار شبستان، سیداکبر میرجعفری، شاعر و منتقد ادبی عصر دیروز در نشست نقد و بررسی کتاب " لیلی آذر " اثر اعظم سعادتمند که در سالن سلمان هراتی حوزه هنری برگزار شد ضمن تبریک به صاحب اثر گفت: خوشحالم در مورد کتابی صحبت می کنیم که امروز در جایزه ادبی پروین اعتصامی شایسته تقدیر شده است. به اعتقادم این کتاب می خواسته برگزیده شود اما به خاطر صرفه جویی شایسته تقدیر شده است. شان کتاب لیلی آذر برگزیده بودن است.

 

میرجعفری اظهار داشت: نوع نگاه شاعرانه خانم سعادتمند در طبقه ای از شعر فارسی است که به سمت ترکیب بندی نمی رود. در واقع اگر به سابقه غزل نگاه کنیم غزل از اول ثبت لحظه شاعرانه و عاشقانه یک شاعر بوده که با معشوق قرار گفتگو داشته است. آن لحظه بی پیرایه ترین و عاشقانه ترین لحظه است، در نتیجه نمی توان به ترکیب و سخن پرطمطراق فکر کرد. غزل های ما از این جنس است یعنی گفتگوی عاشق با معشوق که بی پیرایه و ناب ترین سخن است.

 

وی با بیان اینکه بسیاری از غزل های سعدی تصویری به معنای تشبیه و استعاره ندارد، عنوان کرد: مشابه این لحظات شاعرانه را در شعر مولوی زیاد داریم در این شعرها خبری از ترکیب سازی مبتنی بر تشبیه نمی بینیم. خاقانی در قصیده سرایی استاد ترکیب سازی است که هنوز رازش بر ما مکشوف نشده است اما غزل های خاقانی خیلی ساده است. مخزن الاسرار نظامی ترکیب بندی های زیادی دارد اما غزل های نظامی ساده است.

 

این شاعر و منتقد ادبی تصریح کرد: غزل هایی که مبتنی بر ترکیب سازی نیست غزل هستند. غزل اولیه از جنسی بود که ترکیب بندی نداشته است. اشعار خانم اعظم سعادتمند زیرمجموعه غزلی قرار می گیرند که نماینده تام و تمامش مولوی و سعدی است. از این نوع غزل نباید توقع ترکیب سازی داشت. عکاس چیزی به طبیعت اضافه نمی کند اما بخشی از طبیعت را برایمان برجسته می کنند. نوع شعرهای لیلی آذر از این نوع است. این نوع تعامل و سخن گفتن یک عیب دارد و همان است که می گوییم سهل و ممتنع است. غزل های سعدی ساده است اما مطبوع طبع صاحب نظران قرار گرفته است.

 

میرجعفری با بیان اینکه خانم سعادتمند به وزن بسیار مسلط است، عنوان کرد: این مسلط بودن به وزن باعث شده برخی از جاها از تسلطش بر وزن طوری استفاده کند که ابیات برای مخاطب معمولی روان نباشد. همین که لیلی آذر صدای متفاوتی باشد، موفق است. غزل شعر خلوت است. نمونه اعلی آن را در اشعار مولونا و سعدی می توان دید. کسانی که می خواهند این شیوه غزل را زنده نگه دارند محترم هستند.

 

کد خبر 715898

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha