خبرگزاری شبستان_ خرم آباد؛
خشکسالی های متمادی، کاهش میزان بارندگی موجب خشک شدن قنات ها، چشمه ها و کاهش چشمگیر سطح آب رودخانه ها در نقاط مختلف کشورشده است.
در اوضاع کم آبای، استان لرستان که سومین استان پر باران کشور لقب دارد، هم بی نصیب نماینده است و برخی مناطق استان بویژه در مناطق روستایی با بحران آب گریبان گیر هستند.
در شرایطی که طی سال های اخیر شاهد کاهش نزولات آسمانی در استان هستیم، برداشت های بی رویه آب، حفرچاه های غیر مجاز و روش های سنتی آبیاری، بستر ایجاد مشکلات عدیده در زمینه تامین آب شرب در استان شده است.
با وجود ممنوع اعلام شدن برخی کشت های آبدوست، کشاورزان با کم توجهی به این مهم نسبت به کشت محصولات آبدوست چون شالی کاری و کشت هندوانه و سبزیجات اقدام می کنند.
این کم توجهی ها مردم بسیاری از روستاهای منطقه پلدختر، کوهدشت، و برخی دیگر نقط استان را با بحران آب مواجه کرده است.
امروز متاسفانه در اکثر بخشهای استان با کمبود آب سطحی و حتی کاهش منابع زیرزمینی مواجهایم.
وفق دادن شرایط کشاورزی با شرایط خشکسالی مهم ترین راه استفاده مطلوب از منابع آبی و کاهش آثار خشکسالی است.
طی سال های اخیر برای کاهش آثار ناشی از خشکسالی های اخیر دو منطقه کوهدشت و رومشکان در استان لرستان برای کشت محصولات آبدوست به عنوان دشت ممنوع اعلام شده است که برای جلوگیری از آثار زیانبار خشکسالی مشارکت و همراهی مردم و کشاورزان ضروری است.
اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آبی در لرستان
رضا میرزایی، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان لرستان، با اشاره به وضعیت منابع آبی در سال جاری و ضرورت مقابله با برداشت های غیرمجاز، اظهارداشت: جهت صیانت از منابع آبی 15 پروژه شامل 11 پروژه در وزارت نیرو و سه پروژه در وزارت جهاد کشاورزی و یک پروژه در سازمان زمین شناسی کشور فعالیت دارند.
وی با اشاره به اینکه با توجه به برداشت های بی رویه از منابع آب زیرزمینی طی سالیان گذشته که افت سطح دشت ها و ممنوعه شدن آنها را در برداشته است، افزود: اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آبی می تواند نوید بخش آرامش و اطمینان برای منابع آبهای زیرزمینی و سطحی استان باشد.
میرزایی، همچنین با اشاره به فعالیت گروه های بازرسی، بیان کرد: از اهداف مهم گروه های گشت و بازرسی حفظ رسالت های سازمانی در خصوص شناسایی و برخورد با متخلفین، تعیین تکلیف چاه های غیرمجاز و مسائل مربوط به احیای آبهای سطحی و زیرزمینی می باشد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان لرستان، ابراز کرد: حضور دائمی در دشت ها و محدوده اراضی بستر و حریم رودخانه ها، مسیل ها، تالاب ها و ... استان به منظور حفظ و حراست کمی و کیفی منابع و مجاری عمومی و تأسیسات آبی، به روز بودن آمار و اطلاعات منابع آب، تسهیل در امور اطلاع رسانی و همگرایی در بهره برداران و ایجاد زمینه های تشکیل تشکل ها از دیگر اهداف گشت و بازرسی است.
ضرورت اجرای اقدامات عملی و همچنین فرهنگ سازی در جهت مصرف آب
نادر مختاری، معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقه ای، هم با اشاره به بحران کم آبی و برنامه ریزی هایی که توسط وزارت نیرو انجام گرفته است، گفت: از تکالیف مهم در این خصوص را اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی آبهای زیرمینی است.
وی با اشاره به اهمیت فرهنگ سازی جهت مصرف صحیح آب، افزود: باید اقدامات عملی و همچنین فرهنگ سازی در این زمینه با جدیت صورت گیرد، چرا که عدم تناسب میزان مصرف با میزان منابع در دسترس بسیار نگران کننده است و این امر وظیفه ما را هر ساله حساس تر و مهمتر از قبل می کند.
مختاری با اشاره به اینکه اینکه 93 درصد مصرف آب استان در حوزه کشاورزی مصرف میشود، افزود: کشاورزان باید با توجه به میزان آب در دسترس نوع کشت را مشخص کنند و کشتهایی بکارند که نیاز آبی کمتر و بازده اقتصادی خوبی داشته باشد.
وی با تاکید بر ضرورت مدیریات میزان آب در دسترس، افزود: مشارکت مردم و دستگاه های اجرایی در زمینه مدیریت آب ضروری است.
علیرضا کاکاوند، مدیرعامل شرکت آبفار لرستان از اصلاح ۱۷۵ کیلومتر شبکه آب در روستاهای استان خبر داد و گفت: فرهنگسازی و آموزش تنها راه جلوگیری از کاهش منابع آبی در سطح استان است.
وی با بیان اینکه روستاهایی که امسال با مشکل آب مواجه میشوند را شناسایی کردهایم، افزود: اگر در این مناطق مشکل به وجود بیاید، چاه کشاورزی اجاره میکنیم.
کاکاوند، بیان کرد: در خیلی از نقاط با کفشکنی و لایروبی چاه و چشمهها میتوانیم مشکل را حل کنیم که این کار را انجام داده و خواهیم داد.
وی بیان کرد: تسریع در روند عملیات پروژههای نیمهتمام در دستورکار قرار داده شده و هدفمان این است باتوجه به اعتبارات سریعتر به بهرهبرداری برسند.
مدیرعامل شرکت آبفار لرستان گفت: در برخی مناطق با نشتگیری و جلوگیری از سرریز مخزن میتوانیم مشکل را حل کنیم.
وی با اشاره به نیاز اصلاح شبکه آب، افزود: امسال حدود ۱۷۵ کیلومتر را در این زمینه جزو برنامه داریم.
کاکاوند اظهار کرد: در برخی مکانها نیاز به حفر چاه جدید داریم که اینها شناسایی شده و هم اکنون چهار دستگاه حفار در سطح شهرستانها مشغول کار هستند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی لرستان، اظهار کرد: در مرحله آخر به سراغ استفاده از تانکر برای آبرسانی خواهیم رفت.
وی با اشاره به کاهش منابع آبی استان در پی خشک سالی های متمادی، افزود: شاخص بهرهمندی آب روستایی در استان 79.65 درصد است.
گفتنی است، طبق آمار اعلام شده بیشترین خسارت ناشی از خشکسالی مربوط به جنوب غرب شهرستان خرم آباد، شهرستان کوهدشت و شهرستان پلدختر است.
نظر شما