« الهام ارجمند» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان درباره تاثیر فضای مجازی بر نوجوانان و جوانان گفت: تبلت و تلفن همراه امروز جزئی از زندگی افراد جامعه است و در کنار مزایایی که می تواند داشته باشد، آسیب ها و مضراتی نیز دارد.
جامعه شناس با اشاره به آسیب های فضای مجازی، افزود: اعتیاد و کند شدن فرایند یادگیری در نوجوانان، ابتلا به اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب، اختلال در خواب از مهم ترین آسیب هایی است که نوجوانان را تهدید می کند.
وی با بیان اینکه استفاده از تکنولوژی ارتباطی در عصر حاضر امری اجتناب ناپذیر است، خاطرنشان کرد: والدین ابتدا خود باید سواد استفاده از فضای مجازی را بیاموزند تا بتوانند بر نحوه حضور و فعالیت فرزندانشان در فضای مجازی کنترل و نظارت داشته باشند.
ارجمند با بیان اینکه کنترل و نظارت والدین بر روی حضور فرزندان نوجوانشان در فضای مجازی باید به صورت نامحسوس انجام شود، تصریح کرد: نظارت و کنترل می تواند از طریق آموزش به نوجوانان انجام شود که بخشی می تواند توسط خانواده ها انجام شود و بخشی نیز از طریق آموزش و پرورش و آموزش عالی، رسانه ملی و نهادهای فرهنگی صورت پذیرد.
جامعه شناس گفت: دسترسی به اطلاعات فراوانی که درصد زیادی از آنها برای مخاطب نوجوان کارکردی ندارد، صرفا فضای فکری وی را اشغال کرده و مانع از یادگیری و آموزش مطالب کاربردی می شود و در هوش اجتماعی افراد نیز تاثیر منفی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه صرف زمان زیادی برای حضور در فضای مجازی به مرور زمان افراد نوجوان را گوشه گیر و منزوی خواهد کرد، تصریح کرد: منزوی شدن و زندگی در فضای مجازی باعث می شود تا نوجوانان از فضای اجتماعی واقعی، کار و تلاش فاصله بگیرند و در برخی مواقع به جایی برسند که از برقرار تعاملات اجتماعی معمولی نیز عاجز و ناتوان باشند.
ارجمند تاکید کرد: باید به مقوله فضای مجازی بیش از گذشته توجه داشته باشیم و تصمیم گیران و تصمیم سازان برنامه های هدفمند و مدونی در این باره برای آموزش سواد رسانه ای به همه اقشار جامعه به ویژه نسل نوجوان و جوان ارائه کنند.
جامعه شناس با بیان اینکه پرداختن به مقوله سواد رسانه ای موضوعی فرابخشی است و از یک نهاد یا سازمانی به تنهایی نمی توان انتظار معجزه داشت، خاطرنشان کرد: در سال های اخیر اقدامات خوبی در راستای افزایش سطح دانش و آگاهی افراد جامعه به ویژه نوجوانان در حوزه فضای مجازی، نحوه فعالیت در فضای مجازی و مواجهه با خطرات فضای مجازی انجام شده است اما با توجه به سرعت پیشرفت تکنولوژی ارتباطی به برنامه های عملیاتی بیشتری در این بخش نیاز داریم.
نظر شما