به گزارش خبرگزاری شبستان، عبدالهادی فقهی زاده در همایش بین المللی اربعین میراث مشترک ملل جهان اسلام که در بنیاد ایران شناسی برگزار شد، در خصوص اربعین گفت: نکته های علمی قابل توجهی در خصوص دیدگاه ها در رابطه با اربعین وجود دارد، برخی معتقدند در اربعین اول اهل بیت (ع)به کربلا رسیدند و دراین روز با نخستین زائر امام حسین علیه السلام یعنی جابربن عبدالله انصاری ملاقات کردند، برخی دیگری نیز معتقدند بنا به مشکلاتی مانند اینکه مسیر شام مستقیما به کربلا وجود نداشته و زمان بسیار زیادی سپری میشده که از شام به کربلا برسند، این اتفاق در اربعین اول رخ نداد بلکه در اربعین دوم رخ داده است. عده دیگری نیز بر این عقیده اند، که این اتفاق بعد از اربعین دوم رخ داده که خیلی از نظر ماهیت تفاوتی نمی کند.
فقهی زاده در ادامه بیان کرد: در حقیقت مقصد امام حسین(ع) شهادت بوده؛ نه مقصود آن حضرت(ع)، اینکه تشکیل حکومت بوده یا اقامه دین به مثابه اصلیترین عنصر مقدم فرهنگ و هویت اسلامی، هر کدام جداگانه قابل بحث و بررسی اند و می توانند در جای خود بسیار مطرح شوند ولی بنده اربعین را بزرگداشت مقدس ترین حادثه حماسه خونین تاریخ میدانم.
وی عنوان کرد: اربعین حادثه جهانی و در شاخه ها و جنبه های گوناگون اخلاق انسانی و در پرتو تعالیم الهی به تمام بشریت عرضه شده ،آموزگار جهانیان است. در مقام بزرگداشت، اربعین به عنوان مقدسترین حماسه خونین تاریخ جلوه ویژه ای دارد. شهید مطهری از اربعین به عنوان نماد تجدید عزاداری مقدس برای عاشورا یاد کرده و هویت اربعین را از این دیدگاه ارزیابی کرده اند.
وی اشاره کرد: استاد محمدرضا حکیمی نیز در یکی از آثارخود به این نکته اشاره کرده اند که: عاشورا پیش از آنکه و بیش از آن که حسینی باشد حسنی است؛ ممکن است این بدین معنا باشد که امام حسن مجتبی (ع) قبل از امام حسین (ع) علم مبارزه با جهالت و جاهلیت را برافراشته بودند. جاهلیتی که در زوایای پیدا و پنهان زندگانی و اندیشه و عمل عده ای از مسلمانان و کسانی که اسلام را فقط در ظاهر پذیرفته بودند حضور جدی داشت.
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه اسلام به مبارزه با جاهلیت پرداخت اما جاهلیت را عملا به زمین نزد ، تصریح کرد: جاهلیت به هیج وجه مردنی و از بین رفتنی نیست و مبارزه با جاهلیت همیشگی است. چنان که در قرآن کریم اشاره شده که « جاهلیت اولی» که به معنای این است که پس از آن نیز جاهلیت وجود داشته و خواهد داشت. جاهلیت توانست در ذهن و زبان و اندیشه برخی مردم به حیات خود ادامه داده و در عاشورا تمام قامت در مقابل اسلام قد علم کرد و ایستاد.
فقهی زاده در ادامه اظهار کرد: جاهلیت ظاهرا سپاه اسلام را شکست داد اما اسلام اصیل را سر بلند کرد. جاهلیت در حادثه عاشورا چهره واقعی خود را آشکارا به همه عالم نشان داد. عاشورا جلوه تقابل دو نظام اندیشه ای و دو نظام اخلاقی بود: دیدگاه ایثار و دیدگاه استئثار. ایثار به معنی دیگری را بر خود ترجیح دادن و استئثار که در نهج البلاغه شریف در مذمت آن سخنان زیادی به آن اشاره کرده اند به معنی خود را بر همه دیگران ترجیح دادن.
وی در ادامه عاشورا را اینگونه معنا کرد: در واقع عاشورا فرهنگ ایثار است که در مقابل فرهنگ استئثار قد علم کرده است. عاشورا زندگی مومنانه و خویشتن دارانه در مقابل سپاه یزید که سپاه دنیا طلبی و اکتفا به مظاهر دنیا است، می باشد. عاشورا فرهنگ جوانمردی و فرهنگ کرم و سپاه یزید سپاه لئامت و بد لگامی است.
فقهی زاده تشریح کرد: در عاشورا عناصر فرهنگی دین را یک به یک می توان ملاحظه کرد که مقابل اصلیترین عناصر جاهلی قد علم کرده اند. جهل و جهالت بهمعنای نادانی صرف نیست جهل یعنی عصبیت، لئامت، انحرافات عقیدتی، قبیله گرایی، زود برافروخته شدن و از کوره در رفتن. آنچه در وجود ناپاک سپاه یزید و سران این سپاه جلوه کرد و جاهلیت را با رنگ و لعابی مقدس به نام دین به صحنه آورده و تبلیغات مزورانه موجب شده که مجسمه فضیلت و اخلاق را، نماینده فکر دینی و قرابت روحی و معنوی به رسول الله را به نام دین سر ببرند.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: عجیب ترین و مصیبت بار ترین حادثه ای که در کربلا رخ داد این است که عدهای زیادی در سپاه شام در کنار سران بی دین و مشرک و مرتد و گمراه ایستاده بودند و شمشیرهای خود را آخته بودند و علیه آن نماینده ی فضیلت و فکر صحیح دینی و قرابت روحی و معنوی به رسول الله، به نام دنیا شمشیر می زدند.
وی افزود: ابن اثیر در کتاب « الکامل فی تاریخ» می گوید:« کُلٌّ یَتَقَرَّبونَ اِلَی اللّهِ بِدَمِهِ »؛ واقعا فاجعه است که عده زیادی به نام دین، دین را سرببرند. البته این مخصوص یک زمان به جز سایر زمان ها نیست. این وقایع ممکن در زمان کنونی نیز به وقوع بپیوندند ، چنان که فرزندان یزید الان هم چنین می کند و در سوریه و عراق علیه بشریت و دین جنایت می کنند. عاشورا و اربعین متعلق صرف به مسلمانان نیست و البته ما افتخار داریم که این میراث بزرگ را میراث اسلامی میدانیم و به آن می بالیم. میراثی که جلوه گر جوانمردی است جلوه گر دیگر خواهی است جلوه گر فداکاری برای عقیده مقدس است و جلوه گر ثبات قدم در مقابل طاغوت است. عاشورا هم حسینی است هم حسنی است و هم علوی است و هم محمدی.
نظر شما