خاطره جنگ جای رمان را نمی گیرد/ معما و تعلیق در ادبیات دفاع مقدس کمرنگ است

یک نویسنده با بیان اینکه خاطره نویسی لازم اما کافی نیست، گفت: مسایلی که در دفاع مقدس مطرح بوده ،چند وجهی است و نویسنده باید بتواند آنها را با تعلیق و تحلیل به رشته نگارش در آورد.

منیژه آرمین، نویسنده و منتقد ادبی در مورد وضعیت ژانر معمایی در حوزه داستان نویسی دفاع مقدس به خبرنگار شبستان، گفت: نمی توانیم بگوییم ژانر معمایی در حوزه دفاع مقدس وجود ندارد. در سالهای اخیر داستان های خوبی در مورد دفاع مقدس نوشته و چاپ شده است که اتفاقا ویژگی تعلیق و معمایی را هم دارد. در فیلم های دفاع مقدس خیلی پیشرفت داشتیم و در آنها خیلی خوب از ژانر معمایی استفاده شده است اما در داستان استفاده از این ژانر را کمتر داریم.

 

آرمین با اشاره به اینکه خاطره نویسی در حوزه ادبیات دفاع مقدس یک موج ایجاد کرده است، عنوان کرد: خاطره نویسی خیلی با ارزش است زیرا به نویسنده کمک می کند. خاطره نویسی لازم است اما کافی نیست. رمان و داستان هم در حوزه دفاع مقدس ضروری است.

 

وی اظهار داشت: نویسنده و داستان نویس باید یک طرح داشته باشد . فقط تعلیق مهم نیست ، تحلیل هم مهم است .یک اثر بازاری ممکن است ، تعلیق داشته باشد اما فاقد داستان سرایی و تحلیل باشد و این مساله آنرا بی ارزش می کند. اینکه نویسنده بتواند تحلیل کند  و به لایه های پنهان زندگی برسد، مهم و ارزشمند است.  نویسنده ای هم که در مورد دفاع مقدس می نویسد باید بتواند تعلیق و تحلیل را با هم داشته باشد. مسایلی  که در دفاع مقدس مطرح بوده است، چند وجهی بوده و نویسنده باید بتواند آنها را با تعلیق و تحلیل به رشته نگارش در آورد. این اتفاقی است که باید رخ دهد اما کمتر روی داده است.

 

 این نویسنده و منتقد ادبی با بیان اینکه خاطره نویسی ارزش رمان را ندارد، تصریح کرد: کسی نمی تواند منکر ارزش خاطره نویسی شود. زمانی که یک سری از اتفاقات در حال از بین رفتن و رو به فراموشی است،ارزش خاطره نویسی  بسیار مهم می شود.امروز هنوز کسانی هستند که جنگ را دیدند و دارند آنرا توصیف می کنند .هنوز آثار جنگ در شهرها به خصوص مرزها وجود دارد، 50 سال دیگر ، نه این افراد هستند و نه آن مکانها بنابراین خاطرات دفاع مقدس بسیار می تواند کمک کننده و موثر باشد. در این زمینه داستان ها هم می تواند به احیای مسایل تاریخی کمک کنند. نباید خاطره ها را دست کم بگیریم. رمان جایگاه خود را دارد و خاطرات و گزارشها هم ارزش خود را دارا هستند و هیچ کدام نمی توانند جای هم را بگیرند.

 

آرمین که کتابهایی چون شانزده سال، شباویز، شب و قلندر، ای کاش گل سرخ نبود و بوی خاک را به رشته تحریر درآورده است، خاطر نشان کرد: می توان از ژانر معمایی در حوزه ادبیات دفاع مقدس استفاده کرد . دفاع مقدس صد در صد این قابلیت را دارد. چنانچه می بینیم در فیلم این اتفاق افتاده است چرا در داستان نشود؟ اصلا محمل ساختن فیلم، داستان است. یک نکنه مهم این است که کسی که درباره دفاع مقدس می نویسد و فیلم می سازد باید حماسه را بشناسد.

 

کد خبر 727388

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha