به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان؛ ارتباط یک جامعه با هنرهای تجسمی و بهره مندی از بیان هنری در ارتباطات اجتماعی، موضوعی است که در دهه های گذشته در جهان مورد توجه واقع شده. آشناکردن مردم با تاریخ هنر، گسترش فعالیت عمومی موزه ها، تقویت هنر و فعالیت های هنری در شهرها و برگزاری بینال ها و نمایشگاه ها از جمله اقداماتی است که امروزه برای بهره مندی جامعه از فوائد هنر مورد تاکید قرار می گیرد. کشور ما ایران نیز در سال های گذشته شاهد افزایش گالری های هنری، حضور پررنگ تر هنرمندان در نمایشگاه ها و حراجی های بین المللی و توجه بیشتر مدیریت شهری به هنر است اما با این همه، هنرهای تجسمی هنوز مساله عموم جامعه نیست و به جز قشر خاصی آن هم در مرکز کلانشهرها، به هنر نمی اندیشند و از تحولات آن نیز باخبر نمی شوند. برای بررسی این موضوع و پرسش های پیش روی آن با «مونا خوش اقبال»، هنرمند نقاش و مدیر گالری کاما به گفتگو نشستیم:
هنرمند چگونه می تواند اثری خلق کند که با عموم مردم ارتباط برقرار کند ، به خانه ها راه پیدا کند و از گالری های خاص پسند به سطح جامعه بیاید؟
در اصل هنرمند باید هنری خلق کند که همه فهم باشد، هنرمند موظف است با خلق اثر هنری سطح فرهنگ و درک هنری و زیباشناختی صحیح در جامعه را افزایش دهد، اینکه هنرمند پیشرو نباشد و نتواند حرف تازه ای داشته باشد اصولی ترین اصل هنر را از دست داده است، هنرمند واقعی هرگز تابع درخواست ها و مد نمی شود بلکه سعی می کند درونیات منحصر به فردش را به شیوه هنری و هنرمندانه با خلق آثارش عیان و بیان سازد.
اینکه گالری ها باید در سطح جامعه بیشتر دیده شوند و ارتباط بیشتری با عامه جامعه داشته باشند قطعا وظیفه هنرمند نیست و دقیقا وظیفه گالری دار ها و دست اندرکاران فرهنگی و دولتی است که چگونه در معرفی هنر هنرمندان تلاش کرده و می کنند تا چه حد موفق بوده اند.
آیا رسانه ها، گالری دارها و فروشندگان هنری توانسته اند برای حضور بیشتر آثار هنر تجسمی در میان جامعه تلاش کنند؟
البته کار گالری داری کار بسیار سختی است خصوصا در زمانی که حمایتی از جانب دولت ها نباشد و یارانه در نظر گرفته نشود، بخش خصوصی به سختی می تواند به تنهایی این روند را اعتلا بخشد. در این سال ها هم جسته و گریخته و با تلاش بخش خصوصی تا امروز کمابیش روندی را در معرفی و فروش آثار هنری شاهد هستیم.
نهادهای متولی هنر تا چه اندازه توانسته اند در عمومی شدن هنر اثرگذار باشند؟
در طی این سال ها شاهد تلاش هایی بوده ایم مثل اکسپوها، دوسالانه ها، سمپوزیوم ها و ... اما هرگز منسجم نبوده اند و ادامه دار هم نبوده اند، حرکت مقطعی و یکباره هرگز نمی تواند جهان ساز و تاثیرگذار باشد، قطعا هر کدام از حرکت های فرهنگی و هنری اگر منسجم و سازمان یافته باشند و به شکل مقطعی اجرا نشوند به هدف متعالی آشنایی آحاد جامعه با آثار هنری دست خواهیم یافت.
در وضعیت کنونی بازار ارز، گالری ها چقدر می توانند به اقتصاد هنر کمک کنند؟
خرید و فروش آثار هنری یکی ازجذاب ترین تجارت ها در تمام دنیاست چرا که برگشت سرمایه با ارزش افزوده همراه است و معافیت های مالیاتی و قوانین سخت گمرکی نیز برای هنر وجود ندارد، همین دلیل دلایل دیگر که شرح آن بسیار تخصصی و مفصل است تنهاترین عامل برای جذب سرمایه توسط گالری ها به سمت هنر و آثار هنرمندان است، بی شک برگزاری نمایشگاه های خلاق و بدیع هنری با حرف ها و موضوعات جدید و تازه بسیار می تواند در جذب مخاطب تاثیر داشته باشد.
نظر شما