به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، نخستین شیشهای که پدید آمده همان شیشههایی بوده که در طبیعت به ویژه در منطقههای آتشفشانی بوجود آمدهاست، شیشه ابسیدین توسط مردمان دوران سنگی استفاده میشده و به دلیل محدودیت منابع آن و نیازی که به ابزارهای برنده وجود داشته به گستردگی در سراسر جهان آن روزگار، داد و ستد میشد.
قدیمیترین شیشه طبیعی در ایران متعلق به هزاره دوم پیش از میلاد است. نمونههایی از هزاره دوم تا مقارن میلاد مسیح شامل عطردانها، النگوها، تندیسها و کاسهها و تنگهای متعدد بهدست آمدهاست. کاربرد شیشه در دوره اسلامی به اوج خود رسید. در شهرهای بزرگ آن روزگار از جمله دمشق و قاهره کارگاههای زیادی به ساخت شیشه اشتغال داشتند و فنون بسیاری در ساخت شیشه کشف شد که بعدها شیشه گران ونیز و فلورانس از آن استفاده کردند.
کشورمان پس از آن از روش های نوینی برای ساخت شیشه بهره برده است و تاجایی در این صنعت پیش رفته است که به گفته معاون معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت «۴ درصد شیشه جهان در ایران تولید میشود.»
«جعفر سرقینی» شهریور ماه سال گذشته در حاشیه اولین نمایشگاه بین المللی صنعت شیشه تهران خبر داده که «صنعت تولید شیشه و مصنوعات شیشهای ایران موفق و رو به رشد است که در زمینه کمی و هم کیفی دستاوردهای خوبی دارد.
مزیت اصلی کشورمان دسترسی آسان به معادن مواد اولیه تولید شیشه است. سالانه 1.6 میلیون تن شیشه تخت و800هزارتن مصنوعات شیشه ای مثل ظروف شیشه ای، بلور و کریستال در کشور تولید می شود.»
سرقینی با بیان اینکه 40 درصد تولیدات کشور در این بخش صادر می شود، گفت: «این صنعت سال 95 بیش از 260 میلیون دلار از صادرات شیشه و مصنوعات شیشه ای برای کشور درآمد داشته است. محصولات شیشه ای ایران از نظر کیفی از با کیفیت ترین محصولات جهان به شمارمی آید. کیفیت محصولات ایرانی باعث شده است ترکیه برای رقابت با محصولات صادراتی ما به این کشور، تعرفه 55 درصدی وضع کند.»
وی در تشریح دستاوردهای فنی صنعت شیشه کشور گفت: «در حال حاضر انواع شیشه ها از شیشه های دو جداره، ضد گلوله، سکوریت، شیشه خودرو وشیشه هایی با فناوری نانو با بالاترین استانداردهای جهانی در کشور تولید می شود.»
در همین راستا «حسین زجاجی»، عضو هیئت مدیره و دبیر انجمن صنعت شیشه ایران 20 آبان ماه سال گذشته در برنامه «ساعت صنعت» رادیو اقتصاد اعلام کرده بود: «ظرفیت تولید این صنعت در کشور از مرز 2 میلیون و ۲۰۰ هزار تن عبور کرده است. این میزان تولید در بخش شیشه تخت یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن، شیشه بطری ۴۰۰ هزار تن، بلور ۳۰۰ هزار تن و سایر صنایع ۱۰۰ هزار تن است.»
وی ادامه داد: «حجم تولید صنعت شیشه ایران در آینده نزدیک به مرز سه میلیون تن در سال می رسد. سرانه مصرف شیشه در کشور ۲۵ کیلوگرم است. با احتساب این سرانه بخش عمده محصول تولیدی مازاد بر نیاز است.»
وی با اعلام اینکه صنعت شیشه صادرات محور است، افزود: «راهبرد توسعه صادرات از جمله استراتژی های مهم برای رشد اقتصادی در هر کشوری است.»
در همین راستا «محمدعلی قنبری»، رئیس اتحادیه شیشه و آینه تهران به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «روزانه حدود ۵۵۰ هزارمترمربع شیشه در کشور تولید میشود و نیاز داخل در کشور به صورت صد در صدی تامین می شود این درحالی است که حدود ۱۰ کارخانه شیشه در کشور مشغول به تولید هستند.»
قنبری، با اشاره به اینکه علاوه بر تولید نیاز داخلی، ۴۰ درصد هم به کشورهای حوزه خلیج فارس، آسیای میانه، ترکیه و اروپا صادر میشود، افزود: «کشور از نظر تولید شیشه مشکلی ندارد.»
رئیس اتحادیه شیشه و آینه تهران، نوسانات نرخ ارز، را از چالشهای مهم در این صنف دانست و گفت: «قیمت شیشه انواع و اقسام مختلفی دارد به عنوان نمونه شیشه ۴ میلی متری درجه یک حدودا متری ۲۰ هزار تومان است. کارخانجات این صنعت، به تأمین مواد اولیه اعتراض دارند که البته برخی از مواد این صنعت، در کشور یافت میشود.»
شیشه سازی از نمونه صنایع بسیار توانمند و پویا به شمار میرود که ضرورت تقویت و توسعه هر چه بیشتر در کشور احساس میشود. مصرف شیشه صرفا به حوزه ساختمان سازی خلاصه نمیشود و تولیدات متنوع و متعدد برای تأمین نیاز شیشه قفسهها، ایستگاههای اتوبوس، میزها و شیشههای ضد گلوله باعث تنوع و تکثر قابل توجه تولیدات در این حوزه شده است.
یادآور می شود: پیش بینی شده است تا سال 1404 میزان تولید صنعت شیشه کشور به 2.5 میلیون تن در سال برسد و دست کم یک میلیون تن آن صادر شود./
نظر شما