به گزارش خبرگزاری شبستان، تاریخ پاکستان نشانگر تلاش مردم و دولت این کشور برای حفظ استقلال، آزادی و اجرای قوانین اسلامی و روابط دوستانه و برادرانه با جمهوری اسلامی ایران بوده است و تاکنون هیچ جنگی بین دو کشور صورت نگرفته و دو طرف در بسیاری از بحرانها به یکدیگر کمک کردهاند. با این وجود قدرتهای بزرگ از نقاط ضعف این کشور بهویژه در زمینه اقتصاد سوء استفاده کرده و با پرداخت کمکهای مالی و واگذاری وام از سوی سازمانهای بینالمللی و کشورهای خارجی برای نفوذ خود در ارگانهای سیاسی و نظامی پاکستان بهرهبرداری کرده اند.
همچنین سرمایهگذاری کشور عربستان سعودی در منطقه بلوچستان و تلاش این کشور در ترویج فرقه وهابیت به خصوص در مناطق مرزی کشورمان برای ایجاد یک دیوار دفاعی در مقابل نفوذ انقلاب اسلامی ایران به پاکستان باعث خلل در روابط دو کشور می شود بهطوری که روابط دو کشور در زمان حیات جندالله و گروهک ریگی در پایین ترین سطح بوده و در دوره نظامیان و بهویژه دوره ژنرال ضیاءالحق و ژنرال مشرف روابط سیاسی و نظامی دو کشور در سطح بالایی قرار داشته است. از سوی دیگر آزادی بیقید و شرط احزاب در فعالیتهای سیاسی این کشور، متاسفانه بهجای تقویت دموکراسی منجر به بروز اغتشاشات، ترور و ناامنی در جامعه شده است.
با این شرایط روابط سیاسی، اقتصادی و نظامی دو کشور ایران و پاکستان هیچگاه به مراحل صفر و یا صد نرسیده و در طول تاریخ پاکستان این روند با فراز و فرودهای مواجه بوده است. ایران و پاکستان دو دوست نزدیک هستند و از مشترکات فراوانی برخوردارند. اگر روابط دو طرف در مسیر صحیحی که اکنون در آن قرار گرفته است، پیش برود در آینده نه چندان دور حجم روابط اقتصادی، تجاری و سیاسی این دو کشور همسایه افزایش خواهد یافت.
بنابراین گزارش، در همین راستا قرار است عمران خان، نخستوزیر منتخب پاکستان در اولین سفر خارجی پس از انتخابات ۳۱ تیر ماه، ابتدا به ایران و سپس به عربستان برود. این سفر پس از مراسم تحلیف انجام خواهد شد. مراسم سوگند نخست وزیر جدید پاکستان روز ۱۸ آگوست (۲۷ مرداد) برگزار می شود.
عمران خان، نامزد «تحریک انصاف» در انتخابات اخیر پاکستان بود و با شعار همراهی با گروههای اسلامگرا و تلاش برای ریشهکن کردن فساد، رأی مردم را به دست آورد. مهدی هنردوست، فرستاده ویژه جمهوری اسلامی ایران 13 مرداد با عمران خان دیدار کرد و دعوتنامه رسمی حسن روحانی، رئیسجمهوری اسلامی ایران را به وی تقدیم کرد. عمران خان این دعوت را قبول کرد ولی گفت که سفر، بعد از تشکیل دولت و با هماهنگی وزرای خارجه ایران و پاکستان انجام خواهد شد.
ایران هم استقبال مناسبی برای عمران خان تدارک دیده تا جایی که از امروز 23 مرداد مصادف با 14 اوت در سطح پایتخت با نصب بیلبوردهایی روز "استقلال پاکستان" را تبریک گفته و این برای نخستین بار در تاریخ ایران رخ می دهد که نشان از اشتیاق تهران به منظور میزبانی از عمران خان دارد.
عمران خان هم پیش از این با اعلام اینکه تلاش دارد روابط اسلام آباد و تهران بهتر شود و علاقه فراوانی برای سفر به ایران دارد، گفته بود: "مایلم به ایران سفر کنم و اماکن زیبای تاریخی این کشور را مشاهده کنم. فعالیتهای ایران برای ایجاد ثبات و امنیت در منطقه قابل تحسین است و ما نگرانیهای تهران را راجع به تحولات منطقه درک میکنیم. پاکستان و دولت ما آماده است تا نقش خود را برای ایجاد صلح میان تهران و ریاض ایفا کند. ما خواهان ایجاد روابط دوستانه و برادرانه با تمام کشورهای همسایه از جمله ایران هستیم. تقویت پایههای اقتصادی پاکستان از مهمترین خواستههای ما است و در این خصوص از تجارت با ایران بهره خواهیم برد."
البته عمران خان علاوه بر تهران برای ریاض هم نقشه هایی چیده است و تلاش می کند به ترمیم روابط پاکستان و عربستان بپردازد گویی این نقشه ها هم با پاسخ مثبت از سوی ریاض مواجه شده است که در این رابطه ملک سلمان، پادشاه عربستان ۳ مرداد ماه تماسی تلفنی با عمران خان داشت و ضمن تبریک به مناسبت پیروزی در انتخابات از وی برای سفر به ریاض دعوت کرد. عمران خان هم آنگونه که مطبوعات پاکستان گفتهاند، ضمن قبول این دعوت از عربستان با عنوان «کشوری که در شرایط سخت از پاکستان حمایت کرده» تقدیر کرد و گفت که دفاع از حرمین شریفین از اصول اساسی اسلامآباد است.
در همین خصوص پیرمحمد ملازهی، کارشناس مسایل شرق ایران معتقد است که عمران خان برای کاهش تنش میان ایران و عربستان گام برمی دارد تا نقش ماندگاری از خود در منطقه به جا بگذارد و به هدفش برای دور شدن از آمریکا نیز نزدیک شود.
مشروح اظهارات این کارشناس بین الملل در مورد اهداف سفر عمران خان به تهران و ریاض را اینجا بخوانید.
نظر شما