به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، تجارت سالانه میان ایران و ترکیه ۱۱ میلیارد دلار است و هدف دو کشور رسیدن به سطح تجارت دو جانبه ۳۰ میلیارد دلار است. رونق اقتصادی بین 2 کشور نیازمند ارتقا و ترمیم برخی موارد است که از آن جمله می توان به تبادلات مالی اشاره کرد که در این راستا اقداماتی انجام شده است.
در پی دیدار رئیس جمهوری کشورمان با رئیس جمهور ترکیه و تاکید بر توسعه روابط در خصوص صنعت بانکداری، پس از این دیدار قرار شد تا گسترش روابط بانکی یکی از محورهای همکاری بین ایران و ترکیه باشد و برای اولین بار کارت بانکی مشترک ایران و ترکیه را در دستور کار خود قرار دادند.
در این خصوص، مدیر عامل بانک ملی با اشاره به اینکه اولین گشایش اعتبار اسنادی یا همان LC از طریق قرارداد پیمان پولی-سوآپ ارزی با ترکیه توسط این بانک صورت گرفته است، اعلام کرد که بر این اساس تجار ایران و ترکیه از این موضوع بسیار استقبال کرده اند. همچنین یکی از اتفاقات خوب به موجب این همکاری این است که قرار شد دو کشور بتوانند از کارت های بانکی مشترک استفاده کنند.
این همکاری مابین بانک ملی ایران و زراعت بانک ترکیه شکل گرفته است. مزایای این همکاری مستقیما متوجه توریست هایی است که بین دو کشور در قالب گردشگری و کسب و کار در سفرند و استفاده از این کارت بانکی می تواند مشکلات زیادی را برای آنها حل کند و در نهایت موجب رشد و تقویت صنعت گردشگری شود و تعاملات اقتصادی برای تجار و فعالان اقتصادی تسهیل گردد. علاوه بر این، همکاری اقتصادی بین دو کشور می تواند در مجموع موجب رونق بیشتر روابط بین دو کشور ایران و ترکیه گردد. یکی دیگر از مزایای استفادهاز کارت بانکی مشترک می تواند تبادل ارز بین دو کشور را آسان کند و باعث توسعه تجارت طرفین می شود
در روزهایی که وزیر اقتصاد ترکیه به ایران سفر کرد، ابعاد این همکاری بیشتر مورد بررسی قرار گرفت و آمادگی زراعت بانک را برای همکاری با بانک ملی ایران اعلام کرد و قرار شد تا کمیته های فنی برای پیگیری های مرتبط در هر دو بانک تشکیل شود.
به دنبال آن در دیدار رؤسای جمهور ایران و ترکیه در حاشیه اجلاس سه جانبه تهران که اواسط شهریور ماه سال جاری برگزار شد رئیس جمهوری کشورمان با بیان اینکه ایران و ترکیه باید برای مقابله با تحریمهای آمریکا روابط اقتصادی خود را بیش از پیش گسترش دهند، گفته بود: «روابط بانکی و فعالیتهای کارگزاری بانکهای دو کشور باید گسترش یافته و در راستای حل مشکلات برنامهریزی شود.»
رئیس جمهوری ترکیه نیز مواضع دولت آمریکا در قبال سایر کشورها را غیر قابل قبول و بدون ثبات دانست و گفته بود: «ایران و ترکیه باید در شرایط کنونی برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی برنامه ریزی کنند و تجارت دو کشور هر چه بیشتر گسترش پیدا کند.» اردوغان همچنین بر توسعه روابط بانکی ایران و ترکیه و استفاده از پول ملی در مبادلات تجاری تاکید کرد.
در راستای تکمیل مبادلات مالی و پولی بین دو کشور پس از این دیدارها «امید کیلر»، رییس شورای روابط بازرگانی ترکیه ـ ایران پیشنهاد کرده بود که در پی گسترش روابط سیاسی و اقتصادی و توافق بر سر تجارت با ارز ملی، بانک مشترکی برای انجام معاملات و تجارت بین دو کشور تاسیس شود.
کیلر در مقاله ای در روزنامه دنیا با اشاره به مذاکره سه کشور ایران، ترکیه و روسیه در اجلاس اخیر تهران، پیشنهاد تاسیس بانک مشترک را حلقه تکمیل کننده روابط ایران و ترکیه دانست و گفت: «در حاشیه این نشست عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی ایران نیز بر انجام تجارت با ارز ملی و حذف دلار از مبادلات تجاری از سوی سه کشور تاکید کرد.»
وی از استقبال سرمایه گذاران، تجار، صادر کنندگان و وارد کنندگان ترکیه از پیشنهاد تاسیس بانک مشترک و نیز تجارت با ارز ملی دو کشور خبر داد و افزود: «ایران و ترکیه صدها سال است که تجارت متقابل دارند و تحریم ایران بیش از هر کشوری ترکیه را تحت تاثیر قرار داده است. طرح استفاده از پول ملی در روابط تجاری دو کشور امر جدیدی نیست و پیش از این نیز شورای همکاری تجاری دو طرف در این باره مذاکره کرده اند.»
رییس شورای روابط بازرگانی ترکیه ـ ایران با مفید خواندن تاسیس بانک مشترک اضافه کرد: «در این فرایند، ممکن است تاسیس و فعالیت این بانک مشترک در مرحله اول سخت باشد اما این بانک بعدها می تواند به موسسه موفقی تبدیل شود. بانک های مرکزی دو کشور ایران و ترکیه می توانند یک مدل مشترک را برای همکاری در نظر بگیرند و با انجام این کار، تجارت بین دو طرف بسیار راحت است.»
حالا برای تسهیل انجام امور بانکی بین ایران و ترکیه گسترش روابط بانكي دو کشور در ديدار رئيس كل بانك مركزي با همتاي ترك خود مورد بررسي قرار مي گيرد.
«عبدالناصر همتی» که رییس جمهوری و جمعی از اعضای کابینه را در سفر به ترکیه همراهی می کند امروز مذاکرات دوجانبه ای را برای گسترش روابط بانکی دو کشور با همتای خود و سایر مسئولین ذیربط در حضور روسای جمهور دو کشور انجام می دهد. در این مذاکرات راهکار های گسترش روابط بانکی و توسعه آن مد نظر قرار می گیرد.
یادآور می شود: دی ماه سال گذشته راهکارهای جدید برای توسعه روابط بانکی ایران و ترکیه در دیدار «سید احمد عراقچی» و «مراد یوزل» مورد بررسی و مذاکره قرار گرفت. معاون ارزی این بانک در دیدار با قائم مقام بانک مرکزی ترکیه ضمن قدردانی از همکاری های بانکی گذشته ترکیه با ایران، با اشاره به عزم جدی روسای جمهور دو کشور بر گسترش روابط اقتصادی، توسعه روابط بانکی را لازمه تسهیل مراودات تجاری فیمابین دانست.
عراقچی همچنین ضمن تشریح راهکارهای جدید برای گسترش روابط بانکی ایران و ترکیه گفته بود: «قرارداد سوآپ ارزی منعقد شده بخشی از برنامه های بانک های مرکزی دو کشور برای تداوم و افزایش همکاری هاست که پیش بینی می شود به زودی و با آماده شدن بسترها اجرایی شود.»
قائم مقام بانک مرکزی ترکیه نیز در این نشست با اشاره به سابقه طولانی مراودات تجاری و بازرگانی بین ایران و ترکیه گفته بود: «گسترش این مراودات با ایران برای ترکیه از اهمیت خاصی برخوردار است که لازمه آن بهبود روابط کارگزاری بانکی است. اجرای قرارداد سوآپ ارزی با ایران، بخش مهمی از برنامه ترکیه برای گسترش روابط استراتژیک بین دو کشور است.»
همچنین در این نشست مدیران عامل و معاونین زراعت بانک و هالک بانک ترکیه نیز در خصوص جزئیات اجرای تفاهمات صورت گرفته و گسترش روابط کارگزاری بانکی با نمایندگان بانک های ایرانی تبادل نظر کردند. مدیرعامل زراعت بانک که ریاست کانون بانک های دولتی ترکیه را هم بر عهده دارد با تاکید بر استقبال این بانک از افزایش همکاری با بانک های ایرانی گفته بود: «حساب تعدادی از بانک های ایرانی در این بانک افتتاح شده و مذاکرات برای برقراری روابط با سایر بانک های ایرانی نیز ادامه دارد. همچنین حساب زراعت بانک در بانک ملی ایران نیز ایجاد شده است.»
مدیرعامل هالک بانک نیز ضمن تشریح سیاست های این بانک تاکید کرده بود: «هالک بانک مانند گذشته نقش خود را در توسعه روابط بانکی با بانک های ایرانی ایفا می کند.»
گفتنی است: قرارداد سوآپ ارزی ایران و ترکیه در راستای حذف دلار و استفاده از ارزهای ملی در تبادلات تجاری در جریان سفر رئیس کل بانک مرکزی به ترکیه در مهرماه سال 96 منعقد و نهایی شده است./
نظر شما