تعزیه جلوه ای از عزاداری برای نشان دادن وقایع کربلا است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان، تعزیه را هنری دینی و تاریخی دانست و گفت: هنر تعزیه ارتباط مخاطبان با حوادث و رخدادهای تاریخی که ریشه دینی دارند به ویژه قیام عاشورا را برقرار و در جریان این وقایع قرار می دهد.

به گزارش خبرگزاری شبستان وبه نقل از روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان،حجت الاسلام والمسلمین علی اصغر فضیلت در حاشیه برگزاری دهمین سوگواره استانی تعزیه دردامغان در گفت و گویی با بیان اینکه تعزیه جلوه ای از عزاداری برای نشان دادن وقایع کربلا است گفت: با اجرای تعزیه مخاطبین با هنرنمایی اجرا کنندگان بهتر در جریان وقایع عاشورا قرار گرفته و از تأثیرگذاری بیشتری نیز برخوردار است.  

 

وی متذکر شد:بدون شک نفس برگزاری تعزیه همچون دیگر آیین‌های عاشورایی حرکت در مسیر والای سوگواری امام حسین(علیه السلام) و ارادت به ساحت آن بزرگوار است.

 

وی افزود:میراث تعزیه که شامل ادبیات موسیقی و هنرهای تجسمی‌ با کارکردهای ویژه و بی‌نظیر آن است، راه طولانی و دشواری را طی کرده تا از میان تاریخی پرفراز و نشیب به ما رسیده و به شکل مدون و تعین‌یافته امروزی تبدیل شده است.

 

فضیلت خاطرنشان کرد:این هنر شریف سیری تکاملی را از آیین به سمت هنری غنی طی کرده است و حرکت به سمت آن نیازمند آن است که آن‌ را در هیبت هنری شریف به شمار آوریم.

 

وی ادامه داد:در سال‌های اخیر تعزیه در کنار دیگر آیین‌های عاشورایی مناطق مختلف،در ایام سوگواری سالارشهیدان جای خود را باز کرده است.بسیاری از عزاداران امام حسین (علیه السلام) به دلیل علاقه‌ای که به این هنر دارند و با توجه به شکل تاثیرگذار و قدسی این هنر والا با تشکیل گروه‌هایی به اجرای تعزیه می‌پردازند.

 

وی خاطرنشان کرد:اما به دلیل در دسترس نبودن منابع و یا به دلیل داشتن نگاه آیینی به هنر تعزیه بسیاری از این اجراها دارای مشکلاتی است که با اندکی دقت و توجه و دانش و آگاهی رفع می‌شود.

 

فضیلت گفت:یکی از آسیب‌های نگاه آیینی به تعزیه، اضافه کردن هر آنچه به نظر درست می‌آید و گاه کاستن هرآنچه به نظر زیاده می‌آید از طرف برگزارکنندگان است، به عنوان مثال گاه در برخی از تعزیه‌ها یک نفر به عنوان راوی جزء به جزء اتفاقاتی که در جریان تعزیه در حال وقوع است را روایت کرده و با استفاده از کلام روایی به نوعی مقتل خوانی می‌کند.

 

فضیلت یادآور شد:مقتل خوانی و نوحه سرایی خود آیین دیگری است و اضافه کردن آن به تعزیه به عنوان هنری که همه ابزارها را برای تاثیرگذاری مناسب و هدایت مخاطبان در اختیار دارد از غنای آن کاسته و باعث ایجاد مسیری می‌شود که بدون شک از شکل مدون و اصولی این هنر به دور است.

وی با بیان اینکه  تعزیه مطالب و وقایع تاریخ اسلام را  دیدنی می کند تاکید کرد:هنر ابزار بسیار مناسبی برای انتقال مفاهیم دینی و تاریخی است و هنر تعزیه نیز  از جاذبه های بیشتری برای  تاثیرگذاری و انتقال مفاهیم قیام کربلا دارد.

فضیلت با اشاره به اینکه تعزیه با هنر نمایش مرتبط بوده و با تاکید بر گستردگی هنر نمایش گفت: نمایش هنری است که به عوامل مختلف از جمله متن، اجرا، هنرمند، نورپردازی، کارگردانی و ... مرتبط است اگر تعزیه را نیز از انواع  هنرهای  نمایش  بدانیم  تعزیه  هم مانند تئاتر، اجتماع سایر هنرها است. 

 

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان،با تاکید بر لزوم حفظ و تقویت هنر تعزیه گفت:تعزیه ریشه  در تاریخ دارد و باید وقت زیادی در مستندسازی آن صرف شود و در نتیجه توجه به مطالعه و پژوهش در این هنر از راههای مناسب برای تقویت تعزیه است.

 

وی از برگزار کنندگان سوگواره استانی تعزیه تقدیرکرد وبرگزاری این سوگواره ها را نیز گامی موثر در حفظ و ارتقای این هنراصیل دینی دانست.

 

دهمین سوگواره تعزیه حسینی استان سمنان در مجتمع فرهنگی هنری شهید شاهچراغی دامغان با حضور گروه های منتخب شهرستان های گرمسار، سمنان، شاهرود، میامی و دامغان  در حال برگزاری است.

 

کد خبر 734728

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha