به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از الجزیره، عربستان تلاش می کند تا بحران دیپلماتیکی با کانادا را – به دلیل دفاع اتاوا از فعالان حقوقی بازداشت شده در عربستان- به سمت «پیروزی» برای سیاست عربستان و «درس دیپلماتیک برای همه جهان» سوق دهد اما کانادا از موضع خود نسبت به اقدامات عربستان که تحلیلگران غرب پیش از این آن را «جدیدترین حلقه از تمایلات سیاسی جوانانه» «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در لبنان و یمن و تحریم قطر دانستند، عقب نشینی نکرد.
وزرات امور خارجه عربستان در بیانیه با عبارت های هشدارآمیزی ، اعلام کرد: هر اقدام دیگر از طرف کانادا در این زمینه، حق ما را در دخالت در امور داخلی کانادا به رسمیت خواهد شناخت.
این وزارتخانه اعلام کرد: باید کانادا و همه کشورهای دیگر بدانند که نمی توانند ادعا کنند که بیشتر از این دولت عربستان به شهروندانش توجه دارند.
اما رسانه های سعودی مملو از تیتر متنوع «ملودی پیروزی» و «شکست کانادا» است و نوشتند که کانادا با دخالت در امور داخلی عربستان مرتکب اشتباه دیپلماتیکی غیرقابل بخشش شده است و این امر خط قرمز عربستان به شمار می آید و در ساده ترین قواعد تعامل دیپلماتیک شکست خورده است و مدیریت ریاض برای این بحران «درس تاریخی دیپلماتیکی است که عربستان به همه جهان می دهد»
روزنامه «الیوم» عربستان در سرمقاله خود با عنوان «دخالت آشکار و موضع قاطع» نوشت: عربستان هرگز اجازه دخالت در امور داخلی و هتک حرمت قوه قضاییه خود را نمی دهد و اقدامات دولت کانادا ضد عربستان دخالت در سیادت و حاکمیت آن است و این مسئله حمله به عربستان به شمار می آید و باید موضاع قاطعی برای بازدارندگی آن اتخاذ شود.
اما روزنامه «الریاض» نوشت که موضع کانادا هرگز اولین نبوده و آخرین آن هم نیست و موضعگیری قاطع که حکمیانه اتخاذ شود، پاسخ و پیام روشنی است.
تحلیلگران معتقدند که اختلافات غافلگیرکننده و غیر منتظره بین ریاض و اتاوا؛ نشان می دهد که عربستان هرگز هیچ انتقاد خارجی را نمی پذیرد و به نمایش زور خود به خارج ادامه خواهد داد، به ویژه که عربستان از روابط مستحکمی با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری امریکا برخوردار است.
«جورجیو کافیرو» رئیس اجرایی شرکت « Gulf State Analytic» که مقر آن در واشنگتن است، گفت: مشخص است که این پیام تنها به اتاوا نیست، بلکه پیامی به کشورهای اروپایی و سایر کشورهای جهان است که انتقاد از عربستان پیامدهایی دارد.
تحلیلگران می گویند که اختلاف با کاناد بخشی از واکنش بزرگ ضد انتقادات خارجی است، به طوری که آلمان نیز در ماههای اخیر به دلیل انتقاد از جنگ عربستان در یمن مورد هدف قرار گرفت.
«ایهم کامل» رئیس مجموعه خاورمیانه در مجموعه اوراسیا، گفت: کانادا باید پیامدهای موضع گیری خود را درباره آزادی فوری فعالان حقوقی عربستان را پیش بینی می کند.
این براین نخستین بار نیست که عربستان به خاطر مسئله فعالان حقوقی بازداشتی مورد انتقاد قرار می گیرد؛ عربستان همچنین به علت اظهارات وزیر امور خارجه سوئد که حاکم این کشور را دیکتاتور خوانده بود، سفیر خود در سوئد را فراخوانده بود و ویزای کار سوئدی ها را متوقف کرده بود.
نظر شما