به گزارش خبرگزاری شبستان، اعزام تیمهای پیشروی خدمات زائران ارتش، پاشنه آشیل آمریکا در مجامع بین المللی، درد بی درمان معوقات بانکی، سرسختی سوئیفت در تحریم ایران، حضور هیئت پارلمانی ایران در اجلاس اتحادیه بین المجالس جهانی از جمله گزیده اخبار سیاسی شبستان در شنبه ۲۱ مهرماه است که میتوانید مشروح آن را در لینکهای زیر بخوانید.
سوئیفت یا همان جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی در زمان باراک اوباما ارتباط با بانک های ایران را لغو کرد و با اجرای برجام این ارتباط به سختی بازگشت اما حالا دونالد ترامپ در تلاش است که باز هم ارتباط بانک های ایران با جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی را قطع کند اما با مقاومت برخی از مقامات آمریکایی و اروپا مواجه شده است.
بنابراین گزارش، هفته گذشته وبسایت آمریکایی «واشنگتن فری بیکن» منتشر شده مبنی براینکه : «برخی مقام های دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تلاش می کنند تا دسترسی ایران به بازارهای مالی بین المللی را حفظ کنند. مقام های ارشد وزارت خزانه داری دولت آمریکا از جمله مقام هایی که امیدوار به حفظ توافق هسته ای هستند تلاش می کنند تا ایران به سیستم بانکی سوئیفت متصل بماند. مقام های سوئیفت هفته گذشته در واشنگتن دیدارهایی با مقام های دولت آمریکا انجام دادند تا اطمینان حاصل کنند که ایران همچنان به سیستم بانکی بین المللی دسترسی دارد.»
آسیب ها را ببینیم و شناسایی کنیم/توسعه نیافتگی مناطق مرزی را جدی بگیریم
«جلیل رحیمی جهان آبادی» در گفتگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان با اشاره به اینکه ایران جزو کشورهایی است که مردمش احساسات ناسیونالیستی چند هزار ساله دارند و ما بیش از هر کشوری در منطقه سابقه کشور بودن و دورهم بودن داریم، گفت: سابقه کشوردار بودن ما به بیش از سه هزار سال می رسد این در حالی است که بسیاری از کشورهای پیرامون ما سابقه کشور شدنشان شاید به 30 و نهایتا 100 سال برسد.
رییس فراکسیون اهل سنت مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در حال حاضر یک سری آسیب ها وجود دارد که اگر آنها را شناسایی نکنیم، نبینیم و باور نکنیم نمی توانیم در آینده جلوی خطرات ناشی از این آسیب ها را بگیریم.
رحیمی جهان آبادی با اشاره به اینکه توسعه نیافتگی و فقر در مناطق مرزی و قومیتی ما زیاد شده است، افزود: نه تنها در سیستان و بلوچستان بلکه در مرزهای جنوبی، خراسان رضوی، آذربایجان و هرمزگان توسعه نیافتگی و عدم توزیع امکانات به صورت عادلانه باعث ایجاد مشکلاتی شده است.
روحیه تعاملی پاول بیشتر است/وی می تواند نقش سازنده تری برای آمریکا بازی کند
«مسعود گودرزی» در گفتگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان با اشاره به تغییر نماینده آمریکا در سازمان ملل گفت: یکی از دلایل این تغییر بحث شکست ترامپ و آنچه که انتظار داشت در سازمان ملل، مجمع عمومی و شورای امنیت اتفاق بیافتد، بود. ترامپ انتظار داشت نماینده دایم آمریکا در سازمان ملل به گونه ای شرکای اروپایی و آسیایی را با سیاست های آمریکا همراه کند که این اتفاق نیفتاد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ما دیدیم که در جلسه شورای امنیت 14 عضو مخالف نظر ترامپ بودند و علاوه بر بحث ایران؛ سایر کشورهای مانند چین و اروپایی ها همانند آلمان و فرانسه نیز یک راهبرد نزدیکی با آمریکا در رابطه با مسایل منطقه ای نداشتند و این نشاندهنده این بود که نماینده آمریکا در سازمان ملل نتوانسته است به خوبی هماهنگی ها را انجام دهد.
هیئت پارلمانی ایران در اجلاس اتحادیه بین المجالس جهانی حضور می یابد
نشست یکصد و سی و نهم اتحادیه بین المجالس (ژنو) 22 تا 26 مهر 1397 با شعار «رهبری پارلمان ها در ارتقای صلح و توسعه در عصر نوآوری و تغییرات فناوری» برگزار می شود.
نمایندگان اعزامی علاوه بر شرکت در مجمع عمومی و شورای بین المجالس در کمیته های دایمی صلح و امنیت بین الملل، توسعه پایدار و تجارت، دموکراسی و حقوق بشر، امور سازمان ملل، نشست زنان، نشست جوانان، نشست گروه آسیا-پاسفیک و پنل های تخصصی حضور می یابند.
پاشنه آشیل آمریکا در مجامع بین المللی/رویکرد جدید ایران در مقاومت
از دهه ۲۰ مبارزات ایرانی ها با استکبار کلید خورد. تا سال ۱۳۵۷ این مبارزات در قالب های مردمی صورت می گرفت اما پس از انقلاب اسلامی ایران مقابله با استکبار و استعمارستیزی از سوی حکومت با جدیت دنبال شد و تا به امروز که ۴۰ سال از انقلاب اسلامی می گذرد این مقابله در قالب های مختلف انجام پذیرفته است که از دفاع نظامی و مذاکرات سیاسی می توان به عنوان نمونه ای از این مقاومت ها یاد کرد.
یکی از راه های مقابله ایران با زورگویی های استکبار به خصوص آمریکا اعلام مواضع مقاومتی در مجامع بین المللی و گفتن از سیاست های این کشور بوده است که از سال های اول انقلاب با حضور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد یا هر همایش و فرصت جهانی صورت گرفته است و این روند در دولت های مختلف ایران با رویکردهای سیاسی متفاوت همچنان پیگیری شده تا جایی که همواره هر نماینده ای از کشورمان که در نشستی در مجامع بین المللی حضور دارد قطعا در خصوص دشمنی های آمریکا و برخی از هم پیمانان آن نسبت به ملت ایران سخن می گوید.
اما در سال های اخیر رویکرد جدیدی در مقاومت ایران در مقابل استکبار گشایش یافته و آن تلاش برای محکوم کردن حقوقی طرف مقابل است. اگرچه این رویکرد در دهه های ۶۰ و ۸۰ نیز به اجرا در آمده بود اما این سال ها با جدیت و قدرت بیشتری نسبت به گذشته در حال پیگیری است. ایران علی رغم عدم توجه آمریکا به محکومیت های حقوقی اش در دادگاه های بین المللی از رسیدن به هدف خود ناامید نشده و تمام توان خود را برای پیروزی حقوقی بر این کشور در محاکم بین المللی به کار گرفته است.
معوقات بانکی از دیگر گره های کور اقتصادی است که چرخه اقتصادی بانکی را به نوعی بیماری مزمن مبتلا کرده و از سوی دیگر با پیچیدگی های قانونی مواجه بوده و طمع برخی از بانک ها را نیز از بین نبرده و همچنان به روال سابق خود ادامه می دهند این موضوع تا جایی ادامه پیدا کرده است که شاهد معوقات بانکی بانک ها در سطح کلان به بانک مرکزی هستیم.
در همین رابطه «حجت الاسلام اژه ای»، معاون اول قوه قضاییه در صد و سی و یکمین جلسه مطبوعاتی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه شما بارها گفته اید که برخی از بانکها حاضر نیستند علیه ابر بدهکاران خود شکایت کنند دلیل این اقدام چه بوده است گفت: برخی حاضر به شکایت نبودند، تا چند سال قبل که شکایتها کمتر هم بود، الان تعداد بیشتری شکایت میکنند و گاه هم شکایت با ورود مدعیالعموم آغاز میشود. اینکه چرا به موقع شکایت نمیکنند باید از خود بانکها پرسید. نظر شخصی من این است که اولا بانکها از ابتدا اعتبارسنجی نمیکند دوما تسهیلات در فازبندی پرداخت میشود و بانک باید نظارت کند و بر فاز گذشته و کارهای آن هم نظارت کند که این اتفاق نمیافتد، سوما تضمین مناسب دریافت نمیشود. اگر شکایت کنند با این تقصیرها خودشان هم مقصر میشوند.
اعزام تیمهای پیشروی خدمات زائران ارتش
«امیر شاهین تقیخانی» در گفتگو با خبرنگار سیاسی دفاعی خبرگزاری شبستان در مورد خدمات ستاد اربعین ارتش به زائران امام حسین (ع) گفت: ستاد اربعین در مجموعه ارتش فعالیت چشمگیری را دارد. بخشی از این برنامه ها خدمت رسانی به زائران اربعین است که در موکب های ارتش در مرزها انجام می شود.
معاون فرهنگی و روابط عمومی ارتش جمهوری اسلامی ایران و سخنگوی ارتش در مورد تنوع خدمات ستاد اربعین به زائران ابا عبدالله الحسین اظهار کرد: در صورت نیاز خدماتی همچون خدمات بهداشتی و درمانی نیز با شکل گیری اورژانس هوایی و همچنین برپایی بیمارستان های صحرایی به زائران اربعین ارایه می شود.
کاپیتولاسیون؛ باجی که انقلاب جلوی آن را گرفت
حق کاپیتولاسیون در سراسر جهان و در مقاطع مختلف زمانی وجود داشته اما در ایران بسیار به ضرر منافع ملی بود تا جایی که پس از انقلاب اسلامی این موضوع از سوی شورای انقلاب لغو شد.
کاپیتولاسیون به این معناست که اگر تبعه کشوری در کشور دیگر مرتکب جرم یا جنایتی می شد آن کشور حق دستگیری و مجازات وی را نداشت و باید به کشور خود فرستاده می شد تا طبق قوانین آن محاکمه و مجازات شود.
حق کاپیتولاسیون در ایران، اولین بار در معاهده ترکمنچای در سال 1203 هجری شمسی در زمان فتحعلی شاه قاجار به روسیه داده شد که آسیب های فراوانی در طول یک قرن به ایران وارد کرد. حق کاپیتولاسیون در ایران کم کم از انحصار دولت روسیه خارج شد و بسیاری از دولتهای دیگر نیز با استفاده از اصل کامله الوداد صاحب این حق شدند و قضاوت کنسولی خود را بر ایران تحمیل کردند. اسپانیا، فرانسه، آمریکا، آلمان، ایتالیا و چند کشور دیگر از جمله دولت عثمانی بعدها از ایران حق کاپیتولاسیون را به دست آوردند.
مصدق با نوشتن کتاب "کاپیتولاسون و ایران" در سال 1290 شمسی از لحاظ حقوقی به بررسی این لایحه پرداخت و در سال 1297 هجری شمسی یعنی ۲ سال قبل از کودتای رضاخان در دولت صمصام السلطنه لایحه ای به تصویب رسید که به موجب آن حق کاپیتولاسیون روسها در ایران لغو شد. پس از لغو قرارداد کاپیتولاسیون بین ایران و روسیه، قرارداد کاپیتولاسیون تعدادی از کشورهای دیگر نیز لغو شد.
اما بعدها باز این حق در ایران به تصویب رسید. برداشتن موانع حقوقی و قانونی حضور نیروهای امریکایی در ایران و تضمین امنیت آنان برای شاه اهمیت داشت، به ویژه آنکه وی برای اجرای سریع اصلاحات اقتصادی و سیاسی، زیر فشار امریکا قرار گرفته بود. در این شرایط احیای نظام کاپیتولاسیون با هدف اعطای مصونیت سیاسی و کنسولی به اتباع امریکایی در ایران در دستور کار دولت قرار گرفت. اینچنین بود که لایحه کاپیتولاسیون در ۱۳ مهر ۱۳۴۲ در کابینه علم و در مرداد ۱۳۴۳ در مجلس سنا به تصویب رسید. در ۲۱ مهر ۱۳۴۳ حسنعلی منصور نخستوزیر وقت این لایحه را به صورت ناگهانی به مجلس شورای ملی برد.
نظر شما