به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی «military»، کارشناسان هشدار دادند که 30 سال پس از شکل گیری اولیه در 11 آگوست 1988 میلادی حالا در پی شکست قریب الوقوع کامل گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق بار دیگر نشانه هایی از ظهور دوباره یا تجدید حیات «القاعده» به چشم می خود.
جنیفر کافارلا، عضو ارشد اندیشکده «بنیاد مطالعات جنگ» در این باره می گوید: القاعده هم مانند داعش دارای اهداف بلند مدت است اما آنها را بسیار آرام و با دقت دنبال می کند.
وی افزود: تاکتیک های داعش موجب شد تا این گروه بتواند ده ها هزار نیروی خارجی را به سرعت به سوی خود جذب کند اما نتوانست آن را قادر به حفظ موفقیت های میدانی کند یا ادامه نیروگیری خود کند اما القاعده روی یک بازی بزرگ سرمایه گذاری کرده است و حالا می تواند به عنوان رهبر جنبش افراطی جهانی ظهور دوباره پیدا کند.
11 آگوست 1988 در پیشاور پاکستان بود که «اسامه بن لادن»، نشستی را برای بحث درباره تشکیل گروه نظامی جدید تحت عنوان «القاعده» تشکیل داد.
القاعده به فعالیت های تروریستی خود ادامه داد تا آنجا که در سال 2011 میلادی بن لادن، رهبر این گروه در پاکستان کشته شد، رویدادی که برخی آن را آغازی برای افول القاعده دانستند اما این اتفاق هرگز نیفتاد.
اگرچه حضور و فعالیت های القاعده کمرنگ تر شد اما داعش جای آن را گرفت و تا پایان سال گذشته میلادی این گروه بیشتر شهرهای عراق و سوریه را تحت کنترل خود در آورد.
کاترین زیمرمن، تحلیل گر ارشد موسسه آمریکایی enterprise و کارشناس مسائل القاعده می گوید که به زودی شاهد افول داعش خواهیم بود اما چالش داعش به جای تضعیف القاعده، آن را قوی تر کرده است.
وی در این باره می گوید: داعش موجب شد تا القاعده کمتر افراطی و رادیکال به نظر بیاید فقط به این خاطر که القاعده از برخی تاکتیک های وحشیانه داعش استفاده نمی کرد اما هر دوی آنها یک هدف را دنبال می کنند.
مشکل اصلی تمرکز صرف بر روی القاعده یا داعش این است که دشمن اصلی یعنی تفکر سلفی که القاعده و داعش دو سازمان جهانی ریشه گرفته از آن هستند، فراموش شده است.
در ماه فوریه، کارشناسان سازمان ملل که تحریم ها علیه داعش و القاعده را رصد می کنند اعلام کردند که گروه های وابسته به القاعده در آفریقای غربی و آسیای جنوبی هنوز هم یک تهدید جدی مانند داعش هستند.
کارشناسان همچنین گزارش دادند که داعش متحمل شکست های نظامی در سوریه،عراق و فیلیپین در نیمه دوم سال 2017 میلادی شد در حالی که شبکه جهانی القاعده هنوز پر قدرت باقی مانده است.
بر اساس گزارش سازمان ملل، گروه های وابسته به القاعده یک تهدید تروریستی در برخی از مناطق مانند سومالی و یمن به شمار می آیند،حقیقتی که با موج ادامه دار حملات ثابت می شود.
بروس هافمن، کارشناس امنیت داخلی و ضد تروریسم در شورای روابط خارجی در مقاله ای تحت عنوان «احیای القاعده» نوشت که تعداد نیروهای وفادار به القاعده و وابستگان آنها حالا به ده ها هزار نفر می رسد.
نظر شما