به گزارش خبرنگار شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز سهشنبه 19 مهر مجلس شورای اسلامی سؤال ملی محمدرضا خباز، نماینده کاشمر از وزیر آموزش و پرورش مطرح شد.
در خلاصه این سؤال که از سوی سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مطرح شد، آمده است: علت عدم اجرای برنامه کاری ارایه شده در هنگام رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی به جنابعالی چیست؟
حمیدرضا حاجیبابایی، وزیر آموزش و پرورش در سخنان ابتدایی خود اظهار کرد: در هنگامی که رأی اعتماد از مجلس گرفتم 30 موضوع را مطرح کردم که به جرأت میتوانم بگویم که هر 30 مورد یا در حال اجرا است و یا در حال انجام کارهای مطالعاتی است.
وی بحث تحول در کتب درسی را از مهمترین برنامههای خود در هنگام اخذ رأی اعتماد از سوی مجلس عنوان کرد و افزود: این بحث بر اساس سند آموزش و پرورش و یک سند پاییندستی تهیه شد که شامل تحول کتب درسی، روشهای تدریس و دگرگون کردن این روشها و همچنین برنامه و ساماندهی دروس است که به جدیت در حال پیگیری است.
حاجیبابایی تصریح کرد: ما ضمن رعایت حجم و مطالب بنیادین دانشآموزان را به سمتی میبریم که رابطه خود با خدا، رابطه خود با خود و خود با طبیعت را به خوبی دریابند.
وی با بیان اینکه ساختار وزارت آموزش و پرورش و ساختار ادارات کل استانها و مدارس همه در طول این مدت بر اساس تحول بنیادین تغییر کردند، گفت: روزی که من وارد آموزش و پرورش شدم ستاد آموزش و پرورش دارای 4700 پست سازمانی بود که الان بعد از 22 ماه فعالیت من تعداد افراد ستادی به 1500 تن نمیرسد یعنی همه ساختارهای آموزش و پرورش نه تنها در این بخش بلکه در سایر بخشها نیز متحول شده است.
وی ادامه داد: پیشبینی ما این است در طول سه سال بتوانیم تمام مدارس کشور را از فناوری جدید بهرهمند سازیم زیرا امروز دیگر شیوههای سنتی پاسخگو نیست، مثلا اگر معلمی قصد دارد درس جغرافیا را تدریس کند و قسمتی از یک قاره یا کشور را تعریف کند بر اساس فناوری جدید دیگر نیازی به گفتن یک سری مطالب به صورت شفاهی نیست بلکه میتواند اقیانوس اطلس را به صورت زنده برای دانشآموز تعریف کند.
وزیر آموزش و پرورش با تأکید بر اینکه ما ساختار وزارت آموزش و پرورش در تمامی مدارس کشور تغییر دادهایم، بیان کرد: ما باید به سمتی حرکت کنیم که تمامی معاونتهای اجرایی آموزش و پرورش یک مهندس it باشند و این اصلاح ساختار از خود وزارتخانه تا دورترین نقاط کشور صورت گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: ما در بحثهای علوم معارفی و قرآن در گذشته تعداد کمی دارالقرآن در کنار مدارس داشتیم که در سالی که گذشت 10 هزار مدرسه قرآن در کنار مدارس ایجاد کردیم که یک میلیون و 600 هزار نفر دانشآموز به صورت داوطلبانه در این دارالقرآنها حضور پیدا میکنند.
محمدرضا خباز، نماینده کاشمر در توضیح سؤال خود از وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه من 30 سال معلم بود و با همه زیر و بم آموزش و پرورش آشنا هستم، گفت: من منکر خدمات وزیر آموزش و پرورش نیستم و از زحمات ایشان چه در بخش راهاندازی معاونت پرورشی و یا سایر بخشها تشکر میکنم.
وی با بیان اینکه مشکل ما انجام برخی وظایف در این وزارتخانه است، اظهار کرد: چندی پیش در رادیو مذاکرههایی با یکی از علمای برجسته انجام شد که وی اعلام کردند سوگیری تحول در آموزش و پرورش به سمت معارف غیر دینی است و بدانید که علما نظرشان این است که نقشه راه در آموزش و پرورش نقشه مثبتی نیست.
وی ادامه داد: تدوین برنامههای ما باید به سمت کاربردی شدن علوم پیش برود، این در حالی است که از بعد عملی کاری در دبستانها و مدارس راهنمایی اتفاق نمیافتد.
نماینده کاشمر اضافه کرد: ما انتظار داشتیم وقتی کتب درسی تغییر میکند توجه خاصی به بحث کارگاهها و آزمایشگاههای مدارس شود زیرا اگر چنین اتفاقی نیفتد دانشآموزان ما که فردا و سالهای بعد دانشجویان جامعه هستند مقالاتی را تولید میکنند که هیچکدام جنبه کاربردی ندارند. این در حالی است که رهبر معظم انقلاب بارها و بارها بر کاربردی بودن علوم تأکید کردند.
وی اظهار کرد: فشرده کردن کلاسهای درسی عملا کارگاهها و آزمایشگاههای مدارس را رو به تعطیلی برده است و فضای کتب درسی فضای ضعیفی است و آهنگ غیر علمی دارد.
خباز با اشاره به استخدام 40 هزار نیروی انسانی و معلم خرید خدمت با برگزاری آزمون در آموزش و پرورش گفت: استخدام این معلمان نشان داد که عزم جدی در آموزش و پرورش برای اصلاح ساختار وجود ندارد زیرا این آزمون علیرغم اینکه اعلام شده بود در 54 رشته برگزار میشود در سه رشته خلاصه شد و همچنان عقدههایی در افراد نسبت به این آزمون وجود دارد.
وی با اشاره به تجمعهای پی در پی معلمان حقالتدریسی جلوی درب مجلس اظهار کرد: هر روز بعدازظهر که ما از جلسه خارج میشویم ساعتها باید به نمایندگی از وزارت آموزش و پرورش جواب معلمانی را بدهیم که جلوی در مجلس تجمع کردهاند.
وی خطاب به وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: اگر بخواهید وزارت آموزش و پرورش را اصلاح کنید برنامههایی را که طراحی کرده بودید کارشناسیتر بود.
خباز با اشاره به تعطیلی روزهای پنجشنبه برای دانشآموزان دبستانی گفت: یکی از اتفاقاتی که الان افتاده است و شما تصور میکنید که کار خوبی است تعطیلی روزهای پنجشنبه است و گفتهاید دانشآموزان میتوانند نیم ساعت زودتر به کلاس درس بروند. این در حالی است که مدارس عملا ساعت 12 تعطیل میشوند.
وی یادآور شد: در کشورهایی که مدارس آنها در روزهای پنجشنبه تعطیل شده است دانشآموزان ضمن گرفتن تکلیف روزانه خود ساعت سه و نیم و یا چهار خارج میشوند.
وی ضمن تشکر از وزیر آموزش و پرورش برای راهاندازی معاونت پرورشی در این وزارتخانه بیان کرد: یکی از آرزوهای ما ایجاد معاونت پرورشی بود که ایجاد شد ولی آقای وزیر آمارهایی که به شما در این زمینه ارایه میدهند آمارهای درستی نیست و با واقعیت متناسب نیست. اگر اینگونه بود که معاونت پرورشی باعث ایجاد تحول در مدارس شده است حداقل باید توجه بیشتری به معارف دینی میشد نه اینکه این معارف در مدارس کمرنگتر میشد.
حاجیبابایی در بخش دوم سخنان خود گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی که همه اعضای آن منصوب مقام معظم رهبری هستند سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش را تزریق کردند و این سند از سوی آقای اعرافی در حوزه علمیه قم مورد تأیید قرار گرفته است. چگونه است که ما مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی را زیر سؤال میبریم و چگونه میتواند اعلام این موضوع از سوی مجلس در جامعه جا بیفتد.
وی با اشاره به سخنان خباز مبنی بر استخدام معلمانی که رشته تحصیلیشان با دروس تدریسیشان متفاوت است، گفت: ما از بین 700 هزار نفر معلمی که در این آزمون شرکت کرده بودند 40 هزار نفر را انتخاب کردیم که 18 هزار نفر از آنها بچههای شهید و جانباز هستند و آیا این افراد صلاحیت ندارند؟ اگر این افراد صلاحیت ندارند پس کی صلاحیت دارد؟
وی با اشاره به سخنان خباز مبنی بر کمرنگ شدن معارف دینی در مدارس گفت: امسال یک میلیون دانشآموز به اردوهای راهیان نور رفتند، این در حالی است که در سالهای بعد فقط 25 هزار دانشآموز به این اردوها میرفتند و آیا این هم باز کمرنگ شدن معارف دینی است؟
خباز در بخش دوم سؤال خود از وزیر آموزش و پرورش بیان کرد: آقای حاجیبابایی گفت که من گفتهام افرادی که در آزمون آموزش و پرورش انتخاب شدهاند افراد بیخاصیتی هستند که من هرگز چنین چیزی نگفتم بلکه گفتم بر اساس تخصصها این افراد تدریس نمیکنند، مثلا معلم ریاضی برای مقطع ابتدایی تدریس میکند و بسیار هم ناراضی است.
وی ادامه داد: من هیچگاه نمیگویم که شما افراد بیسواد انتخاب کردید زیرا خودم 30 سال معلم بودم و آرزو میکنم که تابوتم را از کلاس درس بیرون بیاورند.
خباز با اشاره به آمار قبولیها در مقاطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان گفت: ما در مقطع ابتدایی 80 الی 90 درصد قبولی داریم و این آمار برای مقطع راهنمایی نیز صدق میکند و وقتی این افراد به دبیرستان میروند درصدشان کمتر میشود.
نماینده کاشمر در خانه ملت خطاب به حاجیبابایی خاطرنشان کرد: گزارشاتی که آقایان به شما میدهند گزارشات درستی نیست و به آنها اکتفا نکنید، این گزارشات با واقعیات بیرون منافات دارد.
وی ادامه داد: ما چگونه به خودمان اجازه میدهیم سرمایههای ملی کشور را برای کسانی که میخواهند با میز بازی کنند بدهیم و به آمارهای آنها اکتفا کنیم.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه نظارتها بر وزارت آموزش و پرورش نظارتهای ضعیفی است، گفت: عزیزان در این وزارتخانه تلاش کنند نظارت را بالا ببرند و رغبت بیشتری کنند حقوق آیندگان تضییع نشود.
وی در پاسخ به سؤال باهنر که از وی پرسید آیا از وزیر آموزش و پرورش قانع شدهاید یا نه، گفت: ما انتظارمان این بود که وزیری که از دل خودمان بلند شده است به حرفهای ما گوش دهد و فقط به آنچه که به وی ارایه میشود، اکتفا نکند بلکه شرایطی را ایجاد کند که انسانهای قوی و مقتدر تربیت کند که آنها کشور را اداره کنند.
خباز در ادامه سخنان خود با ذکر اینکه من آنچه که شرط بلاغ است به تو گفتم تو خود خواه پند گیر خواه ملال، خطاب به وزیر آموزش و پرورش گفت: فرمایشات شما قانعکننده نبود ولی اگر تصمیم دارید نظارت را در این وزارتخانه قویتر کنید من هم قانع هستم و نیازی به رأیگیری از مجلس نیست ولی اگر قرار شد وضع موجود را ادامه دهید این راهی که میروید درست نیست.
پایان پیام/
نظر شما