به گزارش خبرگزاری شبستان، شماره شانزدهم ماهنامه آگاهه شامل بخش های مختلفی از جمله اخبار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، گفت و گو، گزارش ویژه در رابطه با معرفی حلقه فلسفه فرهنگ و همچنین بخش تازه های نشر منتشر شد.
در بخش گزارش ویژه این شماره "حلقه فلسفه فرهنگ" معرفی شده چراکه چندی است حلقه علمی فلسفه فرهنگ با حضور محققان و اندیشمندان این حوزه از جمله حجت الاسلام رشاد، حجت الاسلام ذوعلم، مهام، علی اکبری، بنیانیان، مومنی شریف، حامد رشاد، خزائی، ادبی و جمشیدی در محل پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار می شود.
در بخشی از مباحثات ارائه شده در جلسه اول و در باب فلسفه مضاف، که توسط حجت الاسلام علی اکبر رشاد، ارائه شده؛ موضوع و مسائل فلسفه های مضاف، مسائل فلسفه های مضاف، تقسیم بندی فلسفه های مضاف، تعریف فلسفه مضاف و شرح آن، به بحث و بررسی گذاشته شده است.
همچنین حجت الاسلام رشاد، در جلسه دوم و در باب مسئله فلسفه فرهنگ، با ارائه تعریفی از این فلسفه، به بررسی نسبت و مناسبات فلسفه فرهنگ با دانش های همگن پرداخته و در ادامه به موضوعاتی چون موضوع فلسفه فرهنگ و مسائل این فلسفه، قلمرو شناسی فلسفه فرهنگ و غایت و فائدت این فلسفه، روش شناسی فلسفه فرهنگ و هویت و هندسه معرفتی این فلسفه، مصادره و مناشی این فلسفه، گونه شناسی و مطالعه تطبیقی مکتب های فلسفی ـ معرفت شناختی درباره فرهنگ، اشاره و توضیحاتی را ارائه کرده است.
در شماره هفدهم نشریه آگاهه نیز گفت و گویی از حجت الاسلام رشاد، رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نتتشر شده است. وی در این گفت وگو به تبیین تعریف پژوهش پرداخته و گفته است: واژه هایی چون تحقیق، پژوهش، بررسی، بحث، فحص، مطالعه، کاوش، کندوکاو، کنکاش و امثال اینها، اما معنای هریک از این کلمات با دیگری تفاوت های ظریفی دارد. برخی از این واژه ها از اساس به غلط استعمال می شود، مانند واژه کنکاش که گاه حتی در عنوان آثار بعضی از استادان برجسته حوزوی و دانشگاهی، به جای کاوش یا کندوکاو به کار می رود و به تصور اینکه واژه ای فارسی است به غلط با پژوهش قریب المعنا وقریب الافق پنداشته می شود، کنکاش یا کنکاج یاکنگاج یاکنگاش یک واژه مغولی ـ ترکی است به معنای شور و رایزنی. در ابتدای مشروطه که عدات خانه تبدیل به مجلس شورا شد برخی نامش را کنکاشستان یعنی محل رایزنی گذاشتند اما به زودی کاربرد آن متروک شد.
همچنین وی به تشریح این مسئله پرداخته است که آیا در معنای اصطلاحی دستیابی به حقیقت مطلق هست یا خیر، آیا این حقیقت باید یک حقیقت نو و کشف نشده باشد و آیا تحقیق است که سبب پیشرفت حوزه علمیه می شود؟
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه به ارائه توضیحاتی در رابطه با شیوه تحقیقاتی امروز که مورد استفاده محافل دانشگاهی است پرداخته و به تشریح این مسئله پرداخت که آیا این روند تحقیق مفهومی مدرن به حساب می آید یا خیر.
حجت الاسلام رشاد در ادامه به ارائه مطالبی در باب وضعیت فرآیند تحقیق در حوزه های علمیه و حوزه علمیه تهران پرداخته و در رابطه با احیای سنت های علمی در حوزه سخن گفته است.
گفتنی است ماهنامه آگاهه به همت رواط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر می شود.
پایان پیام/
نظر شما