«تنفس مصنوعی» برای احیای «داعش» در منطقه

وخامت وضعیت گروهک تروریستی «داعش» در منطقه باعث شده است که کشورهایی همچون آمریکا در اندیشه احیای دوباره این گروهک در منطقه باشند.

خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل - فاطمه دوستدار: پیروزهای پی درپی نیروهای سوریه ضد عناصر داعش و گروه های تروریستی دیگر در جبهه های داخلی سوریه و شکست عناصر داعش در کشور عراق و فرار شان از این کشور باعث شده است تا گروهک تروریستی «داعش» را با وضعیت وخیمی روبه رو کند.

 

این گروهک تروریستی این روزها شرایط بحرانی را می گذارند و فرار فرماندهان و عناصر داعش از این گروهک این وضعیت را نسبت به گذشته بدتر کرده است؛ خبرهای ضد و نقیض از مرگ فرماندهان این گروهک یا فرار شان به کشورهای دیگر باعث شدن تا عناصر آن روحیه های خود را از دست رفته ببیند و شاید بتوان گفت این روزها داعش درحال فرو رفتن به کما است.

 

این روزها منابع امنیتی پاکستان خبری را مبنی بر فرار «ابوبکر البغدادی»، سرکرده داعش به ولایت ننگرهار در شرق افغانستان مخابره کردند، این درحالی است که پس از شکست داعش در عراق، خبرهای متناقضی مبنی بر مرگ وی یا فرار به سوریه یا مخفی شدن وی و سلامتی اش مخابره شده است اما این بار خبر از عزیمت ابوبکر البغدادی به افغانستان داده می شود.

 

برهمین اساس، منابع روسی سال گذشته اعلام کردند که آمریکا به علت تضعیف داعش در سوریه و عراق به انتقال عناصر این گروهک به افغانستان اقدام کرده است.

 

خبر حضور البغدادی در افغانستان دوباره این خبر را زنده کرده است که آمریکا از سال گذشته تدابیری را برای احیای دوباره این گروهک اتخاذ کرده است چرا که آمریکا می دانسته که شکست های سنگین عناصر داعش در عراق و سوریه، این گروهک را سست و منزوی می کند و حضور عناصر این گروهک تروریستی در افغانستان باعث شده تا حال فرماندهان آن از جمله البغدادی برای احیای دوباره آن به افغانستان برود.

 

شاید بتوان افغانستان را به گونه ای خاستگاه گروهک تروریستی داعش دانست چرا که بذر اولیه آن را «ابومصعب الزرقاوی» (اردنی تبار) رهبر القاعده عراق قبل از رفتن به شمال عراق در سال 2001 میلادی کاشت. او که بنیانگذار «جماعت توحید و جهاد» در سال 1999 میلادی بود در سال 2004 به القاعده پیوست و پس از فرار به عراق به انصارالاسلام ملحق شد و رهبری شاخه عربی آن را برعهده گرفت و به رهبر القاعده معروف شد. وی پس از اختلاف با «الظواهری»، رهبر القاعده از آن جدا شد و در سال 2006 به همراه چند گروه تروریست دیگر «حکومت اسلامی عراق» را تشکیل داد که «ابوایوب المصری» و «ابوعمر البغدادی» از رهبران این گروه بودند. با کشته شدن ابوعمر البغدادی در سال 2010، «ابوبکر البغدادی» جانشین وی شد. پس از مرگ الزرقاوی و ابوعمر البغدادی، ابوبکر البغدادی رهبری حکومت اسلامی عراق را برعهده گرفت و پس از حمله به سوریه، نام «دولت اسلامی در عراق و شام» (داعش) را انتخاب کرد.

 

داعش را می توان موج چهارم سلفی گری دانست، تحلیگران موج اول آن را از قرن هفت یا هشت هجری قمری، موج دوم اوایل قرن 19 و موج سوم مرتبط با القاعده و پایان جنگ سرد و موج چهارم آن را از سال 2006 با آغاز فعالیت داعش می دانند. گروهک داعش که یکی از رادیکال ترین گروه های اسلامگرای خاورمیانه است در تفکر و استراتژی مانند القاعده است و منشأ تفکر آنها را می توان «این تیمیه» که از نظریه پردازان اصلی وهابیسم به شمار می آید، برشمرد و ریشه اعمال داعش را در این تفکرات دانست.

 

حضور عناصر گروههای چون داعش و القاعده در منطقه باعث می شود که آمریکا همچنان سلطه خود را در منطقه حفظ و اهداف خود را دنبال کند و تضعیف آنها به معنای تضعیف استراتژی آمریکا است چرا که حضور آنها و ایجاد ناامنی در منطقه فضای مناسبی برای اجرای سیاست های آمریکا می دهد.

 

برهمین اساس، افغانستان در سالهای نه چندان دور مکانی برای حضور سلفی های تندرو در دوران جنگ سرد بود. «اسامه بن لادن» با ایجاد «القاعده» روسیه به  جنگ با آن پرداخت و افغانستان را به مکانی برای مبارزه با این کشور تبدیل کرد. شاید به گمان آمریکا، افغانستان بهترین مکان برای احیای دوباره داعش باشد چرا که مهد اولیه داعش از افغانستان است و بتوانند با کمترین هزینه ایدئولوژیکی دوباره عناصر آن را احیا کنند و حتی عناصر گروههای دیگر را با وجود اختلافاتی به یکدیگر نزدیک و دوباره به کشورهای منطقه خاورمیانه و برخی کشورهای اسلامی دیگر تزریق کنند.

 

اما می توان پرسید که آیا گروهکی که به خاطر اعمال تروریستی اش درحال رفتن به کماست و اعمال خشونت طلبانه اش برای بخش گسترده ای از جهانیان هویدا شده است، می تواند دوباره با همان ساختار و همان اسم احیا شود یا ساختار و ایدئولوژی همان است و تنها با تغییر نام به احیای آن می پردازند؟/

کد خبر 729666

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha