رشد شرکت های دانش بنیان با حمایت دولت/فروش ۸ هزار میلیاری در ۵ سال

شرکت ‌های دانش بنیان عاملی موثر در دستیابی به اقتصاد دانش‌محور و نوآور محسوب می شود و دولت حمایت از این شرکت ها را از ابتدا در دستور کار خود قرار داد تا جایی که امروز میزان فروش آنها از ۱۷۱ میلیارد تومان به حدود ۸ هزار میلیارد تومان رسیده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، دانش به عنوان یکی از نیروهای بسیار مؤثر در تحولات اقتصادی و اجتماعی به شمار می‌آید و یک کالای عمومی محسوب می‌شود، زیرا می‌توان دانش را بدون کاهش و استهلاک با دیگران به اشتراک گذاشت. این یک مشخصه‌ منحصر به فرد برای این کالای عمومی محسوب می‌شود که برخلاف سایر کالاهای فیزیکی، استفاده از آن از کمیتش نمی‌کاهد و می‌توان از آن بارها استفاده کرد.

 

«مجتبی جباری‌پور»، هریس کارشناس اقتصادی می گوید: «در حالی که مدل‌های اولیه‌ رشد اقتصادی بیشتر بر عوامل فیزیکی تولید (مانند سرمایه‌ فیزیکی، نیروی کار و زمین) به عنوان منابع تولید تأکید کرده‌اند، برخی از مدل‌های رشد نئوکلاسیکی، دانش را عاملی برون‌زا در تعیین رشد اقتصادی می‌دانند اما در مدل‌های جدید رشد، عامل دیگری هم با عنوان بهره‌وری عوامل تولید به عنوان یکی از ارکان رشد معرفی می‌شود و دانش یکی از مؤثرترین عوامل در بهره‌وری و رشد اقتصادی مطرح می‌شود. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که اقتصاد دانش‌بنیان تأثیر به سزایی در افزایش تولید سرانه‌ بالاتر، کاهش نابرابری در توزیع درآمد و در عین حال اصلاح کیفیت محیط زیست به عنوان شاخصه‌های اصلی توسعه‌ پایدار دارد.»

 

وی می افزاید: «در عصر حاضر، اصطلاح اقتصاد دانش‌بنیان که مورد تأکید خاص در استراتژی توسعه‌ ملل قرار گرفته است، گویای تأکید بر نقش دانش و فناوری در جریان توسعه‌ اقتصادی است از این رو، می‌توان گفت در اقتصاد دانش‌بنیان به دانش از نظر کیفی و کمّی بااهمیت‌تر از گذشته نگریسته می‌شود.»

 

 

طبق تعریف این سازمان، اقتصاد دانش‌بنیان اقتصادی است که به صورت مستقیم بر مبنای تولید، توزیع و مصرف دانش و اطلاعات قرار گرفته باشد. بسیاری از اقتصاددانان بر این باورند که امروزه دیگر حجم سرمایه و اندازه‌ بازار در توسعه‌ اقتصادی ملل نقش اساسی ندارد بلکه این نقش را دانش و فناوری ایفا می‌کند.

 

شرکت ‌های دانش بنیان به عنوان عاملی موثر در دستیابی به اقتصاد دانش‌محور و نوآور محسوب می شوند. این موسسه ها با بهره گیری از ایده ها و فناوری‌های نوین قادر هستند تا ضمن ثروت آفرینی، کشور را به طرف تحول ساختار اقتصادی هدایت کنند و زمینه استقلال و خودکفایی را در عرصه های مختلف فراهم آورند.

 

شرکت های دانش بنیان، موسسه هایی خصوصی یا تعاونی هستند که با هدف افزایش علم، ثروت و رشد سرمایه گذاری بر پایه دانش و به منظور استفاده هرچه بیشتر از ظرفیت‌ها و توانایی‌های موجود در دانشگاه‌ها و نهادهای پژوهشی و تحقق اهداف برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور تشکیل شده اند. این شرکت‌ها در حقیقت حلقه اتصال میان ایده و فناوری به شمار می روند که می‌توانند طرح ها را در مسیر رسیدن به توسعه هدایت کنند.

 

این موسسه ها با هدف تجاری سازی ایده‌های نوین در تلاشند تا به چشم اندازهای مشخص شده در اقتصاد مقاومتی دست یابند. دولت تدبیر و امید هم در راستای ارج نهادن به نوآوری‌های نخبگان کشور، حمایت از این شرکت ها را از ابتدا در دستور کار خود قرار داد.

 

پایان خرداد 93 دستور مهم رئیس‌ جمهوری برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان به اعضای هیأت دولت ابلاغ شد. در این دستور از همه دستگاه‌های اجرایی خواسته شده است نسبت به انعقاد قرارداد با شرکت‌های دانش بنیان یا سفارش تولید محصولات مورد نیاز به این شرکت ها اقدام کنند.

 

حمایت و توسعه فعالیت شرکت‌های دانش بنیان و رفع بخشی از مشکل اشتغال فارغ التحصیلان مراکز آموزش عالی از جمله دلایل رئیس جمهوری برای ابلاغ این دستور بوده است.

 

در همین زمینه دولت تدبیر در راستای حمایت از شرکت های دانش بنیان اقدام های قابل توجهی داشته است به عنوان نمونه تعداد شرکت های تایید صلاحیت شده در مرداد ۱۳۹۲حدود ۴۰، سال ۱۳۹۳ حدود ۶۰۰، سال ۱۳۹۴ بالغ بر 1500، سال ۱۳۹۵معادل 2500 و 3350 شرکت در سال ۱۳۹۶ بوده است.

 

 

«حسن روحانی»، رئیس جمهوری همچنین 22 بهمن سال گذشته در مراسم راهپيمايي سي و نهمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي درباره این شرکت ها گفته بود: «۲ هزار شرکت دانش بنیان در یکسال گذشته توانسته اند به جایگاه تولید برسند و امسال هم این روند استمرار می یابد.»

 

حالا در ادامه مسیر رو به رشد این شرکت ها مديركل فناور مديركل فناوري وزارت علوم از رشد میزان فروش شرکت‌های دانش‌بنیان از ۱۷۱ میلیارد تومان به حدود ۸ هزار میلیارد تومان از سال ۹۱ تا ۹۶ خبر داده است.

 

«مهدی کشمیری» در این باره به فارس گفته است: «در این راستا تعداد پارک‌های علم و فناوری از 33 پارک در سال 1391 به 43 پارک در سال 1397 افزایش یافته است. به طوری که علاوه بر افزایش تعداد شرکت‌های دانش بنیان مستقر در پارک‌ها از صفر در سال 1391 به یک هزار و ۲۹۷ شرکت تا پایان سال 1396، شاخص‌های فروش و اشتغال ایجاد شده به خصوص برای فارغ التحصیلان دانشگاه‌ها نیز ارتقای قابل توجهی داشته است.

 

وی ادامه داد: «بر این اساس در مدت مشابه میزان فروش شرکت‌ها از 171 میلیارد تومان به ۷ هزار و ۷۸۳ میلیارد تومان و میزان صادرات آنان نیز از 42.2 به 625.262 میلیون دلار رسیده است. علاوه بر این در این مدت تعداد شاغلان در واحدهای فناور و شرکت‌های دانش بنیان مستقر در پارک های علم وفناوری از ۱۹ هزار نفر به ۴۲ هزار و ۱۰۰ نفر افزایش داشته است.»

 

مديركل فناور مديركل فناوري وزارت علوم افزود: «تعداد ایده‌های تبدیل شده به محصول تجاری از 587 به ۲ هزار و ۸۸۸ ایده و تعداد فناوری و محصولات صادر شده از 36 به 375 رشد داشته است.»/

 

 

کد خبر 747077

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha