خبرگزاری شبستان:وقتی سخن از شرح مثنوی معنوی می شودهمه فکرها معمولا به سمت کتاب «شرح جامع مثنوی معنوی» استاد«کریم زمانی» معطوف می شود. شرحی درشش دفتر و برای هردفتر یک جلد که این کتاب در نوع خود اثری بی نظیر و گرانمایه است و استاد کریم زمانی حتی جلد هفتم از این مجموعه را به نمایه ها اختصاص داده که برای علاقه مندان به مثنوی مولانا بسیارسودمند است.
این شرح ازمثنوی که عده ای از بزرگان زبان و ادب فارسی ذوق زده و خرسند نکاتی را درباره اهمیت این اثر در آغاز گوشزد کرده اند و از مزایا و محاسن آن سخن ها رانده اند دشواری های بسیاری را برعلاقه مندان مثنوی سهل نموده است که به راستی باید براستاد کریم زمانی دست مریزاد گفت که مخاطبان مثنوی معنوی را جز این شرح به کار نمی آید که از ویژگی های این شرح به قول یاران جامع،توضیح بیت به بیت ابیات مثنوی با نگاهی عارفانه است.
اما هدف ما معرفی شرح مثنوی کریم زمانی نیست. هدف ما معرفی اثری است که شاید چندان شناخته شده نباشد و کمتر کسی آن را بشناسد مگر اینکه دانشجوی ارشد یا دوره دکتری زبان و ادب فارسی باشد تا از وجود چنین اثری باخبر شود. کتابی با عنوان «شرح مثنوی معنوی» اثردکتر«علی اصغر حلبی» که معمولا کمتر در محافل رسانه ای آفتابی می شود اما اثرش چون آفتابی درخشان درعرصه مثنوی پژوهی است.
دکترعلی اصغر حلبی که حتی خود را مثنوی شناس هم نمی داند و درمقدمه اثرش نیز این نکته را یادآوری می کند که:« اینجانب نه مثنوی شناسم و نه مثنوی پژوهم و نه کوچکترین ادعایی در این زمینه دارم.» اما این مرد بی ادعا چنان موشکافی عمیقی در بیت بیت مثنوی به کار می گیرد که بی تردید مخاطب رابه تعجب و تحسین وا می دارد.
شرح مثنوی دکترعلی اصغر حلبی تنها 5 جلد است که «نشرزوار» آن را در سال 85 چاپ کرده است. اما این پنج جلد قطورتنها شرحی بر دفتر نخست مثنوی است. که من به عنوان مخاطبی علاقه مند از آن به عنوان شرحی جامع یاد می کنم که شاید خود نویسنده نیزبا این عنوان موافق نباشد. این شرح به واقع دایره المعارفی کامل در این زمینه است و افسوس که استاد را رغبتی به قلم فرسایی در دفترهای دیگرمثنوی نیست.
مقدمه ای که علی اصغر حلبی بر شرح مثنوی خود نگاشته است نگاهی کامل به مخاطب درباره مثنوی وجهانبینی مولوی ارایه می دهد به طوری که خواننده با خواندن این اثر دنیای شگفت مولانا را تا حدی که بتواند بهره کافی از دکان وحدت او ببرد، می شناسد و حتی با تاریخ زندگی مولوی آشنا می شود و شاید حتی با نکاتی رو به رو شود که درهیچ کتاب دیگری نیامده است. اگر خواننده نیز به مانند نویسنده این اثرعلاقه ای به این «الهی نامه» معنوی داشته باشد بی تردید چون جرعه ای گوارا این شرح دل انگیز را تا پایان سرمی کشد که بسی خوش آیند و دلپذیراست.
در بخشی از مقدمه این اثر در معنی «انا الحق» آمده است:«هر کسی روی به کسی آورده است و همه را مطلوب حق است وبه آن امید عمر خود را صرف می کنند...اولیاءچنان اند که پیش از مرگ برده اند و حکم در و دیوار گرفته اند در ایشان یک سر موی هستی نمانده است و در دست قدرت حق همجون اسپری اند . جنبش سپر از سپر نباشد ومعنی انا الحق این باشد.
انا الحق گفتن تواضع عظیم است!»
نشر زوار شرح مثنوی اثر دکتر علی اصغر حلبی را چاپ کرده است.
«مریم یکرنگی»
نظر شما