مسجد دانشگاه شریف، مامن فرهیختگان و نخبگان/شبستان مسجد توسعه می یابد

مسجد دانشگاه صنعتی شریف ازبزرگ‌ترین مساجد دانشگاه‌های کشور است که با الهام از بناهای مذهبی عصر صفوی تاسیس شد. شبستان مسجد به زودی توسعه می یابد تا بتواند جوابگوی حضور پرشور دانشجویان در صفوف نمازهای جماعت باشد.

خبرگزاری شبستان: دانشگاه صنعتی شریف یکی از معتبرترین مراکز علمی ایران و خاورمیانه است که در رشته‌های فنی و مهندسی و کامپیوتر و علوم پایه‌، دانشجویان ممتازی دارد. این دانشگاه در سال ۱۳۴۵ توسط دکتر مجتهدی‌، مدیر دبیرستان البرز با حدود ۴۱۲ دانشجو تأسیس شد که در همان آغاز شش دانشکده مهندسی برق‌، مکانیک‌، شیمی‌، متالورژی‌، مهندسی علوم و دانشکده مدیریت صنعتی و اقتصاد صنعتی فعال بود.

 
بافت اولیه دانشگاه صنعتی شریف در سال ۱۳۴۴ در زمینی به مساحت ۱۵ هکتار پایه‌ریزی شد. سپس طراحی و معماری آن برعهده حسین امانت و آرین‌پور گذاشته شد.


در سال ۱۳۷۴ با توسعه دانشگاه‌، مساحت آن به ۲۰ هکتار افزایش یافت‌، اما معماری جدید هارمونی اولیه را رعایت نکرد. زیر بنای مورد استفاده فعلی ۱۸۵۰۰۰ مترمربع است و دانشگاه طی طرحی برای توسعه کالبدی قرار است به ۳۴ هکتار افزایش یابد.


مسجد دانشگاه با الهام از بناهای مذهبی عصر صفوی تاسیس شد، مهم‌ترین نماد مسجد گنبد آن است که از دو پوشش آجری تشکیل شده که طرح آن توسط معمار رضا تبریزی اجرا شده است‌.

 

 


همچنین‌، مسجد دارای گل دسته است و تزیینات آن نیز کاشی‌، آجر، کارهای معرق‌، رسمی کاری و یزدی بندی است که نماهای آن توسط معمار شعرباف کار شده است‌. محراب مسجد با طرح گچ‌بری صورت گرفته است و کاشی های محراب مسجد با طرح ساده آیات قرآن صورت گرفته است.

 

مسجد شامل شبستان خواهران و برادران‌، رواق‌ها و حیاط‌های مختلف‌، وضوخانه‌، کلاس‌های آموزشی‌، بخش فرهنگی‌، نوارخانه‌، فروشگاه‌های فرهنگی‌، بانک مسکن‌، بسیج دانشجویی‌، ساختمان سرای‌داری‌، موتورخانه اختصاصی با سیستم ایرواشر و هواساز است‌. مسجد قبلاً، زیرنظر هیئت امنا بود و از سال ۱۳۷۹ تحت نظر دفتر مقام معظم رهبری در آمده است‌.

 

ایده طراحی و احداث مسجد دانشگاه صنعتی شریف در سال 1358 پس از اینکه دانشگاه‌ها در جمهوری اسلامی خود را با شرایط منطبق کنند در شورای دانشگاه‌ها مطرح شد و پس از بررسی‌های صورت گرفته محل فعلی مسجد دانشگاه بهترین محل برای احداث مسجد دانشگاه انتخاب شد. اولین بودجه و اعتبار برای احداث مسجد دانشگاه سه و نیم میلیون تومان بود که طرح مسجد به مسابقه گذاشته می‌شود و بیش از 20 طرح برای طراحی مسجد ارایه شد که یکی از طرح‌ها به عنوان طرح‌های برگزیده انتخاب می‌شوند.

  

در سال 1360 انتخاب هیئت امنا برای ساخت مسجد تشکیل شد، در بازنگری تخصصی توسط یک گروه معماری ایران طرح مهندس حجت، ندیمی، شریف تهرانی و ابوذری بهتر از همه تشخیص داده شد و طی چندین جلسه از آنها خواسته شد طرح خود را به صورت کامل ارایه دهند و آن طرح نهایی برای اجرای پروژه برگزیده شد.

  

مهندس علی حاجیلو، مجری پروژه مسجد دانشگاه صنعتی شریف پیرامون ویژگی‌های معماری و طراحی این مسجد به خبرنگار شبستان گفت: در این مسجد معماری سنتی و ایده‌های معماری جدید با هم تلفیق شده است.

  

وی افزود: گنبد مسجد با طراحی دو جداره ساخته شده است و عمده بودجه مسجد از سوی خیرین و کمک‌های مردمی تأمین شده است. از حدود سال 64 با وجود آنکه مسجد نیمه‌کاره بود و هنوز تکمیل نشده بود، نماز جماعت دانشگاه در ساختمان نیمه تمام مسجد اقامه می شد. هدف این بود که مردم در جریان ساخت مسجد قرار بگیرند و نیاز مبرمی که به وجود مسجد است، لمس و پروژه زودتر تکمیل شود.

 

 

حاجیلو گفت: از همان ابتدای سال تأسیس مسجد، طراحی مسجد چندمنظوره صورت گرفت تا هم اهالی دانشگاه صنعتی شریف و هم اهالی محل از این مسجد استفاده کنند و در حال حاضر مسجد دانشگاه صنعتی شریف دارای صحن بزرگ با چند کلاس برای برگزاری دروس حوزوی است که متاسفانه هنوز این دروس در کلاس‌های مسجد پا نگرفته است.

 

مجری پروژه مسجد دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به موقعیت و مکان خوب مسجد در خیابان آزادی ادامه داد: همه ساله در راهپیمایی 22 بهمن از طرف مسجد خدمات خوبی به مردم ارایه می‌ شود و علاوه بر آن راهپیمایی 22 بهمن نماز جماعت در این مسجد برپا است. نماز جماعت ظهر و عصر مسجد دانشگاه صنعتی شریف مختص دانشگاهیان این دانشگاه است ولی شب‌ها اهالی محل می‌توانند در نماز جماعت و مراسم مسجد شرکت کنند.

 

حضور مخاطبان فرهیخته، وجه تمایز مساجد دانشگاه ها با سایر مساجد

حجت‌الاسلام حبیب محمد‌نژاد، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی شریف به ویژگی‌های این مسجد اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه مخاطب مسجد دانشگاه‌ها، فرهیختگان جامعه اعم از دانشجویان و اساتید دانشگاه‌ها هستند، از این رو مخاطب مهم‌ترین مؤلفه تفاوت میان مسجد دانشگاه با مسجد محله و یا محیط کاری است.

 

وی با بیان اینکه وقتی مخاطب مسجد دانشگاه قشر فرهیخته جامعه شوند، به طور طبیعی مطالباتی از جامعه دارند که این مطالبات متفاوت از دیگر مطالبات افراد جامعه است، اظهار کرد: مراسم و فضای مسجد دانشگاه باید طوری باشد که پاسخ‌گوی مطالبات قشر دانشجو باشد و این وظیفه مهمی بر دوش متولیان مساجد می گذارد. 

 

وی پیرامون برنامه‌های مسجد دانشگاه صنعتی شریف در راستای جذب جوانان به این مسجد گفت: همیشه فضای مسجد دانشگاه صنعتی شریف مملو از جوانان بوده است و متولیان مسجد این دانشگاه هرگز دغدغه کم‌جمعیت بودن مسجد دانشگاه را نداشته اند و در مراسم‌ مختلف به ویژه اعتکاف تعداد زیادی از دانشجویان از این مراسم معنوی استقبال می‌کنند در عین حال برنامه هایی برای توسعه مسجد در دستور کار است.

  

حجت‌الاسلام محمدنژاد پاسخگو نبودن فضای شبستان مسجد برای دانشجویان را یکی از دغدغه های مسئولان این دانشگاه دانست و اظهار کرد: با وجود آنکه بیش از 600 نفر از دانشجویان در نمازهای جماعت مسجد شرکت می کنند ولی هنوز این فضا پاسخگوی تعداد بیشتری نیست از اینرو بنا است در آینده نزدیک شبستان این مسجد وسعت یابد.

 

مساجد دانشگاه ها پس از زیارتگاه ها از پررفت و آمدترین اماکن مذهبی هستند

وی با بیان اینکه مبنای نظام جمهوری اسلامی استفاده از نیروهای متعهد و متخلق است و بهترین نوع تربیت، تربیت مسجد محور است، ادامه داد: از آن جا که افرادی که در جوار مسجد مطالبی می‌آموزند مبنای عمل‌شان اسلامی و دینی است و به تعبیر علامه طباطبایی انسان‌هایی که موازین اخلاقی و مؤلفه‌های اخلاقی و تقوایی الهی را رعایت می‌کنند در هیچ شرایطی حاضر نخواهند شد از موازین و مؤلفه‌های اخلاقی خود کوتاهی کنند. 

 

حجت‌الاسلام محمد‌نژاد با انتقاد از اینکه مساجد دانشگاه ها آن طور که باید شناخته نشده اند، خاطرنشان کرد: رسانه‌ها و سایت‌های خبری باید از ظرفیت‌ها و قابلیت هایی که دارند برای معرفی مساجد دانشگاه‌ها استفاده کنند و لازم است در این زمینه اطلاع‌رسانی صورت گیرد، چرا که پس از زیارتگاه‌های مقدسه کشور مساجد دانشگاه‌ها پرجمعیت‌ترین و پر رفت و آمدترین اماکن مذهبی کشور هستند و در عین حال فعال‌ترین مساجد کشور مساجد دانشگاه‌ها هستند.

 

مسئول نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه صنعتی شریف با تاکید بر اینکه مسجد دانشگاه صنعتی شریف از صبح با تردد و استقبال دانشجویان روبرو است، خاطر نشان کرد: بهره مندی دانشجویان از فضای معنوی این مسجد برای مطالعه موجب ترغیب آنها به معنویت و آموزه های دینی می شود.

 

برای مشاهده گزارش تصویری این مسجد اینجا کلیک کنید.

پایان پیام/

 

کد خبر 74911

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سعيد بانان IR ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۲
    0 0
    نام معمار گنبد اين مسجد استاد محمدرضا معماران بوده است كه به اشتباه رضا تبريزي قيد شده است ، بازسازي مسجد كبود تبريز از ديگر كارهاي ايشان ميباشد