خبرگزاری شبستان-هرمزگان؛ اهالی روستاهای جزیره قشم(سوزا، رمچاه، درگهان، لافت، مسن) و جزایر هنگام، لارک و هرمز همه ساله در نخستین روز از مرداد ماه در روستای سلخ قشم گرد هم می آیند تا جشنی تماشایی را برگزار کنند.
جشن «نوروز صیاد»، در واقع آیینی سنتی در راستای قدرشناسی و تکریم ماهیگیران و صیادان از دریا و طبیعت و نعمت های خدادادی است.
این جشن باشکوه و زیبا، هرساله گردشگران زیادی را به روستای سلخ در جزیره قشم می کشاند تا در هوای گرم و شرجی جزیره، این شیوه جذاب احترام به طبیعت را به تماشا بنشینند.
دکتر فریدون همتی، استاندار هرمزگان در پانزدهمین جشنواره بومی محلی نوروز صیاد در روستای بندر سلخ جزیره قشم ضمن تبریک فرارسیدن نوروز صیاد و آغاز سال دریایی، عنوان کرد: جشن نوروز صیاد یک مناسبت بسیار زیبا و ظرفیت فرهنگی برای هرمزگان است که فرهنگ غنی و کهن مردم ساحل نشین هرمزگان و جزیره قشم را نشان می دهد.
وی ادامه داد: موضوعات پر ظرفیت فرهنگی بسیاری در هرمزگان وجود دارد که از جمله آنها آئین نوروز صیاد است.
استاندار هرمزگان افزود: نیاز است برای برگزاری این مراسم در سال آینده با مشارکت تمامی دستگاه ها، منطقه آزاد قشم و مردم این منطقه برنامه ریزی وسیع و همه جانبه ای صورت گیرد و این مراسم از طریق رسانه ملی نیز منعکس شود.
همتی تصریح کرد: می توانیم برای سال های بعد جشن نوروز صیاد را به عنوان یک جشنواره بین المللی برگزار کنیم و در مدت برگزاری این جشن از گردشگران نیز دعوت کنیم تا این سنت زیبا و پر از شادی را از نزدیک ببینند.
وی با تاکید بر اینکه جشن نوروز صیاد را باید بیشتر مطرح و معرفی کنیم، بیان داشت: برنامه اساسی، وسیع، بزرگ و متنوعی برای ایام نوروز صیاد در هرمزگان طراحی خواهیم کرد تا همه ملت ایران این برنامه بزرگ را به نظاره بنشینند.
استاندار هرمزگان اظهار داشت: امروز شاهد هستیم که مردان و زنان دریایی ایران در قلب آب های نیلگون خلیج فارس، جشن و سرور و شادمانی برپا کرده اند و باید بر روی این ظرفیت بزرگ برنامه ریزی کنیم.
همتی با اشاره به اجرای آئین نامه تجارت کالای ملوانی در هرمزگان، خاطرنشان کرد: در آئین نامه تجارت کالای ملوانی امتیازات بسیار خوبی برای ملوانان در نظر گرفته شده است و بنده دستور دادم که ملوانان جزیره قشم نیز همانند سرزمین اصلی از این آئین نامه و معافیت های در نظر گرفته شده در آن بهره مند شوند تا این امر موجب رونق مراودات تجاری از سوی لنج داران و ملوانان قشم شود.
اجرای موسیقی محلی و رزیف خوانی، برپایی نمایشگاه صنایع دستی، برگزاری مسابقات غواصی، قایقهای پارویی، طناب کشی، دو و میدانی و شنا از جمله برنامه های جذاب و مفرح پانزدهمین جشنواره بومی محلی نوروز صیاد بود.
مردمان بومی جزیره معتقدند در نوروز صیاد، همه ماهیها آزاد هستند تا نسل خود را افزایش دهند، بنابراین از هرگونه صید در این روز خودداری می شود.
یکی دیگر از آداب و رسوم این روز، شنا کردن تمام روستائیان در دریا است، آنها معتقدند اگر مردم در این روز خاص در دریا شنا کنند تا سال آینده از تمام بیماریها در امان میمانند.
در جشن نوروز صیاد همه روستائیان لباسهای نو میپوشند و حیوانات خود را با گِلی سرخ رنگ بنام گِلَک رنگ میکنند و با خود به دریا میبرند. همچنین در این روز زنان بومی جزیره با شیرینیهای پخته شده از خرما بنام رنگینک، از میهمانان پذیرایی میکنند.
نوروز صیاد یکی از آیین های کهن جزیره نشینان قشمی با قدمت بیش از ۶۰۰ سال است که مردم این جزیره با همکاری منطقه آزاد قشم، سعی در زنده نگه داشتن آن دارند. همزمان با شروع فصل صید و صیادی در جزیره قشم، نوروز صیاد آغاز میشود.
سال صید صیادان چهار فصل دارد که نخستین فصل آن «جوا» است، این فصل که از اوایل دهه سوم فروردین آغاز میشود ۱۰۰ روزه است و بیشتر ماههای آن با بهار طبیعت همراه است.
فصل «گرما» ۶۵ است، نخستین روز آن نوروز صیاد نامیده میشود و روز به یاد ماندنی برای صیادان است.
«شهریما» فصل بعدی است که ۱۰۰ روز دارد و پس از آن فصل «زمستان» فرا میرسد که این فصل نیز ۱۰۰روزه است.
جزیره قشم با یکهزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع وسعت به عنوان بزرگترین جزیره خلیج فارس با ۶۷ روستا و جمعیتی حدود ۱۱۷هزار نفر در جنوب ایران واقع شده است.
نظر شما