به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، کتاب «مسجد در آینه ثقلین»، تألیف حجج اسلام عبدالهادی مسعودی و علی راد، به زبان فارسی در دو جلد با بررسی و تبیین مسجد و جایگاه آن در قرآن و روایات و سیره ائمه معصومین (ع) منتشر شد. جلد نخست این مجموعه از دیدگاه قرآن کریم و جلد دوم آن نیز از نگاه روایات است.
مسجد در آموزه های ادیان الهی،از مولفه های بنیادین دین ورزی و از نمادهای گرایش به معنویت و معیار پرستش خداوند به شمار می آید و مومنان در متون دینی با نشانگان سجده و حضور در مساجد شناسانده شده اند.
پیروان ادیان الهی نیز با اجتماع در مکانی خاص به نیایش و ستایش خداوند می پردازند و این مکان در ادیان وحیانی به نام های متفاوت و ساختارهای گوناگون مانند دیر، کلیسا، کنسیه و صومعه ظهور یافته اند.
در فرهنگ اسلامی، مسجد با کارکردهای معنوی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، اخلاقی و تمدنی خاصی پدید آمد. از این رو نقش مسجد در رشد و معرفی اسلام انکار ناپذیر است و تفکیک میان تحقق دین اسلام و مسجد بسی دشوار است. سیره عملی رسول خدا (ص) نیز نشان می دهد مسجد در عملکرد تبلیغی وی، محور و نقطه ثقل بوده و هماره به عنوان نهاد دینی در پیش برد اسلام نقش آفرین بوده است.
در این پژوهش از مجموعه آیاتی از قرآن و روایات معصومین (ع) که جنبه های معرفت شناسی مسجد در نظام قرآنی و روایی برای مخاطبان دارد ارائه می شود.
روش پژوهش در مجلد اول، اکتشافی تحلیلی و شیوه گرد آوری اطلاعات در آن کتابخانه ای است. رویکرد غالب تصنیفی و ارائه نظریه قرآن در مسجد شناخت وجه جدید بودن آن است. در این پژوهش به مسائل مسجد فقط از دریچه قرآن نگریسته شده است و از آنجائی که هدف تحلیل نظریه ناب قرآنی بوده است از پرداختن به مسائل و مباحثی که در قرآن درباره مسجد نیامده است، خودداری شده است. هم چنین در تحلیل مسائل نیز فراتر از آنچه که در قرآن و تفاسیر شیعه و سنّی آمده است، پرداخته نشده است.
در هر یک از این آموزه ها، آیات معیار آن از آیات المسجد انتخاب شده و سپس بر پایه تفاسیر اجتهادی و روایی شیعه و سنّی به تبیین مضمون آن ها پرداخته شده است. انتخاب آیات مذکور بر پایه ملاکات آیات غرر بوده است، از این رو با آیه معیار و شاخص در هر آموزه بسنده شده است، زیرا این آیات از جامعیت لازم در تبیین نظر قرآنی برخوردارند و آیات دیگر بر فرض وجود در قرآن، به نوعی به همین آیات برگشت دارند.
در جلد دوم این کتاب به تحلیل مسجد از نگاه احادیث و روایات پرداخته شده است. نگاهی از زاویه تقریب میان مذاهب و حفظ وحدت و الفت جامعه بزرگ مسلمانان. از این رو، به منابع فریقین و کتاب های اصلی تفسیر و حدیث شیعه و اهل سنت ارجاع داده شده است.
در این مجلد دسته بندی کتاب، متاثر از نیازها و پرسش های امروز درباره مسجد است. لذا تلاش شده عنوان ها به گونه ای انتخاب شوند که به این نیازها اشاره کنند. عنوان هایی مانند: حکمت وجودی مسجد، اهمیت، فضیلت، برکت و گونه های مسجد و نیز کارکردها و حقوق و حتی نکات لازم برای بنا و ساخت مسجد. در دو فصل پایانی نیز به گونه مبسوط به آداب مسجد و نیز آسیب شناسی آن اشاره شده است.
نظر شما