به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، آثار زیادی با موضوع دفاع مقدس در حوزه موسیقی ساخته شده است؛ اما برخی آثار تاثیر گذار و ماندگار شده اند، یکی از این آثار شاخص «کجایید ای شهیدان خدایی» است.
هوشنگ کامکار «کجایید ای شهیدان خدایی» را با شعری از مولانا ساخته و بیژن کامکار نیز آن را خوانده است؛ این قطعه از جمله آثاری است که توسط هنرمندان دیگر نیز بازخوانی شده است و ارکستر سمفونیک تهران در برنامه مشترکی با ارکستر جوانان ایتالیا آن را در شهر رم اجرا کرده است.
کامکارها این قطعه را در زمان جنگ و با حال و هوای دفاع مقدسی ساخته اند و در جریان تولید آن سفارشی در کار نبوده است، که شاید همین دلیل ماندگاری این اثر و پیوند آن با مردم است.
هوشنگ کامکار درباره ساخت این قطعه تاثیرگذار می گوید: این اثر اوایل انقلاب اسلامی و با توجه به آن فضا ساخته شد. شعری از مولانا را برای این کار انتخاب کردم که اتفاق ویژهای هم بود. این کار را برای دل خودم و به خرج خودم ساختم؛ آن موقع تازه ازدواج کرده بودم و این کار را با هزینه هدیههای ازدواجم با ارکستر سمفونیک به رهبری حشمت سنجری در استودیو «بِل» ضبط کردم.
او درباره تاثیرگذاری این اثر می گوید: این اثر دارای دو ویژگی همزمان است؛ هم به لحاظ جنبههای هنری و آهنگسازی و هم مقبولیت در تودههای مردم. این قطعه همهجا رفت و شنیده شد؛ پادگانها، مدارس و... حتی شعر را بر در و دیوار میبینید؛ یعنی کار جا افتاده و شعر و آهنگ بر توده مردم و جامعه موسیقی اثر گذاشته است؛ شبی در خانه بودم که دیدم دسته سینه زنی رد میشد و این آهنگ را میخواند. خیلی تحت تاثیر قرار گرفتم از اینکه کار این چنین بین مردم رفته است و امروز هم از اینکه دوباره این کار مورد توجه قرار گرفته بسیار خوشحالم.
بیژن کامکار، خواننده اثر نیز درباره شرایط ساخت قطعه می گوید: این قطعه در یک فضا و شرایط خاص در دوران دفاع مقدس و انقلاب ساخته شد و در خاطره ها هم ماند، سرود «همت کنید ای دوستان» اولین آهنگ جنگ بود که من آن را در فضا و شور و حال دوران دفاع مقدس خواندم.
وی با بیان اینکه در حوزه جبهه و جنگ فعالیت های زیادی انجام داده ایم گفت: آهنگ «کجایید ای شهیدان خدایی» در زمان جنگ در نسخه های متعددی توزیع شد. نخستین سرود جنگ را در حالی ساختیم که هنوز مردم جنگ را باور نداشتند، این آهنگ در زیرزمین وزارت ارشاد و با کمترین امکانات ساخته شد.
متن شعر این قطعه از دیوان شمس مولانا این گونه است:
کجایید ای شهیدان خدایی بلاجویان دشت کربلایی
کجایید ای سبک بالان عاشق پرندهتر ز مرغان هوایی
کجایید ای شهان آسمانی بدانسته فلک را درگشایی
کجایید ای ز جان و جا رهیده کسی مر عقل را گوید کجایی
کجایید ای در زندان شکسته بداده وام داران را رهایی
کجایید ای در مخزن گشاده کجایید ای نوای بینوایی
در آن بحرید کاین عالم کف او است زمانی بیش دارید آشنایی
کف دریاست صورتهای عالم ز کف بگذر اگر اهل صفایی
دلم کف کرد کاین نقش سخن شد بهل نقش و به دل رو گر ز مایی
برآ ای شمس تبریزی ز مشرق که اصل اصل اصل هر ضیایی
برای شنیدن قطعه «کجایید ای شهیدان خدایی» اینجا را کلیک کنید.
نظر شما