تب بالای مسکن استان سمنان درمان ندارد

تلاطم بازار مسکن در استان سمنان در چند ماه اخیر در کنار دیگر مسائل اقتصادی، به یکی از چالش های بسیاری از خانواده ها تبدیل شده است.

خبرگزاری شبستان-سمنان؛ فروشندگان تلاش می کنند از این افزایش ناگهانی که بعد از رکود چندین ساله ایجاد شده، استفاده کرده و نسبت به فروش مِلک خود اقدام کنند.

 

از سوی دیگر، دود تحولات بازار مسکن به چشم مستاجران هم رفته است و در ماه های اخیر با افزایش نرخ اجاره بها و یا افزایش دو برابری رهن روبرو شده اند.

 

بالا بودن اجاره بهاء خانه های استیجاری، گران بودن میزان رهن آپارتمان ها، تورم موجود در جامعه، درآمد پایین و بالا بودن قیمت خرید خانه همه دست به دست هم داده اند تا شهروندان روز به روز برای تامین مسکن مناسب دچار زحمت شوند و بخش زیادی از درآمد خود را برای تامین این مقوله حیاتی کنار بگذارند.

 

بالا رفتن نرخ ارز باعث کاهش ارزش ریال و تنزل قدرت خرید مردم می شود

البته باید توجه داشت گرانی خرید خانه و بالا بودن میزان رهن و اجاره موضوعی است که تقریبا مبتلابه همه شهرهای کشور است و همه مردم کشور با آن دست به گریبان هستند.

 

بالا رفتن نرخ ارز باعث کاهش ارزش ریال و تنزل قدرت خرید مردم می شود و در نهایت در چنین شرایطی، مسکن می تواند به عنوان اهرمی برای حفظ قدرت خرید مالکان قرار گیرد که البته این موضوع تنها یک بُعد از ماجرا است و روی دیگر سکه به تنگناهای شدیدتر اقتصادی افراد و گروه‌هایی منتهی می‌شود که در مساکن اجاره ای سکونت دارند و یا اینکه به عنوان خانه اولی ها، در صدد خرید منزل هستند که طبیعتا بالارفتن قیمت ها، حصول این امر را با دشواری و پیچیدگی همراه می سازد.

 

در نقطه مقابل، فضای روانی ایجاد شده در پی نوسانات نرخ ارزی، شرایطی را ایجاد می‌کند که برخی بصورت خودجوش به افزایش نرخ کالاها و خدمات مبادرت ورزند که البته برخی از این تلاطمات و نوساناتِ رو به رشدِ قیمتی اجتناب ناپذیر است و برخی دیگر ریشه در سوء استفاده و سودجویی برخی دلالان و واسطه ها دارد.

 

تعبیر ایجاد حباب قیمتی، عبارتی است که می تواند به عنوان مصداقِ بارز نوسانات قیمت در بازار مسکن مد نظر قرار گیرد، تغییرات و نوساناتی که به زعم برخی از فعالان حوزه بازار با تحرکاتِ واسطه ها و دلالان سودجو، تحریک و تشدید می شود.

 

با توجه به انحراف بازار مسکن از ماهیت مصرفی به سمت سرمایه‌گذاری که متاثر از رشد بازارهای موازی بوده است، شرایط فعلی این بازار دور از ذهن نبود؛ چرا که مالکان سعی می‌کنند ارزش دارایی خود را با انتظارات تورمی تطبیق دهند.

 

افراد زيادي را مي‌بينيم كه براي يافتن مسكن مناسب، به بنگاه‌هاي معاملاتي در سراسر شهر مراجعه مي‌كنند به اين اميد كه خانه‌ايي در خور شأنشان و با قيمت مناسب پيدا كنند ولي پاي درد و دل آن‌ها كه مي‌نشيني مي‌گويند پيدا كردن مسكن خوب برای خریدن یا اجاره کردن با اجاره بهاي مناسب هر سال سخت‌تر مي‌شود.

 

وقتي سري به بنگاه‌هاي معاملاتي براي رصد كردن نوسان قيمت خانه در استان سمنان مي‌زني با مستاجران خواهان جابجايي روبرو مي‌شوي كه از ميزان وديعه و اجاره‌ خانه‌ها گله مي‌كنند. اغلب مستأجران معتقد هستند هزينه‌اي كه براي اجاره كردن يك واحد مسكوني پرداخت مي‌كنند بسيار بيشتر از آنچه است كه بايد باشد و بار اين روند هر ساله بر دوششان سنگين‌تر مي‌شود.

 

مسئولان هرچه سریعتر چاره ای برای افزایش پلکانی قیمت کنند

یکی از شهروندان سمنانی برای پیدا کردن منزلی با اجاره بهای مناسب به بنگاه آمده است می گوید: افزایش هزینه های زندگی و ثابت ماندن درآمدها از یک سو و افزایش اجاره بها از سوی دیگر زندگی را بیش از پیش سخت تر کرده است و امروزه مستاجران نسبت به بقیه اقشار آسیب پذیرتر شده‌اند.

 

این بانو 50 ساله با گلایه مندی از افزایش پلکانی قیمت اجاره بهاء، از مسئولان می خواهد هرچه سریعتر چاره ای برای این مهم بیندیشند چرا که زندگی کردن در این شرایط را برای افرادی مثل خود بسیار سخت توصیف می کند.

 

وی تصریح می‌کند: حقوقی که دریافت می‌کنم فقط تا حدودی کفاف تامین معاشم را می‌دهد و از اینکه بتوانم خانه‌ای را اجاره کنم عاجز هستم.

 

یکی دیگر از شهروندان که برای خرید خانه به بنگاه آمده است می گوید: از ابتدای سال جاری تاکنون قیمت مسکن به طور عجیبی افزایش یافته و برای کسانی که قصد خانه‌دارشدن داشتند، خرید ملک ناممکن شده است.

 

حسین عمادی ادامه می دهد: افزایش بی رویه قیمت منزل در چند ماه اخیر، موجب شده افرادی که در اواخر سال گذشته و یا اوایل امسال اقدام به فروش منزل کرده اند، برای خرید با مشکل مواجه شده اند.

 

 وی معتقد است: فروشندگان می‌ترسند که با فروش خانه‌هایشان دیگر قادر به خرید مسکن نباشند بنابراین در حالت توقف قرار گرفته‌اند.

 

آرزو نادریان که درپی اجاره یا رهن کردن خانه ای  وارد بنگاه می شود و با گلایه از اجاره بهاء بالا می گوید: اگرچه ملک شخصی است و مالک هر طوری که می خواهد می تواند ملک خود را کرایه دهد اما مستاجران هم همشهری ها ی خود هستند و باید انصاف را رعایت کنند.

 

وی  با بیان اینکه مسکن یکی از اصلی ترین نیازهای زندگی هر خانواده ای بوده و به دلایلی که مهم ترین آن وجود خلاء قانونی در زمینه قیمت گذاری است، به صورت سرسام آوری افزایش قیمت داشته است اضافه کرد: بخش اعظم خرج ماهانه زندگی در خانوارهای اجاره نشین را اجاره خانه تشکیل می دهد؛ موضوعی که با توجه به وضعیت کنونی بازار، مسئولان همچنان فکری موثر درباره آن نکرده اند.

 

هر صاحب خانه ای خود نرخ تعیین می کند

یکی از بنگاه داران املاک در سمنان درباره وضعیت این روزهای بازار مسکن می گوید: مبلغ اجاره بها مطابق هیچ معیاری تعیین نمی شود و صاحبان خانه خود هر مبلغی را که صلاح بدانند مشخص می کنند و بنگاه دار به عنوان یک واسطه برای آوردن مستاجر تلقی شده و نه به عنوان کسی که در تعیین اجاره بها نقش داشته باشد.

 

صفرآلبویه تصریح کرد: البته بنگاه دار قیمت حدودی نرخ ها را به صاحب خانه ها عنوان می کنند.

 

وی با بیان اینکه اجاره بهای مسکن این روزها وضعیت بحرانی خود را سپری می کند چرا که امروز صاحبان خانه به دلیل فشار اقتصادی برای تامین معاش خود مبلغ اجاره خانه خود را افزایش می دهند.

 

این بنگاه دار ادامه می دهد: هر صاحب خانه ای خود نرخ تعیین می کند و دیگران هم تا مشاهده می کنند کسی اجاره را بالا برده همین کار را تکرار می کنند و ناگهان این عامل سبب می شود تا قیمت اجاره خانه افزایش یابد.

 

وی می گوید: هر چقدر تلاش می کنیم جلوی این افزایش قیمت را بگیریم و حتی با صاحب ملک هم برای این مسئله بحث می کنیم که بیشتر مستاجرها توان پرداخت چنین مبلغی را ندارند، اما مالکان می گویند قیمت همین است.

 

آلبویه با تاکید بر اینکه این وضعیت همچون یک حباب است که به دیر یا زود می ترکد، می گوید: متاسفانه بسیاری از جوانانی که در سال گذشته ازدواج کرده اند، برای تمدید با تغییر منزل با افزایش ۴۰ و یا ۵۰ درصدی اجاره بها روبرو شده اند.

 

افزایش قیمت مسکن  توجیه اقتصادی ندارد

رئیس اتحادیه مشاوران املاک سمنان با اشاره به وضعیت بازار مسکن در حال حاضر گفت: ازابتدای سال 96 تاکنون قیمت مسکن در سمنان افزایش 30 الی 120 درصدی داشته است.

 

حسین ابراهیمی با بیان اینکه 80درصد اقتصاد کشور عمرانی وآبادانی است اضافه کرد: قیمت مسکن در سطح شهر با توجه به موقعیت مکانی و نوساز بودن آن متفاوت است.

 

ابراهیمی با اشاره به اینکه قیمت در خصوص آپارتمان 80 درصد و زمین های کلنگی 120 درصد رشد داشته است، بیان کرد: این افزایش قیمت ها توجیه اقتصادی ندارد و فقط حباب بوده است.

وی با اشاره به اینکه تغییر و تحولات اقتصادی بر قیمت مسکن هم تاثیر می‌گذارد، اظهارداشت: افزایش قیمت تیرآهن، مصالح ساختمانی و دستمزد و بیمه کارگران از دیگر علل گرانی قیمت مسکن به شمار می‌آید.

رئیس اتحادیه مشاوران املاک شهرستان سمنان با تاکید بر اینکه افزایش قیمت حجم معاملات کم می شود واین نوعی از رکود است ادامه داد: براساس نرممعمولی حجم معاملات بیشتر است.

 

ابراهیمی با بیان‌اینکه در این برهه از زمان میزان متقاضیان و خریداران مسکن بسیار بیشتر از فروشندگان است، ابراز کرد: فروشندگان می‌ترسند که با فروش خانه‌هایشان دیگر قادر به خرید مسکن نباشند بنابراین در حالت توقف قرار گرفته‌اند.

 

وی گلشهر، تعاون، کوثر و...  راجز مناطق گرانقیمت در بخش مسکن عنوان کردو افزود: منوچهری، جمهوری و... متوسط‌ نشین و ابوذر، سه راه لتیبار، جهادیه، و... جز مناطق ارزان قیمت در شهر سمنان هستند.

 

نوسانات ارزی و افزایش قیمت بسیاری از کالاها موجب افزایش قیمت املاک و در نتیجه اجاره‌بها شده است

رئیس اتحادیه مشاوران املاک شهرستان سمنان با بیان اینکه اکنون نیز نوسانات ارزی و افزایش قیمت بسیاری از کالاها موجب افزایش قیمت املاک و در نتیجه اجاره‌بها شده است گفت: متاسفانه هیچ واحد نظارتی و ارزش‌گذاری برای اجاره‌بها وجود ندارد و این خلاء موجب شده تا صاحبان ملک به قیمت دلخواه ملکشان را اجاره و یا رهن دهند.

 

ابراهیمی آموزش کد رهگیری و سیستم ساماندهی املاک به مشاوران املاک به طور کامل صورت گرفته است و از نظر اتحادیه مشاوران املاک و شورای حل اختلاف، معاملاتی را معتبر می‌دانند که در متن مبایعه نامه کد رهگیری صادر شده باشد.

 

وی از مستاجران خواست در بنگاه هایی قرارداد ببندند که کد رهگیری دارند اذعان داشت: بنگاه داران موظف به دریافت حق کمیسیون قانونی هستند و در صورتی که بیش از آن دریافت کنند، مردم می توانند تخلف ها گزارش دهند.

 

رئیس اتحادیه مشاوران املاک شهرستان سمنان گفت: بر اساس دستورالعمل اتحادیه مشاوران املاک، برای فروش حق کمیسیون تا 30 میلیون تومان مبلغ 150 هزار تومان دریافت می شود و از 30 تا 50 میلیون تومان معادل  75 صدم درصد گرفته می شود و از50 تا 100 میلیون تومان نیم درصد است.

 

ابراهیمی افزود: معامله 100 میلیون تومانی؛ 550 هزار تومان حق کمیسیون دارد که خریدار و فروشنده با هم پرداخت می کنند.

 

وی تصریح کرد: در معاملات بیش از 100 میلیون تومان هم 25 صدم درصد یعنی برای هر صد میلیون تومان 250 هزار تومان دریافت می شود.

 

رئیس اتحادیه مشاوران املاک شهرستان سمنان افزود: حق کمیسیون بنگاه داران در عقد قرداد اجاره یک چهارم اجاره بها یک ماه است.

 

ابراهیمی خاطرنشان کرد: مالیات بر ارزش افزوده از حق کمیسیون گرفته می شود و معادل هشت درصد است که مالک و مستاجر یا خریدار و فروشنده به صورت مشترک آن را پرداخت می کنند.

 

دولت با تسهیلات کم‌بهره می تواند به خروج مسکن از رکود و رونق اقتصادی کشور کمک کند

وی گفت: در حالي كه تعداد معاملات ملكي طي دو سال اخير در بازار مسكن به شدت كاهش داشته است، بازار اجاره ‌بها در ماه پايان بهار به شدت داغ مي‌شود و نبود توان خريد سبب رشد بيشتر قيمت‌ها در اين بازار شده است. 

 

وی با بیان اینکه بصورت عرف سالانه 10 تا 15 درصد قیمت اجاره بها افزایش می یابد اظهار داشت: قانون و قوانین خاصی برای افزایش اجاره بها وجود ندارد و خود مالکان قیمت را تعیین می کنند.رییس اتحادیه مشاوران املاک سمنان درخصوص وضعیت قیمت مسکن مهر اظهار کرد: مسکن مهر 10 الی 15 درصد بیشتر نبوده است.

 

رئیس اتحادیه مشاوران املاک شهرستان سمنان با بیان اینکه دولت با تسهیلات کم‌بهره می تواند به خروج مسکن از رکود و رونق اقتصادی کشور کمک کند اظهار کرد: با دادن تسهیلات کم بهره و پایین آمدن قیمت مصالح ساختمانی، بازار مسکن از وضعیت رکود خارج خواهد شد و رونق پیدا خواهد کرد.

 

ابراهیمی با تاکید براینکه باید بافت های فرسوده در سمنان احیا شود، گفت: کمبود مسکن هم در شهر سمنان وجود ندارد و با احیای بافت های فرسوده دیگر افزایش قیمت نخواهیم داشت و حجم معاملات نیز بالا خواهد رفت.

 

 

 

کد خبر 723987

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha