محسن غفاری، مدیر پیام رسان ایتا در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان درباره سرعت پیام رسان های داخلی گفت: پایین بودن سرعت پیام رسان های داخلی به وزارت ارتباطات و اپراتورهای ارائه اینترنت مربوط می شود.
وی افزود: متاسفانه شبکه داخلی کشور، شبکه پایداری نیست و نمی توان به صورت ثابت سرعت خوبی برای پیام رسان های داخلی انتظار داشت البته گفته می شود که این مشکل را رفع می کنیم.
غفاری توضیح داد: هر کدام از اپراتورها، پهنای باندی را می گیرند و اطلاعات و دیتا تا رسیدن به سرور یک مسیری را در پهنای باند طی می کند مثلا مخاطبی که در مشهد است و بخواهد به دیتاسنترش در قم برسد یک مسیری را طی می کند و در میانه راه از شبکه ملی اینترنت نیزعبور می کند بنابراین سرعت مخاطب در مشهد وابسته به این است که پهنای باند از کجا عبور کند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر دو نوع اینترنت داخلی و اینترنت خارجی داریم، گفت: کسی که از طریق پیام رسان های خارجی دانلود می کند به طور مستقیم به اینترنت خارجی وصل می شود بنابراین سرعت اینترنت آنها بالاست اما پیام رسان های داخلی که از اینترنت و پهنای باند داخلی استفاده می کنند سرعت خدمات رسانی شان در مقایسه با اینترنت خارجی، پایین تر است.
مدیر پیام رسان ایتا خاطرنشان کرد: علی رغم اینکه دو سال از آغاز فعالیت شبکه ملی اطلاعات می گذرد اما نتوانسته است خوب عمل کند که یکی از دلایلش نبود زیرساخت های داخلی است.
غفاری با ابراز گلایه از کم کاری وزارت ارتباطات برای ارتقا سرعت و کیفیت اینترنت ملی و پیام رسان های داخلی، گفت: وقتی بیزینس وزارت فناوری ارتباطات و اطلاعات به اینترنت داخلی وابسته نباشد بنابراین ارتقا کیفیت و سرعت آن برای این وزارتخانه در اولویت قرار نمی گیرد بنابراین تا زمانیکه بیزینس دولت وابسته به اینترنت خارج از کشور است حتی تلاش می کند که سرعت پیام رسان های خارجی بالا باشد و شبکه های اجتماعی خارجی را ساپورت می کنند.
مدیر پیام رسان ایتا درخصوص سرعت پایین اینترنت در کشور گفت: شبکه ملی اطلاعات ایران هنوز نتوانسته است خوب عمل کند که یکی از علت هایش هم نبود سرویس داخلی است از طرفی وزارت ارتباطات تلاشی برای ارتقا کیفیت اینترنت ملی انجام نمی دهد وقتی اینترنت مبتنی با سرعت دانلود در داخل کشور نباشد تلاشی برای بهبود کیفیت آن انجام نمی شود.
غفاری با بیان اینکه ملاک بالا یا پایین بودن سرعت اینترنت از نظر مخاطب سرعت دانلود از طریق پیام رسان هاست، گفت: این درحالی است که اپراتورهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی در واقع با پهنای باندی که در اختیار مخاطب قرار داده اند در تعیین سرعت اینترنت نقش موثری دارند.
وی با بیان اینکه پیام رسان های داخلی نظیر ایتا در اولویت قرار ندارد، تاکید کرد: سیاست های این چنین نادرست است که البته می تواند اصلاح شود. همچنین ارتقا کیفیت و سرعت به مرور این خواسته به مطالبه عمومی تبدیل می شود.
مدیر پیام رسان ایتا درخصوص حمایت دولت از پیام رسان های داخلی گفت: اگر بدنه کلی دولت را درنظر بگیریم از حمایت خوبی برخوردار نبودیم اما به صورت مقطعی عملکرد خوبی در حمایت از پیام رسان های داخلی داشته است.
غفاری با اشاره به اینکه دولت به دو یا سه پیام رسان داخلی تسهیلات 5 میلیارد تومانی با کارمزد 8 درصدی پرداخت کرده است، گفت: شکل گیری پیام رسان داخلی باعث رونق کسب و کار اینترنتی می شود و از طرفی در امنیت اطلاعات بسیار موثر است.
وی با بیان اینکه متاسفانه هات گرام و تلگرام طلایی در حمایت کامل دولت هستند، تصریح کرد: البته گفته شده است که به زودی این پیام رسان های هات گرام و تلگرام طلایی بسته خواهند شد و امیدواریم پوسته های فیلترشکن به زودی بسته شود معتقد هستم و انتظار داریم مرکز ملی فضای مجازی باید بهتر و قویتر در این زمینه وارد شد.
نظر شما