خبرگزاری شبستان، گروه سیاسی- پریسا رهنما: ۱۳ آبان یا همان ۴ نوامبر تاریخی است که از روز ۱۸ اردیبهشت بر سر زبان ها افتاد. آمریکا پس از خروج از برجام در ۸ می ۲۰۱۸ اعلام کرد که در تاریخ ۴ نوامبر (۱۳ آبان) صادرات نفت ایران را به صفر می رساند.
از آن پس تاریخ ۴ نوامبر به تهدیدی برای اقتصاد ایران تبدیل شد غافل از این که آمریکا از همان ۸ می اقداماتی که قرار بود در ۴ نوامبر بر علیه نفت ایران انجام دهد آغاز کرد. فشار بر کشورهای مختلف و شرکت های بزرگ اقتصادی و نفتی به منظور قطع همکاری با ایران از همان زمان آغاز شد و شرکت هایی مانند توتال از ایران خارج شدند و کشورهایی مانند کره جنوبی خرید نفتشان از کشورمان را پایان دادند.
در همین رابطه آنقدر تلاش های آمریکا پیش رفت که شرکت های اروپایی اعلام کردند که وزیر خارجه آمریکا به شخصه با هر شرکتی که همکاری خود را با ایران قطع می کند تماس گرفته و از آنها تشکر ویژه داشته است.
اما واکنش اقتصاد ایران به این فشارها منفی بود و بازار ارز و طلا به شکل بی سابقه ای دچار گرانی و نوسان شد. همچنین کالاهای مصرفی خانوارها نیز رشد قیمت بی نظیری به خود گرفتند و تلاطم در اقتصاد کشور بی نظیر بود اما در عین مردم همواره با شنیدن تاریخ ۴ نوامبر بیش از پیش احساس نگرانی کرده و همواره در این تصور هستند که در ۱۳ آبان فروش نفت ایران به صفر می رسد.
نکته مهم در این مسیر این بوده که ایران در مقابل تمام فشارهای اعمال شده در طول این مدت همچنان روزانه بیش از ۲ میلیون بشکه نفت خود را صادر کرده و فشارهای آمریکا در روند صادرات آن تاثیر چندانی نداشته است.
آمریکا نیز بر خلاف اینکه همواره تاریخ ۴ نوامبر را تاریخ نهایی برای جلوگیری از صادرات نفت ایران اعلام کرده از ۸ می تلاش های خود را آغاز کرده و این مساله نشان می دهد که آمریکا این تاریخ را تنها برای ایجاد تنش در میان افکار عمومی اعلام کرده است زیرا دیگر کاری از سوی کاخ سفید نمانده که برای ممانعت از صادرات نفت ایران انجام دهد.
واکنش های منفی ایجاد شده در مقابل اقدامات آمریکا از مقاومت کشورهایی چون، چین، هند و ژاپن گرفته تا گران شدن قیمت جهانی نفت که درآمد نفتی ایران را افزایش داده این کشور را از به صفر رساندن صادرات نفت ایران مایوس کرده است.
این یاس ایجاد شده در ترامپ موجب شده که او با تکرار تاریخ ۴ نوامبر به عنوان تهدید تلاش کند که ایران را به پای میز مذاکره بکشاند اما حالا رئیس جمهوری ایران می گوید که تاریخ ۴ نوامبر یک تاریخ نمایشی است و آمریکا توانایی به صفر رساندن صادرات نفت ایران را ندارد.
«حسن روحانی»، رییس جمهوری روز گذشته اعلام کرد که آمریکا هر کاری خواسته علیه ما انجام داده است نه قبل از 13 آبان قبل از 13 مهر انجام داده و همه کارها را کرده است. چیزی به نام 13 آبانی نیست که مردم را نگران بکند و همه اش تبلیغات است.
گواه این اظهارات روحانی اختلاف نظر ایجاد شده میان ترامپ و اروپایی هاست که نشان از ناتوانی کاخ سفید در اعمال تحریم های یکجانبه علیه ایران دارد و در همین زمینه او تلاش می کند تا اروپا را نیز با خود همراه کند. اروپا نیز این فشار آمریکا را نپذیرفته و در مقابل تلاش می کند تا کانال ویژه ای به منظور مقابله با تحریم های نفتی آمریکا علیه ایران ایجاد کند.
در همین رابطه و یافتن دلیلی بر درست بودن اظهارات روحانی می توان به مقاله نیویورک تایمز یک روزنامه آمریکایی اشاره کرد که در تحلیلی با بیان اینکه راهبرد دولت آمریکا ناآرام کردن ایران از طریق تحریمها است نوشته این کشور در هدفش موفق نمی شود.
علاوه براین، وبگاه شبکه خبری بلومبرگ نیز چندی پیش نوشت که آمریکا بدون متحدانش نمیتواند ایران را به چالش بکشد.
حال با توجه به تمام ادله ذکر شده در بالا به نظر می رسد سخنان روحانی مبنی بر تبلیغاتی بودن تاریخ ۱۳ آبان دور از ذهن نباشد و در تائید اظهارات او امروز ۲۳ مهرماه «بهرام قاسمی»، سخنگوی وزارت خارجه (دستگاهی که بیشترین وظیفه را در مقابله با تحریم ها بر عهده دارد) در نشست خبری خود گفت: قطعا آمریکا به آرزوی باطل صفر شدن صادرات نفتی ایران نمی رسد و با تلاش های ما صادرات ایران قطعا ادامه می یابد و این موضوع توسط وزارت نفت و بخش هایی از وزارت خارجه در حال پیگیری است./
نظر شما