خبرگزاری شبستان: نام نهادن بر روی فرزندان از سوی والدین یکی از شیرین ترین و سخت ترین کار هایی است که بعد از به دنیا آمدن نوزاد بر دوش خانواده ها قرار دارد، چراکه ممکن است این نام تاثیری در روحیه و شخصیت فرزندانشان در آینده داشته باشد.
اهمیت نامگذاری آنقدر زیاد است که در دین اسلام سفارش زیادی درباره انتخاب نام مناسب برای فرزندان شده است. پیامبر اسلام در این باره فرموده اند: «اولین هدیه و عطای هریک از شما به فرزندتان، نام نیکو، خوب و زیبایی است که به او اختصاص می دهید»، نامگذاری را از حقوق فرزند می دانند که بر عهده پدر و مادر است.
نام گذاری به فرهنگ، مذهب و نگرش خانواده هم باز می گردد و یک نام گاهی نشان دهنده ارق به یک شخصیت مذهبی، ورزشکار، هنرمند و یا شخصیت های داستانی ایران باستان است.
برخی خانواده ها برای اینکه نام فرزندانشان متفاوت باشد، از نام هایی استفاده می کنند که شاید حتی معنی آن را هم نداند و به دلیل اینکه این نام کمیاب است آن را انتخاب می کنند که ممکن است زیبایی کنونی اسم بر نوزاد در آینده موجب سر افکندگی او شود.
هیبت، متوجه، نوشابه، کتاب، دریاقلی، شتری، شراب، بابا ، جان جان بی بی، پسته، صابونه و ... اسامی بوده اند که وجود داشته اند.
نام هایی که الان عجیب به نظر می رسند چند سال پیش برای پدران و مادرانی که اقدام به نامگذاری آنها بر روی فرزندانشان می کردند، عجیب و خنده دار نبودند. نام ها تحت تاثیر مد هستند؛ کمتر نامی را می توان یافت که در طول نسل ها محبوبیت خود را حفظ کرده باشد و همان طور نام هایی که امروزه به روز و مدرن و زیبا هستند ممکن است در آینده عجیب و خنده دار به نظر آیند و صابونه و نوشابه در یک دوره ای از آینده به روز شوند و زیبا به چشم آیند و جای اسم های امروزی را بگیرند.
در یک گزارش میدانی به این نتیجه رسیده ایم که برخی شهروندان از اسم هایشان کاملا راضی، برخی بی تفاوت و فرقی نمی کند و دسته ای هم کاملا ناراضی از اسمشان هستند.
اسم شما چیست؟
از اسمتان راضی هستید؟
اگر اسمتان ....نبود، دوست داشتید چه اسمی داشته باشید؟
فکر می کنید شخصیت شما با اسمتان تطابق دارد؟
اسم در شخصیت افراد تاثیر دارد؟
در پاسخ به این سوالات؛
فاطمه 26 می گوید: من کاملا از اسمم راضی هستم و به هیچ عنوان دوست ندارم اسم دیگری جز فاطمه برایم بر می گزیدند، اسم فاطمه با شخصیتم تطابق دارد و امیدوارم بتوانم پیرو حضرت فاطمه (س) زندگی کنم. من معتقدم نام صد در صد در شخصیت آدمی تاثیر دارد.
سمیه 29 ساله: تقریبا، اگر اسمم سمیه نبود، دوست داشتم نرگس باشد، بله به نظر من اسم نشانگر شخصیت آدم هاست.
علی: بله از اسمم راضی هستم، دوست داشتم همین علی باشد، موافقم که اسم هر کسی مطابق شخصیتش هم است.
مریم: بله از اسمم راضی هستم، دوست دارم اسم ها اصیل و ایرانی باشند. فکر نمی کنم اسم تاثیری یر شخصیت آدم ها داشته باشد.
لیلا: بله از اسمم راضی هستم، تقریبا اسمم، مطابق شخصیتم است، می شود گفت: برخی اسم ها موجب اعتماد به نفس می شود.
آناهیتا 24ساله: بله از اسمم راضی هستم چون پدر بزرگم انتخاب کرده است، خیلی زیاد به شخصیتم نمی یاد، اما در یک مقطعی موجب اعتماد به نفسم بوده است.
امید 20 ساله: اسمم امید است، اما همیشه نا امیدم (با خنده) حتما تاثیر میذاره، اما برای من برعکسه البته با بیماری ام اسی که دارم شاید به خاطر اسمم است که تا الان تحمل کرده ام.
مهدی: تقریبا، اما بیشتر دوست داشتم رامتین باشد حس می کنم، رامتین به شخصیتم بیشتر می خورد. بله اسم ها گاهی شخصیت آدمی را نشان می دهد حتی از اینکه برای چه فرهنگی هستند.
شقایق 20 ساله: بله دوست دارم، چون اسم یک گل است و مطابق شخصیتم لطیف است. نه زیاد اسمم تاثیر بر شخصیت های آدم ها ندارد چون فقط اسم است.
رها 23ساله: از اسمم راضی هستم، اما گاهی در برگه می نویسم برخی فکر می کنند که اسم دختر است (با خنده). بله اسم من مطابق شخصیتم آزاد است و اسم ها میتوانند شخصیت ساز باشند.
پژمان 28ساله: نه اصلا راضی نیستم. مثل معنی اش همیشه غم برایم می آورد، بله تاثیر زیادی اسم برای شخصیت آدمی دارد.
نسرین: از اسمم راضی هستم و مطابق شخصیتم است.و هر اسمی مطابق شخصت ادمی است.
و سراغ چند کودک می رویم
احسان 9 ساله: دوست دارم اسمم پوریا باشد، چون در فیلم های زیاد این اسم را شنیده ام.
نسترن 11 ساله : دوست دارم اسمم آنیسا باشد، هم کلاسی هایم به دوست دیگرم که این اسم را دارد بیشتر توجه دارند.
ماکان 6 ساله: من اصلا اسمم را دوست ندارم. دوستانم مرا مسخره می کنند و به من ماکارانی می گویند.
الیسا 8 ساله: بله من خیلی دوست دارم چون یکی از شخصیت هایی که دوستش دارم اسمش الیسا است.
تابان 7 ساله: نمیدونم.
مجید ابهری، جامعه شناس در رابطه با تاثیر اسم در شخصیت فرد به خبرنگار شبستان گفت: نام هر کس نشان دهنده دو فرآیند می باشد یکی باورهای فرهنگی، دینی و اندیشه های هر خانواده و در دومین فرآیند، شخصیت و آینده هر کس با نام وی ارتباط مستقیم دارد. یکی از وظایف اصلی والدین انتخاب نام زیبا برای فرزندان خود می باشد، نامی که فرد، از آن خجالت نکشد و مطابق هنجار های جامعه باشد.
در کشور ما با توجه به باور های دینی و ریشه های ملی برای پسران "محمد و علی" و برای دختران "زهرا و فاطمه" بیشترین اسامی موجود می باشند.
به اعتقاد ابهری، استفاده از برخی نام ها که بیانگر خونخواهی و یا بدنامی فرد اصلی در جامعه باشد مانند چنگیز، باعث ایجاد زمینه انزوا در فرد گشته و یا اینکه او را به دنبال شخصیت و ماهیت صاحب اصلی نام می کشاند. برخی از نام ها برای نامیدن فرد شاید در کودکی زیبا باشد، اما وقتی او بزرگ و یا تبدیل به یک شخصیت شود، دیگر آن اسم استفاده ای برای وی نخواهد داشت. از اینجاست که افراد دو اسمی در جامعه دیده می شود.
انتخاب دو اسم برای فرد ایجاد تضاد شخصیتی و مشکلات روحی می گردد، ابهری با بیان این مطلب گفت: مثلا برای یک پسر نام نبات و غنچه برای دختران، وقتی بزرگ می شوند جاذبه ای ندارد. همچنین انتخاب نام هایی که بار منفی دارند، مانند؛ شیون، افسون، پژمان، نیاز، برای فرد ایجاد روحیه منفی دارد و در بسیاری از موارد ان ماهیت منفی را به وی منتقل می کنند.
در کشور ما با وجود نسل های جدید باز هم بیشترین نام ها را از اهل بیت (ع) برگزیده اند که این امر نشانگر پایداری فرهنگ دینی و مذهبی ما ایرانیان است.
ناگفته نماند سال گذشته، براساس اعلام سازمان ثبت احوال، امیر علی با 26 هزار و 849 مورد و فاطمه با 41 هزار و 888 مورد در صدر فراوان ترین نام های پسر و دختر نوزاد در کشور قرار گرفته اند و همچنین نامهای فاطمه، زهرا، ستایش، هستی، زینب، نازنین زهرا، ریحانه، مریم، مبینا، نرگس، کوثر، معصومه، فاطمه زهرا، مائده، سارینا، محدثه، مهسا، یسنا، رقیه و نیایش 20 نام پرمخاطب در بین نوزادان دختر بود و در نوزادان پسر، امیر علی، ابوالفضل، امیر حسین، علی، امیر محمد، محمد، مهدی، حسین، محمد مهدی، محمد رضا، امیر رضا، محمد طاها، علیرضا، رضا و... بوده است.
پایان پیام/
نظر شما