مجلس به حوزه های مرتبط با فضای سایبری اختیار تدوین قوانین بدهد

رییس سازمان پدافند غیرعامل با اشاره به شکل‌ گیری حوزه میان بخشی برای ورود فضای سایبری به حوزه های گوناگون گفت: مجلس اختیار تنظیم قوانین را به مراکز و حوزه های مرتبط با حوزه سایبری بدهد.

به گزارش خبرنگار سیاسی دفاعی خبرگزاری شبستان، سردار جلالی، رییس سازمان پدافند غیرعامل در همایش فرصت ها و چالش های هوشمندسازی ضمن تبریک سالروز میلاد حضرت معصومه و سالروز علمیات لیله القدر در غرب کشور با بیان اینکه هوشمندسازی یک ضرورت جدی در حوزه فناوری های امروز است، گفت: یکی از روندهای جهانی تلفیق قابلیت های فناوری سایبری در تمام عرصه های زندگی است به نحوی که در زندگی اجتماعی و فرهنگی، زیرساخت ها، خدمات و در واقع در تمام حوزه ها تلفیق فناوری دیده می شود و یک حوزه میان رشته ای با تلفیق حوزه سایبری با سایر رشته ها ایجاد شده است که بدون حضور فناوری سایبری نمی توان این رشته ها را تصور کرد.

 

رییس سازمان پدافند غیرعامل با اشاره به قابلیت ها و توانمندی ها در این حوزه تصریح کرد: فرصت های ذی قیمتی در این حوزه ایجاد شده است که البته این فرصت ها با مفهوم هوشمندسازی و استفاده از ابزار هوشمند مورد توجه قرار دارد به طور مثال در حوزه خانه می تواند تمام ابزار خانه از یخچال تا تاسیسات و حتی باز و بسته شدن درها به حوزه فناوری متصل شود و خانه هوشمند را شکل دهد و تمام سیستم های هشدار و کنترل ترافیک و هر یک از خدمات موجود در سطح شهر در قالب یک شهر هوشمند قرار بگیرد.

 

سردار جلالی با اشاره به گسترش ابزارهای هوشمند در حوزه سلامت اظهار کرد: کنترل اعمال حیاتی بدن تا تراشه های سایبری در بدن، آزمایش های تشخیص و درمان و استفاده از تجهیزات جدید پزشکی از جمله قابلیت های هوشمندسازی در عرصه پزشکی هستند.

 

وی گفت: همین موضوع هوشمندسازی در حوزه صنعتی و فرآیندهای شیمیایی با مفهوم کارخانه هوشمند ما را مواجه می کند و در نهایت اداره شهرها متکی به ابزاری هوشمند می شود.

 

رییس سازمان پدافند غیرعامل با اشاره به استفاده آمریکا از حوزه فناوری هوشمند در موضوع نظامی تصریح کرد: آمریکا از اولین کشورهایی است که از سلاح ها و ابزارهای هوشمند و رادارها در حوزه نظامی استفاده کرد و در حمله آمریکا به افغانستان شاهد کنترل فرماندهی هوشمند بودیم که صحنه جنگ را از راه دور کنترل می کرد و کنترل صحنه های جنگی در قالب ارسال تصاویر از طریق رادارها و موشک های هوشمند را شاهد بودیم به طوری که در عرصه جدید نظامی احساس می کنیم که در این حوزه فضاهای جدید نظامی شکل می گیرد.

 

وی با تاکید بر اینکه هوشمندسازی به تمام حوزه ها در حال ورود است و نمی تواند جلوی فناوری در این حوزه ها را گرفت، یادآور شد: سرعت پیشرفت فناوری ها چندین برابر دولت هاست و فناوری ها در حوزه صنعت به محصول تبدیل شده و بر همین اساس دستگاه های قانونگذار (رگولاتوری) باید مقررات و قوانین جدیدی بنویسند که در این حوزه ما شاهد عقب ماندگی هستیم به نحوی که هر دستگاه و فناوری که ایجاد می شود باید رگولاتوری آن نیز تولید شود زیرا فناوری های تولید شده دارای قابلیت هاست و البته معایب و مزایایی هستند که ما نیازمند قوانین در این حوزه هستیم.

 

قابلیت نفوذ از جمله چالش های پیش روی هوشمندسازی زیرساخت های کشور است

سردار جلالی با اشاره به قابلیت هوشمندسازی در حوزه اینترنت اشیا (IoT) ‌افزود: اولین نکته در هوشمندسازی اشیا قابلیت تبادل اطلاعات در سیستم های هوشمند است و از دیگر ویژگی های آن می توان به قابلیت برنامه ریزی و قانونگذاری میان اجزا و قابلیت فرمول نویسی، قابلیت فرماندهی، فرمان دادن و فرمان پذیری و کنترل از راه دور اشاره کرد.

 

رییس سازمان پدافند غیرعامل خاطرنشان کرد: هر سیستمی که قابلیت کنترل و فرماندهی از راه دور داشته باشد می توان توسط فرد دیگری در آن نفوذ کرد و آن را فرماندهی کرد و این از چالش های پیش روی هوشمندسازی است.

 

وی با بیان اینکه ما در حوزه هوشمندسازی در موضوع سلامت و بهداشت و درمان اطلاعات بیماران را در پرونده آنها ثبت می کنیم، اظهار کرد: این اطلاعات از طریق شبکه های دیتا به وسیله دستگاه های هوشمند در حوزه سلامت به مرکز و سنسورهای سازنده آنها منتقل می شود و این موضوع امنیت در این حوزه را با چالش مواجه می کند و تهدیدی در حوزه فناوری و هوشمندسازی است. قابلیت مدیریت و کنترل در این حوزه یک تهدید است مانند حوزه نظامی که واحدهایی برای استفاده و مقابله با دشمن ایجاد می کند و از طریق کنترل راه دور قابلیت نظامی را برای دشمنان در دسترس قرار می دهد و اگر پیش بینی لازم را در این زمینه نکنیم به عنوان تهدید از آن استفاده می شود.

 

سردار جلالی ادامه داد: قابلیت زامبی سازی در حوزه اشیای هوشمند وجود دارد تا جایی که با نفوذ در سیستم و دستور کنترل و تخریب می توان به کارخانه ای نفوذ کرد و دستورات اشتباه به دستگاه های موجود در کارخانه داد تا حدی که موجب از بین رفتن و انهدام یک کارخانه شد.

 

وی با اشاره به ویروس استاکنر تصریح کرد: این ویروس از طریق انهدام سانتیفیوژها می توانست اختلال در شبکه ایجاد کند که البته با آن مقابله شد.

 

رییس سازمان پدافند غیر عامل با بیان اینکه رویکرد مقابله اصلی ترین نگاه در حوزه سایبری است، افزود: به دلیل قابلیت بالا و عدم کنترل تکنولوژی ما در استفاده از آن ناگزیر هستیم اما باید از فرصت ها و چالش های پیش رو مراقبت کنیم و نگاه کلی این است که آسیب ها و تهدیدها را بشناسیم و با آنها مقابله کنیم و از قابلیت های آنها بهره ببریم.

 

نیازمند نگاه ملی و بومی سازی نسبت به زیرساخت های سایبری در کشور هستیم

 

وی با تاکید بر لزوم نگاه بومی و ملی به زیرساخت های سایبری خاطرنشان کرد: در بومی سازی می توانیم از تمام ابزارها استفاده کنیم به طور مثال می توان تمام داده های پزشکی را در یک دیتا و سامانه جمع آوری کرد والا این اطلاعات می تواند از راه دور برای سنسورهای سازنده دستگاه ها قابلیت کنترل و فرماندهی داشته و حتی موجب برهم ریختگی از راه دور شوند.

 

سردار جلالی یادآور شد: نگاه کلی و جامع در حوزه سایبری بومی سازی است و از سوی دیگر ما نیازمند قوانین و مقررات در این حوزه هستیم.

 

وی گفت: موضوع شهر هوشمند میان وزارت مسکن و ارتباطات رها شده است و هر یک از این دو حوزه از نگاه خود به موضوع نگاه می کنند و ما نیازمند مرکزی مشترک برای کنترل این موضوع میان این دو وزارتخانه هستیم.

 

خلأ وجود حوزه میان بخشی در وزارت ارتباطات و وزارت بهداشت

 

وی گفت: برای استفاده از دیتای حوزه سلامت وزیر ارتباطات و وزیر بهداشت هر یک از نگاه خود به موضوع نگاه می کنند و وجود یک حوزه بین بخشی در این میان احساس می شود.

 

فضای یله و رها در حوزه سایبری در کشور مشکل ایجاد می کند

 

سردار جلالی در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: ما نیازمند کنترل IOT‌ به صورت گسترده هستیم و همچنین نیازمند مقررات و قوانین در این حوزه هستیم تا در شرایط تهدید بتوانیم از آن استفاده کنیم. ما باید برای کنترل بسیاری از دیتاها در حوزه های مختلف بهداشت، درمان، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی نیازمند نظام قرنطینه و کنترل اطلاعات هستیم. در اروپا قوانین حفاظت اطلاعات عمومی را ابلاغ کردند اما با توجه به فضای آزاد و یله در کشور نمی توانیم فضای سایبری را بدون مشکل ببینیم این فضا باید قاعده مند و ضابطه مند شود.

 

رییس سازمان پدافند غیرعامل گفت: نیازمند قوانین پیشرو و مدرن و بازدارنده در فضای سایبری هستیم تا بتوانیم مطابق قوانین مشترک در نظام سایبری حرکت کنیم. در این خصوص لازم است مجلس اختیارات را به مرکز ملی فضای مجازی بدهد تا بتواند قوانین مورد نیاز در این زمینه را وضع کند.

 

سردار جلالی گفت: به لحاظ مباحث تخصصی در فضای سایبری و به روز شدن در این زمینه نیازمند بازسازی قوانین و تدوین مقررات جدید هستیم و مجلس با نگاهی دقیق در این زمینه باید به حوزه های مرتبط با فضای سایبری اختیار تنظیم قوانین بدهد.

 

 

کد خبر 715969

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha