خبرگزاری شبستان، گیلان: تالاب انزلی به دلیل موقعیت جغرافیایی از نظر میزان بالای رطوبت و آب با هیچیک از تالابهای ایران قابل مقایسه نیست.
این تالاب از تالابهای با اهمیت و دارای هشت معیار از 9 معیار شناسایی تالابهای بین المللی ارزشی است که در کنوانسیون رامسر ثبت شده است.
تالاب بین المللی انزلی از جمله زیباترین مناظر آبی منطقه و محل تخمریزی آبزیان و پناهگاه و مأمن پرندگان بومی و مهاجر است. این تالاب با بیش از ۱۰۰ گونه پرنده، ۵۰ گونه ماهی و صدها گونه موجودات گیاهی، اکوسیستم کمنظیری دارد. اما این تالاب به دلیل سوءمدیریت سالهای گذشته، حکم تصفیهخانه را برای رودخانههایی که به دریای خزر میریزد را دارد.
وضعیت تالاب در سالهای اخیر نشاندهنده خشک شدن پهنه تالاب بر اثر خشکسالی و رسوبات وارده، بوده که شرایط سختی را برای تنفس تالاب ایجاد کرده است.
در واقع شیرابههای جایگاه دفن زباله سراوان و فاضلابهایی که از رودخانههای گوهررود و زرجوب به تالاب انزلی میریزند، بخشهایی از این تالاب را به فاضلاب تبدیل کرده است. ضمن اینکه خشک شدن پهنه تالاب در برخی قسمتها موجب سواستفاده برخیها جهت تصرف اراضی شده و درگیریهایی را ایجاد کرده است.
در حقیقت مسائل و مشکلات بسیاری وجود دارد که باید رفع شود اما وضعیت تالاب به گونهایی است که دستگاههای مربوطه باید برای کاهش این آلودگیها اقدامات سریعتری انجام دهند.
وضعیت بحرانی تالاب طی سالهای گذشته موجب اجرای پروژه مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی با همکاری سازمان جایکا شده ضمن اینکه استان با تشکیل کارگروه احیا تالاب انزلی در استانداری درصدد احیا این تالاب و بازگرداندن آن به روزهای خوش است.
صبح امروز چهل و ششمین جلسه کمیته کارگروه احیا تالاب به ریاست سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی تشکیل شده و مصوبات جلسات قبل مورد بررسی قرار گرفت.
*طرحهای توسعه منطقهایی باید مطابق با اکوسیستم تالاب باشد
قربانعلی محمدپور، مدیرکل حفاظت از محیط زیست گیلان در این جلسه با بیان اینکه تالاب انزلی متشکل از مجموعهای از تالاب داخلی و ساحلی و یک تالاب شاخص در ساحل جنوبی دریای خزر است گفت: بسیاری از گونههای در معرض خطر مانند عقاب خالدار بزرگ، اردک سرحنایی، اردک سرسفید، پلیکان خاکستری در تالاب مشاهده شده و این تالاب زیستگاهی حیاتی برای پرندگان مهاجر است.
وی با تاکید بر اینکه طرحهای توسعه منطقهایی باید مطابق با اکوسیستم منطقه باشد افزود: تا کنون 80 دوره با9 هزار و 600 نفرساعت آموزش در خصوص تالاب برگزار شده است.
محمدپور با اشاره به بازدید یک هزار و 500 نفر توریست از حیات وحش منطقه تصریح کرد: با اجرای طرح بوم گردی و تامین زیرساختهای لازم، روند روبه رشد بازدید از سایتهای حیات وحش را شاهد هستیم.
وی به اقدامات انجام شده توسط کارگروه در خصوص احیا آب در تالاب اشاره و بیان کرد: 13 رشته آبراه به مساحت سه هزار و 200 هکتار در شرق و غرب، تاثیرگذاری مستقیم بر تالاب دارند.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست گیلان با اشاره به اقدامات انجام شده جهت جلوگیری از ورود رسوبات به تالاب تصریح کرد: با تمرکز بر حیات وحش سرخانکل اقدام به نصب تله پسماندگیر بر ورودی تالاب کردیم.
وی ادامه داد: همچنین تله رسوبگیر نیز بر سیاه درویشان به مساحت 10 هکتار نصب شده است.
محمدپور تاکیدکرد: طی سال 96 در مجموع مبلغ 6میلیارد و 735 میلیون تومان برای پروژهها اختصاص یافت.
*پیش بینی بیش از 3 میلیارد تومان اعتبار ملی برای احیا تالاب
محسن یوسف پور، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان نیز در این نشست با بیان اینکه 52 حوزه آبخیز در غرب، شرق و مرکز گیلان وجود دارد افزود: تالاب انزلی در حوزه بزرگ مرکزی با 9 حوزه آبخیز قرار داشته که 12 رودخانه در آن جریان دارد.
وی تصریح کرد: حوزه پسیخان، ماسوله، مرغک و خالکایی سه حوزه آبخیز مهم در احیا تالاب است.
یوسف پور با بیان اینکه باید از ورود رسوب به تالاب از بالادست جلوگیری کنیم گفت: فرسایش خاک در بالادست، سیل و رسوبات از مشکلات مهم در حوزه تالاب است.
وی خاطرنشان کرد: در سال 97 بیش از سه میلیارد تومان اعتبار ملی برای احیا تالاب درنظرگرفته شده است.
*تکلیف روستاهای حریم تالاب مشخص شود
حسن خسته بند، نماینده مردم انزلی در مجلس خواستار شناسایی مبدا رسوبات وارده به تالاب انزلی شد و گفت: تلههای رسوبگیر پسیخان و سیاه درویشان سالانه 300 هزار تن رسوب را دفع میکنند در حالیکه بیش از 600 هزارتن رسوب وارد تالاب میشود.
وی خواستار انجام اقدامات لازم بر پهنه تالاب شد و گفت: قسمتهایی از تالاب خشک شده که اراضی آن مورد تعدی قرار گرفته و باید چارهای اندیشید.
خسته بند با ابراز تاسف از اینکه مردم هنوز بازخورد این کمیته را ندیدند تصریح کرد: جهت جلوگیری از رسوبات باید تلههایی بر رودخانههای زرجوب و گوهررود که وارد تالاب میشود نیز نصب شود.
وی با بیان اینکه در حوزه آبکنار مشکلاتی ایجاد شده است تصریح کرد: چند روستا در بستر حریم تالاب واقع شده که در مالکیت اراضی مشکلاتی دارند و بنیاد مسکن پروانه ساخت به این افراد نمیدهد.
خستهبند تاکید کرد: نباید با مردم مقابله کنیم بلکه باید تکلیف این چند روستا مشخص شده تا مردم را از نگرانی نجات داد.
* کاربریهای مجاز در حریم تالاب تعیین شود
کاظم لطفی، مدیرعامل آب منطقه ایی گیلان نیز با بیان اینکه این تالاب حد و بستری دارد گفت: طبق قانون، حریم تالاب تا 150 متر از بستر تعیین میشود.
وی تاکید کرد: کاربریهای مجاز در حریم و بستر تالاب باید توسط محیط زیست تهیه شود که متاسفانه انجام نشد.
لطفی خواستار بازدید میدانی از تالاب و تعیین چگونگی واگذاری اراضی آن شد.
*مالکیت اراضی حریم تالاب معضلی اجتماعی در انزلی
اکبرزاده، مدیرکل بنیاد مسکن گیلان با بیان اینکه مبانی نظری این طرح تغییر یافته و هماهنگی و انسجامی در آن وجود ندارد گفت: در انزلی دچار معضل اجتماعی و مقابله با مردم در تصاحب اراضی شدیم.
وی با بیان اینکه اسناد مالکیت روستاهای در حریم بستر ابطال و به نام دولت ثبت میشود تاکید کرد: انجام این فرآیند بوجود آورنده یک معضل اجتماعی در انزلی است.
اکبرزاده تصریح کرد: تا روشن نشدن تکلیف این اراضی، نمیتوان هیچگونه خدماتی چون تسهیلات روستایی، وام بازسازی و غیره به روستائیان داد.
* ضرورت اتفاق نظر در تعیین وسعت تالاب
علی اکبر اوسط مقدم، سرپرست هماهنگی امور عمرانی استانداری گیلان نیز در این جلسه با بیان اینکه عدم اجرای برخی مصوبات مربوط به مشکلات اجرایی دستگاههای مربوطه است افزود: آمار و اطلاعات گوناگونی وجود دارد که باید شهبات در این خصوص رفع شود.
وی خواستار تشکیل جلسهایی ویژه در خصوص تعیین وسعت تالاب شد و گفت: باید با دید مثبت اطلاعات دقیقتری داشته تا بتوانیم مشکلات روستاهای مربوطه را رفع کنیم.
نظر شما