به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، فینتک یا فناوری مالی به معنای کاربرد نوآورانه فناوری در ارائه خدمات مالی است. فینتک به کمپانیهایی اشاره دارد که با کاربرد تکنولوژی تلاش میکنند خدمات مالی را کارآمدتر کنند. شرکتهای فعال در زمینه فناوریهای مالی عموما استارتآپهایی هستند که تلاش میکنند خودشان را در سیستمهای مالی جا بیندازند و شرکتهای سنتی را به چالش بکشند.
مرکز ملی تحقیقات دیجیتال در دوبلین ایرلند فینتک را اینگونه تعریف میکند: نوآوری در خدمات مالی؛ این عنوان برای نامیدن گستره وسیعی از اپلیکشنهای فناورانه به کار میرود که در بخش زیادی از ابتدا تا انتهای زنجیره ارزش محصولات مصرفی کاربرد دارند؛ همینطور تازهواردانی که بازیگران فعلی را به رقابت فراخواندهاند و نیز برای نامیدن پارادایمهای جدیدی مانند بیتکوین استفاده میشود. فینتک یکی از علاقهمندیهای جدید سرمایهگذاران است و تبدیل به یکی از زمینههای مورد توجه کارآفرینان برای راه اندازی کسب و کارهای خلاقانه شدهاست.
فینتک میتواند هم به کسب و کارها خدمات ارائه کند هم به افراد. استفاده کننده اصلی فینتک، کسب و کارهای کوچک هستند یعنی بنگاههایی که غالباً تازه تأسیس هستند و باید هم هزینههای مالی خود را پایین نگه دارند و هم سریع حرکت کنند، مثل فروشگاههای الکترونیکی کوچک اما فینتک برای مصرفکنندگان نهایی، کسب و کارهای بزرگ و حتی ارتباط بین کسب و کارها با هم هم کاربرد دارد.
در ایران نیز در تمامی زیرشاخههای فینتک مانند، پرداخت، ارزهای رمزنگاری شده، بیمه، تأمین مالی جمعی استارتاپهای شاخصی فعالیت میکنند. مهمترین چالشی که فینتکیها در ایران با آن روبرو هستند رگولاتوری و قانونگذاری است. تعدادی از استارتاپهای شاخص فینتکی نیز به دلیل همین مشکلات در سال ۱۳۹۶ به یکباره توسط دادستانی فیلتر شدند که پس از پیگیری این کسب و کارها مجددا رفع فیلتر شدند.
بانک مرکزی ایران در اولین موضعگیری خود در شهریور ۹۵ نسبت به فینتکهای پرداختی، اعلام کرد که فعالیتها ایجاد ارزش میکند. در نهایت ضوابط فعالیت فینتکهای پرداختی با نام پرداخت یاران در مهر ۹۶ توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران منتشر شد. انجمن فینتک یکی از تشکلهای تأثیرگذار در به رسمیت شناخته شدن کسب و کارهای فینتک در ایران بودهاست.
حالا با توجه به توسعه فعالیت های فین تک در ایران چرخه معیوب نظام کارمزد با فعالیت فینتکها اصلاح شده است. «مهدی عبادی»، دبیر انجمن فینتک ایران با بیان اینکه، بانکها و شرکت های PSP در قبال ارائه خدمات به مشتریان، کارمزد نمی گیرند، گفت: با فعالیت فین تکها چرخه معیوب نظام کارمزد اصلاح میشود.
وی با اشاره به تأثیر کسب وکارهای جدید بر تحول دیجیتال در کشور افزود: «مؤلفههای اصلی این تحول، ساده شدن روندهای پیچیده اداری با مکانیزه شدن خدمات، ارائه خدمات متنوع و کاربردی با سهولت به مشتریان و بهرهگیری از داده های مشتریان در ارائه خدمات است که درنهایت منجر به کاهش هزینه میشود.»
وی خاطرنشان کرد: «مهمترین تأثیر مدلهای جدید کسب وکار ازجمله شرکتهای فین تکی و استارتاپی، کاهش هزینهها در برخی از حوزهها است و در حالی بانکها و شرکتهای PSP در حال حاضر هزینه زیادی برای بازاریابی و جذب پذیرندگان اینترنتی و کارتخوانهای فروشگاهی میپردازند، این هزینه ها در شرکتهای فین تکی به حدود یکدهم می رسد و کم شدن هزینه، منجر به کاهش قیمت تمامشده آن خدمت، برای مصرفکنندگان میشود.»
عبادی افزود: «با فعالیت شرکتهای فین تکی، هزینه بانکها نیز تا حدود زیادی کاهش مییابد زیرا هزینههایی که به شرکتهای PSP پرداخت میکنند در این روند کاهش می یابد و کل اکوسیستم پرداخت را تحت تأثیر قرار میدهد.»
دبیر انجمن فین تک ایران یادآور شد: «با فعالیت فین تکها چرخه صحیح نظام کارمزد عملیاتی میشود، چون شرکتهای فین تکی در قبال ارائه خدمات به مشتریانشان کارمزد دریافت میکنند و در این روند بهتدریج فرهنگ کارمزد محوری در جامعه ترویج مییابد، که درنهایت منجر به اصلاح نظام کارمزد فعلی نیز می شود.»
عبادی تأکید کرد: «نسل جدید مشتریان که اکثریت جوان هستند به دنبال دریافت خدمات متنوع، کاربردی و مکانیزه بر روی گوشیهای هوشمند خود هستند، شرکتهای فین تکی نیز تاکنون در ارائه سرویسهای مکانیزه به مشتریان موفق عمل کردهاند چون روندهای پیچیده اداری در شرکتهای فین تک بهصورت سیستمی انجام میشود. شرکتهای فین تکی علاوه بر این توانستهاند با بهرهگیری از زیرساختهای موجود، طیف متنوعتری از خدمات را که از ارزشافزوده برخوردار است به مشتریان ارائه کنند.»
یادآور می شود: فین تک کاربرد نوآورانه فناوری در ارائه خدمات مالی است و شرکتهای PSP از جمله شرکتهای بزرگ در حوزه پولی و مالی کشور و واسطه بین بانکها و مشتریان تجاری هستند و خدمات بانکی برای عموم مردم ارائه می دهند. بهطور تقریبی حدود ۴۰۰ نفر در حال حاضر در استارتآپهای فینتک ایران مشغول به فعالیت هستند و بیشترین تعداد هم در بخش پرداخت فعالیت میکنند. از نظر تعداد منابع انسانی ۷۰ درصد استارتآپهای فینتک ایران تا پنج نفر هستند.
از هر چهار نفر در اکوسیستم فینتک ایران سه نفر بین ۲۵ تا ۳۴ سال سن دارند. این به معنای اکوسیستمی جوان است که ۷۶ درصد آنها در بازهای از سنشان قرار دارند که تحصیلات کارشناسی خود را تمام کردهاند و هنوز به ۳۵ سال نرسیدهاند. این جوان بودن در میان بنیانگذاران هم دیده میشود ۷۴ درصد بنیانگذاران نیز در این بازه سنی قرار دارند. در رتبه بعدی ۲۰ درصد آنها در بازه سنی بین ۳۵ تا ۴۴ سال هستند./
نظر شما